X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Skrzydełka smażone rodem z KFC

Skrzydełka smażone rodem z KFC. Dzisiaj przedstawiam to optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC. W Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne całkiem…za przeproszeniem do dupy. Jakoś klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych do mnie nie przemawia. Nie wiem, czy moja jest oryginalna ale na pewno jest duuużo lepsza. Skrzydełka smażone najlepiej komponują się z Kolorową sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku:

Skrzydełka smażone rodem z KFC – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 400 ml maślanki
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • łyżeczka ostrej papryki, najlepiej wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Od skrzydełek odkrój najcieńszą część tzw. „lotki”, możesz wykorzystać je do wywaru. Następnie podziel za pomocą noża, w stawie na dwie równe części.

Krok 2:

W misce wymieszaj maślankę z solą. Skrzydełka zamarynuj w mieszance, minimum 4 godziny a najlepiej całą noc w lodówce.

Krok 3:

W moździerzu utrzyj gorczycę, pieprz czarny w ziarnach, tymianek oraz oregano. Struktura przypraw nie musi być jednolita.

Krok 4:

Do mąki pszennej dodaj ostrą paprykę, czosnek granulowany oraz przyprawy z moździerza. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5:

Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami.

Krok 6:

Rozgrzej olej w rondlu do średniej temperatury, około 170°C. Opanierowane skrzydełka podziel na 2 tury, najpierw usmaż jedną partię a potem drugą. Mięso ładnie się zrumieni i łatwiej będzie kontrolować temperaturę. Czas smażenia to około 12-15 minut, aż skrzydełka będą ciemnozłote. Po tym czasie kurczaka wyłów łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym.   Podawaj ulubionymi dodatkami np. frytkami i sałatką colesław. Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Skrzydełka są pyszne maślana panierka to strzał w dziesiątkę. U Mnie bez tymianku.Polecam

  2. Te skrzydełka p.Jakuba są tak dobre że te z KFC właściwie niewiele się od nich różnią,ja dodałam mniejsze ilości przypraw bo bardziej gustuję w mniej wyrazistych smakach,ale to sprawa upodobań.

  3. Mam pytanie. Czy są tak samo pikantne jak hot wingsy z kfc? czy dodać więcej pieprzu?
    Pozdrawiam

  4. Czy pałeczki też można w ten sposób usmażyć? Jeśli tak, to jak długo to robić aby były dopieczone?

  5. Dziś przetestowaliśmy ten przepis. Kuba…. Jesteś Wielki !!! Skrzydełka pyszne !!!
    Pozdrawiam

  6. Przepis wypróbowany .Smakowały wszystkim a najbardziej mojej teściowej
    Pięknie pozdrawiam

  7. Naprawdę ciekawe rozwiązanie na szybkie danie. Łatwe i bardzo smaczne. Proszę wprowadzić do swojego bloga opcję szybkiego drukowania. Bo takiego przepisu nie może zabraknąć w kolekcji ulubione przepisy

  8. Rewelacjyjnie proste i pyszne. Czy trzeba coś zmienić gdybym chciał w ten sposób smażyć piersi z kurczaka?

  9. Przepis jest rewelacyjny!!! Próbowałam rożnych ale ten faktycznie najlepszy palce lizać!!!

  10. Mięso w ciągu tych 12-15 min będzie upieczone? To jest zawsze mój największy problem robiąc coś a’la KFC bo zawsze tylko pierś z kurczaka udało mi się ładnie usmażyć, a udko skrzydełko nie do końca było usmażone i nie wiem jaki błąd popełniłam

  11. Dziecki stwierdziły, że KFC przechodzi do lamusa 🙂 PYCHOTA

  12. O kurczę co za kurczę przepis mega fajny, z sosem czosnkowym palce lizać

  13. Najlepsze na świecie!!! Dzieci zachwycone, ja obżarta mega proste i mega pyszne

Sprawdź również