X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Kotlety schabowe w kiszonej kapuście

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kostką
  • 100 g boczku
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych śliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek oleju
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kapustę przelewamy wodą, odciskamy i drobno siekamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do kapusty razem ze śliwkami. Kotlety nacieramy roztartym czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładamy do kapusty. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dusimy całość do miękkości. Podajemy z ziemniakami lub kluskami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również