Przepis jaki dziś dla was przygotowałem to galareta drobiowa z warzywami i jajkiem przepiórczym. To z pewnością idealna propozycja na Wielkanocny stół. Z pewnością zawsze pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i znika ze stołu w pierwszej kolejności.
GALARETA DROBIOWA Z WARZYWAMI I JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
- 100 g marchewki (jedna sztuka)
- 80 g pietruszka korzeń (jedna sztuka)
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 30 g selera
- 30 g pora
- 6 jajek przepiórczych
- 200 g groszku z puszki
- 200 g kukurydzy z puszki
- 300 g piersi z kurczaka
- 1,5 l wody
- 8 łyżek żelatyny
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
- 2 liście laurowe
Galareta drobiowa z warzywami i jajkiem przepiórczym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od ugotowania jajek. Włóż do gotującej się wody i gotuj 10 minut, następnie ostudź i obierz.
Krok 2:
Marchewkę, seler i pietruszkę, obierz i włóż do garnka, następnie włóż pierś z kurczaka i pora, wlej wodę i dodaj przyprawy. Gotuj 25 minut.
Krok 3:
Ugotowane warzywa i kurczaka wyjmij delikatnie z powstałego bulionu i odstaw do wystygnięcia. Powstały bulion przelej przez sitko dzięki temu będzie klarowny. Dodaj żelatynę, mieszaj, niech się dokładnie rozpuści. Odstaw na bok.
Krok 4:
Następnie marchewkę pokrój w kostkę i włóż do formy na galaretkę. Jajka, przekrój na pół i ułóż na marchewce. Pierś z kurczaka poszarp widelcami i ułóż na jajkach. Na kurczaka wsyp groszek i kukurydzę (wcześniej groszek i kukurydzę odcedź z płynu). Na koniec na gotowe warzywa i kurczaka wlej bulion z żelatyną. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, dzięki temu dobrze zastygnie.
Więcej pysznych, propozycji np. na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Super
Tylko jak udalo Ci sie zrobic to w foremce do babki? Nie rozpadlo sie przy wyjmowaniu?
Przed wyjęciem z formy wstawiłem ją na chwilę do ciepłej wody.
Galareta wyszła rewelacyjna,polecam przepis. Ja dałam kurzece jajka.