Dania główneDrób
Skrzydełka smażone rodem z KFC
Skrzydełka smażone rodem z KFC. Dzisiaj przedstawiam to optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC.
W Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne całkiem…za przeproszeniem do dupy. Jakoś klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych do mnie nie przemawia. Nie wiem, czy moja jest oryginalna ale na pewno jest duuużo lepsza.
Skrzydełka smażone z pewnością najlepiej komponują się z Kolorową sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku:
Skrzydełka smażone rodem z KFC – przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 400 ml maślanki
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- łyżeczka ostrej papryki, najlepiej wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze od skrzydełek odkrój najcieńszą część tzw. „lotki”, możesz wykorzystać je do wywaru. Następnie podziel za pomocą noża, w stawie na dwie równe części.
Krok 2:
Po drugie w misce wymieszaj maślankę z solą. Skrzydełka zamarynuj w mieszance, minimum 4 godziny, jeśli masz czas to zostaw je na noc w lodówce.
Krok 3:
W moździerzu utrzyj gorczycę, pieprz czarny w ziarnach, tymianek oraz oregano. Struktura przypraw nie musi być jednolita.
Krok 4:
Do mąki pszennej dodaj ostrą paprykę, czosnek granulowany oraz przyprawy z moździerza. Następnie całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Następnie skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami.
Krok 6:
Następnie rozgrzej olej w rondlu do średniej temperatury, około 170°C.
Na koniec opanierowane skrzydełka podziel na 2 tury, najpierw usmaż jedną partię a potem drugą. Mięso bez wątpienia ładnie się zrumieni i łatwiej będzie kontrolować temperaturę. Czas smażenia to około 12-15 minut, aby skrzydełka nabrały rumianego koloru. Po tym czasie kurczaka wyłów łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym.
Podawaj ulubionymi dodatkami np. frytkami i sałatką colesław.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<
Dziękuję Panu za przepis. Brakowało mi trochę posmaku musztardy,który wyczuwam w KFC. Wiem, że to gorczyca miała być za niego odpowiedzialna. Miałem kiedyś musztardę w proszku firmy Coleman’s. Ten wariant był lepszy.
Wydaje mi się że są lepsze niż kfc
Miło czytać taki komentarz! Mi również się wydaje, że jest smaczniejsze.
Świetny przepis. Kuba od Ciebie to się można dużo nauczyć.
Pycha
Skrzydełka są pyszne maślana panierka to strzał w dziesiątkę. U Mnie bez tymianku.Polecam
Robiłam 2 razy, bardzo dobry przepis ! 🙂
Te skrzydełka p.Jakuba są tak dobre że te z KFC właściwie niewiele się od nich różnią,ja dodałam mniejsze ilości przypraw bo bardziej gustuję w mniej wyrazistych smakach,ale to sprawa upodobań.
Mam pytanie. Czy są tak samo pikantne jak hot wingsy z kfc? czy dodać więcej pieprzu?
Pozdrawiam
Hej,
Skrzydełka nie są tak pikantne jak te z KFC. Na pewno możesz dodać więcej pieprzu i chilli w proszku.
witam. jeszcze jedno pytanko… co użyć zamiast maślanki? tu gdzie akurat jestem to nie mają czegoś takiego 🙁
Maślanka jest najlepsza, możesz ją dostać w większości sklepów. Ewentualnie może być kefir (łagodny w smaku) lub rzadki jogurt pitny, naturalny,
Czy pałeczki też można w ten sposób usmażyć? Jeśli tak, to jak długo to robić aby były dopieczone?
Można, czas smażenia jest podobny, chyba że pałki są duże, wtedy trzeba dodać kilka minut.
Najlepiej po upływie wskazanego czasu wyjąć jeden kawałek, naciąć i zobaczyć czy mięso się ścięło.
Ściąć się zetnie ale czy nie będą jak guma i czy będzie dobrze mięso odchodziło od kości ja z piekarnika
Zapewniam, że bedą idealne!
Dziś przetestowaliśmy ten przepis. Kuba…. Jesteś Wielki !!! Skrzydełka pyszne !!!
Pozdrawiam
Dzięki Marek, staram się 🙂
Pozdrawiam
Przepis wypróbowany .Smakowały wszystkim a najbardziej mojej teściowej
Pięknie pozdrawiam
Pozdrawiam również!
Naprawdę ciekawe rozwiązanie na szybkie danie. Łatwe i bardzo smaczne. Proszę wprowadzić do swojego bloga opcję szybkiego drukowania. Bo takiego przepisu nie może zabraknąć w kolekcji ulubione przepisy
Dzięki. Nad opcją druku zastanawiamy się intensywnie.
Pozdrawiam 🙂
Super przepis polecam
Cieszę się, że smakowało.
Pozdrawiam
Ok, dziękuję
Rewelacjyjnie proste i pyszne. Czy trzeba coś zmienić gdybym chciał w ten sposób smażyć piersi z kurczaka?
Roman,
Oczywiście, że można użyć piersi, tylko pokrój ją na mniejsze kawałki jak do stripsów.
Przepis jest rewelacyjny!!! Próbowałam rożnych ale ten faktycznie najlepszy palce lizać!!!
Bardzo dziękujemy 🙂
Mięso w ciągu tych 12-15 min będzie upieczone? To jest zawsze mój największy problem robiąc coś a’la KFC bo zawsze tylko pierś z kurczaka udało mi się ładnie usmażyć, a udko skrzydełko nie do końca było usmażone i nie wiem jaki błąd popełniłam
Tak usmaży się w tym czasie. Tylko mięso nie może być zimne prosto z lodówki musi być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki ok godziny przed smażeniem
Dziecki stwierdziły, że KFC przechodzi do lamusa 🙂 PYCHOTA
Super! Dzieci to najwięksi krytycy kulinarni, zatem podwójnie cieszę się z uznania. 😉
O kurczę co za kurczę przepis mega fajny, z sosem czosnkowym palce lizać
Dzięki! Bardzo mi miło
palce lizać mega świetny przepis 🙂
Dzięki! Cieszę się, że smakowało 🙂
Co ma Pan na myśli pisząc smażyć w 2 partiach?:)
Miałem na myśli: Podzielić opanierowane skrzydełka na 2 części, najpierw usmażyć 1 a potem 2 część. Chodzi o to żeby nie smażyć wszystkiego naraz, ponieważ wtedy się gotują a nie smażą.
Pozdrawiam 🙂
Zmieniłem opis przygotowania skrzydełek na bardziej zrozumiały. Dzięki za sugestię 🙂
Najlepsze na świecie!!! Dzieci zachwycone, ja obżarta mega proste i mega pyszne
Dziękuję za komentarz!