Burgery jaglane to bez wątpienia świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Myślę, że nie tylko wegetarianie będą zadowoleni z ich smaku. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, aromatyczne kotlety z kaszy jaglanej. Podkręcone m. in. ostrą papryką, imbirem i sosem sojowym. Koniecznie wypróbujcie przepis! I dajcie znać jak Wam smakowały.
Burgery jaglane
Składniki:
- 190 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g startej marchewki
- 60 g prażonego słonecznika lub pestek dyni
- 60 g prażonego sezamu
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 50 g bułki tartej
- 60 ml szklanki oleju roślinnego np. roślinnego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- ¼ łyżeczki ostrej papryki lub np. płatków chili
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
- kawałek imbiru wielkości korka od wina, startego na drobnej tarce
- sól
Dodatki: bułka do hamburgerów, pomidor, ogórek, sałata, czerwona cebula, ew. musztarda i ketchup
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze ugotuj kaszę jaglaną, ostudź. Następnie wymieszaj kasze z pozostałymi składnikami.
Krok 2:
Po drugie ulep kotlety i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3:
Na koniec piecz 30 minut w temperaturze 200°C, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę.
Podawaj w podpieczonej bułce z ulubionymi dodatkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.
Więcej wegetariańskich inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<