WielkanocWieprzowina
Domowa biała kiełbasa
Jak myślicie o Wielkanocy to jakie danie przychodzi Wam pierwsze do głowy? Pewnie jajka faszerowane? Mi Wielkanoc kulinarnie kojarzy się z żurkiem, a jak żurek to musi być domowa biała kiełbasa. Poniżej dokładny przepis przygotowania tego przysmaku.
Domowa biała kiełbasa
Składniki:
- 3 kg karkówki wieprzowej
- 2 kg surowego boczku wieprzowego
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 20 g majeranku
- 1 główka czosnku, około 10 ząbków
- 400 ml bardzo zimnej wody lub np. wywaru mięsnego
- 8-9 m jelit wieprzowych
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Następnie boczek zmiel na drobnych oczkach, natomiast karkówkę na grubych. Przełóż do dużej miski, dopraw solą, czarnym pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec wlej wodę lub wywar.
Krok 2:
Wyrabiaj dłońmi 10-15 minut, zagniatając i przeciskając masę przez palce. Farsz pozostaw w lodówce na noc, aby smaki się przeniknęły.
Krok 3:
Namocz jelita w zimnej wodzie przez 2 godziny, następnie warto je jeszcze przepłukać. Do maszynki dokręć końcówkę masarską na którą nałóż namoczone jelita. Napełniaj powoli, niezbyt pełno aby kiełbaski nie popękały, zakręcając pętka.
Krok 4:
Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać przez 3-4 dni w lodówce lub np. zamrozić w odpowiednich porcjach.
Krok 5:
Białą kiełbasę aby wydłużyć jej trwałość można sparzyć. Włóż ją do „mrygającej” wody na około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim, trzymaj na małym ogniu (nie gotuj). Tak sparzona kiełbasa nie może być surowa w środku. Wystudź i przechowuj w lodówce lub np. zamroź.
Porada: Aby kiełbasa podczas parzenia nie pękała, nakłuj każde pętko w kilku miejscach wykałaczką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<
Czy „drobne oczka” to sitko do pasztetu, czy sitko o średnich oczkach?
Pozdrawiam
Sito o średnich oczkach będzie ok to do pasztetu zrobi nam miazgę.
Zrobiłem próbną partię z łopatki i szynki (3:1). Smak super ale wyszła krucha, taka mało spoista. Dlaczego?
Może za krótko wyrabiałeś mięso. Albo następnym razem dodaj odrobinę więcej tłustego mięsa.
Pyszna kiełbaska, robiłam pierwszy raz. Już nigdy więcej nie kupię w sklepie.
Bardzo dziękuję za przepis.