Dania głównePotrawy z ziemniaków
Gnocchi z kremowym sosem i szynką dojrzewającą
Gnocchi z kremowym sosem i szynką dojrzewają. To z pewnością idealna propozycja na obiad dla Twoich najbliższych. Z pewnością zawsze pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.
GNOCCHI Z KREMOWYM SOSEM I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 130 g mąki pszennej + 20 g mąki do podsypania
- 1 jajko M
- 1 płaska łyżeczka soli
Sos: - 1 łyżka masła
- pół czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie świeżego szpinaku 125 g
- 250 ml śmietanki np. 30% lub 36%
- 1 opakowanie ulubionej szynki dojrzewającej
- 8 pomidorków koktajlowych
- parmezan do posypania
- sól i pieprz
Gnocchi z kremowym sosem i szynką dojrzewającą
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ugotowanie i ostudzone ziemniaki przepuść przez prasę do ziemniaków. Wybieraj takie ziemniaki, które zawierają dużo skrobi czyli są mączyste. Najlepsze są ziemniaki z grupy C czyli takie odmiany jak: agnes, augusta, bryza, gracja, omega, jurata, finezja i inne. Nie wybieraj młodych ziemniaków zawierają za dużo wody. Następnie do ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodaj jajko, mąkę pszenną oraz sól. Ciasto zagniataj aż składniki się połączą, a masa nie będzie kleić się do rąk.
Krok 2:
Ciasto podziel na dwie części, następnie z każdej uformuj wałeczki szerokie na około 1,5 cm. Krój w poprzek na 1,5 cm kawałki. Gnocchi formuj układając kluski na wewnętrznej stronie widelca, delikatnie spłaszczając kciukiem i sprawnym ruchem zwijając ciasto w stronę jego brzegu.
Krok 3:
Kluski gotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową minutę po wypłynięciu na powierzchnię.
Krok 4:
Na koniec przygotuj sos. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Po minucie dodaj szpinak, gdy zmięknie wlej śmietanę. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Po tym czasie dodaj coppę pokrojoną w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem. Gnocchi wymieszaj z sosem i 3 łyżkami wody z ich gotowania.
Gnocchi z kremowym sosem i szynką dojrzewającą
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Chętnie na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.