X

Czego szukasz?

Przepis

Burgery jaglane to bez wątpienia świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Myślę, że nie tylko wegetarianie będą zadowoleni z ich smaku. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, aromatyczne kotlety z kaszy jaglanej. Podkręcone m. in. ostrą papryką, imbirem i sosem sojowym. Koniecznie wypróbujcie przepis! I dajcie znać jak Wam smakowały. 

Burgery jaglane

Składniki:

  • 190 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g startej marchewki 
  • 60 g prażonego słonecznika lub pestek dyni
  • 60 g prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 50 g bułki tartej
  • 60 ml szklanki oleju roślinnego np. roślinnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki lub np. płatków chili
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina, startego na drobnej tarce
  • sól

Dodatki: bułka do hamburgerów, pomidor, ogórek, sałata, czerwona cebula, ew. musztarda i ketchup

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze ugotuj kaszę jaglaną, ostudź. Następnie wymieszaj kasze z pozostałymi składnikami. 

Krok 2:

Po drugie ulep kotlety i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3:

Na koniec piecz 30 minut w temperaturze 200°C, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę.

Podawaj w podpieczonej bułce z ulubionymi dodatkami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.

Więcej wegetariańskich inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również