Jak myślicie o Wielkanocy to jakie danie przychodzi Wam pierwsze do głowy? Pewnie jajka faszerowane? Mi Wielkanoc kulinarnie kojarzy się z żurkiem, a jak żurek to musi być domowa biała kiełbasa. Poniżej dokładny przepis przygotowania tego przysmaku.
Domowa biała kiełbasa
Składniki:
- 3 kg karkówki wieprzowej
- 2 kg surowego boczku wieprzowego
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 20 g majeranku
- 1 główka czosnku, około 10 ząbków
- 400 ml bardzo zimnej wody lub np. wywaru mięsnego
- 8-9 m jelit wieprzowych
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Następnie boczek zmiel na drobnych oczkach, natomiast karkówkę na grubych. Przełóż do dużej miski, dopraw solą, czarnym pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec wlej wodę lub wywar.
Krok 2:
Wyrabiaj dłońmi 10-15 minut, zagniatając i przeciskając masę przez palce. Farsz pozostaw w lodówce na noc, aby smaki się przeniknęły.
Krok 3:
Namocz jelita w zimnej wodzie przez 2 godziny, następnie warto je jeszcze przepłukać. Do maszynki dokręć końcówkę masarską na którą nałóż namoczone jelita. Napełniaj powoli, niezbyt pełno aby kiełbaski nie popękały, zakręcając pętka.
Krok 4:
Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać przez 3-4 dni w lodówce lub np. zamrozić w odpowiednich porcjach.
Krok 5:
Białą kiełbasę aby wydłużyć jej trwałość można sparzyć. Włóż ją do „mrygającej” wody na około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim, trzymaj na małym ogniu (nie gotuj). Tak sparzona kiełbasa nie może być surowa w środku. Wystudź i przechowuj w lodówce lub np. zamroź.
Porada: Aby kiełbasa podczas parzenia nie pękała, nakłuj każde pętko w kilku miejscach wykałaczką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<