X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniaków

Gnocchi z kremowym sosem i szynką dojrzewającą

Gnocchi z kremowym sosem i szynką dojrzewają. To z pewnością idealna propozycja na obiad dla Twoich najbliższych. Z pewnością zawsze pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa. 

GNOCCHI Z KREMOWYM SOSEM I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków 
  • 130 g mąki pszennej + 20 g mąki do podsypania
  • 1 jajko M
  • 1 płaska łyżeczka soli
    Sos:
  • 1 łyżka masła 
  • pół czerwonej cebuli 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku 125 g
  • 250 ml śmietanki np. 30% lub 36%
  • 1 opakowanie ulubionej szynki dojrzewającej
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • parmezan do posypania
  • sól i pieprz 

Gnocchi z kremowym sosem i szynką dojrzewającą

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ugotowanie i ostudzone ziemniaki przepuść przez prasę do ziemniaków. Wybieraj takie ziemniaki, które zawierają dużo skrobi czyli są mączyste. Najlepsze są ziemniaki z grupy C czyli takie odmiany jak: agnes, augusta, bryza, gracja, omega, jurata, finezja i inne. Nie wybieraj młodych ziemniaków zawierają za dużo wody. Następnie do ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodaj jajko, mąkę pszenną oraz sól. Ciasto zagniataj aż składniki się połączą, a masa nie będzie kleić się do rąk. 

Krok 2:

Ciasto podziel na dwie części, następnie z każdej uformuj wałeczki szerokie na około 1,5 cm. Krój w poprzek na 1,5 cm kawałki. Gnocchi formuj układając kluski na wewnętrznej stronie widelca, delikatnie spłaszczając kciukiem i sprawnym ruchem zwijając ciasto w stronę jego brzegu.

Krok 3:

Kluski gotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową minutę po wypłynięciu na powierzchnię.

Krok 4:

Na koniec przygotuj sos. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Po minucie dodaj szpinak, gdy zmięknie wlej śmietanę. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Po tym czasie dodaj coppę pokrojoną w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem. Gnocchi wymieszaj z sosem i 3 łyżkami wody z ich gotowania.

Gnocchi z kremowym sosem i szynką dojrzewającą

Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Chętnie na wszystkie odpowiem.

Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również