Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Kotlety schabowe w kiszonej kapuście
Składniki
- 4 kotlety schabowe z kostką
- 100 g boczku
- 200 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych śliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 5 łyżek oleju
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę przelewamy wodą, odciskamy i drobno siekamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do kapusty razem ze śliwkami. Kotlety nacieramy roztartym czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładamy do kapusty. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dusimy całość do miękkości. Podajemy z ziemniakami lub kluskami.