X

Czego szukasz?

Przepis

Król słodkości jest tylko jeden. Sernik! Zgadzacie się? Nie znam osoby, która nie lubi sernika, ja uwielbiam, moja rodzina również. Robimy serniki z różnymi dodatkami, klasyczne, z brzoskwiniami, z rodzynkami, baskijski, ale dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sernik królewski. Sernik królewski to bez wątpienia jeden z moich ulubionych. Uwielbiam to połączenie smaków. Na koniec napiszcie mi w komentarzu pod przepisem, czy lubicie serniki, a jeśli lubicie to jakie? 

Sernik królewski

Składniki:

Ciasto (spód i góra):

  • 3 szklanki mąki np. pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu np. z wiaderka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu np. waniliowego
  • 125 g masła
  • 4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)

Przygotowanie:

Krok 1:

Ciasto (spód i góra):

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj na jednolitą gładką kulkę. Następnie podziel ją na dwie części. Jedną część włóż do zamrażarki by się zamroziła, a drugą wyłóż dno formy o wymiarach ok 25 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 min.

Krok 2:

Masa serowa:

Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj po jednym żółtku cały czas mieszając masę mikserem. Następnie, gdy masa będzie ubita powoli łyżka po łyżce dodawaj twaróg. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodaj sypki budyń. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek i dodaj ją delikatnie mieszając do masy twarogowej. 

Krok 3:

Masę wylej na upieczony spód. Na wierzch masy zetrzyj na grubych oczkach tarki zamarznięte ciasto. Równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Na koniec piecz 50- 60 minut w 180°C.  

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. PYCHAAAA. Mega kruche ciasto jak pokruszone herbatniki, bałam się że się nie uda. Ale pyszne. POLECAM.

Sprawdź również