Boże NarodzenieCiasta i ciastkaWielkanoc
Sernik królewski
Król słodkości jest tylko jeden. Sernik! Zgadzacie się? Nie znam osoby, która nie lubi sernika, ja uwielbiam, moja rodzina również. Robimy serniki z różnymi dodatkami, klasyczne, z brzoskwiniami, z rodzynkami, baskijski, ale dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sernik królewski. Sernik królewski to bez wątpienia jeden z moich ulubionych. Uwielbiam to połączenie smaków. Na koniec napiszcie mi w komentarzu pod przepisem, czy lubicie serniki, a jeśli lubicie to jakie?
SERNIK KRÓLEWSKI
Składniki:
Ciasto (spód i góra):
- 3 szklanki mąki np. pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu np. z wiaderka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu np. waniliowego
- 125 g masła
- 4 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
Sernik królewski
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ciasto (spód i góra):
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj na jednolitą gładką kulkę. Następnie podziel ją na dwie części. Jedną część włóż do zamrażarki by się zamroziła, a drugą wyłóż dno formy o wymiarach ok 25 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 min.
Krok 2:
Masa serowa:
Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj po jednym żółtku cały czas mieszając masę mikserem. Następnie, gdy masa będzie ubita powoli łyżka po łyżce dodawaj twaróg. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodaj sypki budyń. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek i dodaj ją delikatnie mieszając do masy twarogowej.
Krok 3:
Masę wylej na upieczony spód. Na wierzch masy zetrzyj na grubych oczkach tarki zamarznięte ciasto. Równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Na koniec piecz 50- 60 minut w 180°C.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.
Sernik wyszedl pyszny ale mi opadł 🙁 mimo iz po upieczeniu byl jeszcze w piekarniku
No niestety tak się czasem zdarza, nie wiem dlaczego. Ale cieszę się, że Ci smakował.
Sernik wyśmienity i tyle.
Dzięki wielkie za słowa uznania 🙂
Najlepszy przepis na sernik. polecam!
Właśnie testowałam jeszcze ciepły i dla mnie bomba 😉
Bardzo mnie to cieszy, smacznego!
Pozdrawiam
PYCHAAAA. Mega kruche ciasto jak pokruszone herbatniki, bałam się że się nie uda. Ale pyszne. POLECAM.
Super 🙂
Dziękuje za komentarz i pozdrawiam