Dania głównePotrawy z ziemniaków
Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą – Kartoflak
Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą – Kartoflak. W przepisie jest jeden składnik który sprawi, że twoja babka będzie przepyszna! Sprawdź cały przepis! Dodam jeszcze, że babka ziemniaczana to z pewnością idealna propozycja na obiad dla Twoich najbliższych. Zapewne zawsze pięknie się prezentuje, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa. Idealne połączenie ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy podbije nie jedno serce. Potrawa swietnie smakuje następnego dnia podsmażona na patelni. Babka niewątpliwie pasuje do wszystkich gulaszy i sosów. Można ją również podawać z kwaśną śmietaną.
BABKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ – KARTOFLAK
Ilość porcji: 4 -6
Czas przygotowania: 25 minut + 60 minut pieczenia
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków obranych np. Sifra, agnes, augusta, bryza, gracja, omega, jurata, finezja lub innych z dużą zawartością skrobi
- 250 g boczku wędzonego
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- 2 cebule (220 g)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- olej np. rzepakowy
- 1 łyżka majeranku,
- sól i pieprz
Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą – Kartoflak
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku z boczku wytnij 6-8 cienkich plastrów i odłóż na bok. Przydadzą Ci się na koniec, aby ułożyć je na wierzchu babki ziemniaczanej przed pieczeniem. Resztę boczku pokrój w kostkę. Kiełbasę również pokrój w kostkę. Boczek i kiełbasę wrzuć na patelnię wlej łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu.
Krok 2:
W czasie gdy kiełbasa i boczek się smażą pokrój drobno cebulę i czosnek, a następnie dodaj do smażonego mięsa. Smaż wszystko razem do czasu, aż cebula zmięknie.
Krok 3:
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce do ziemniaków. Jeśli wody jest bardzo dużo możesz zebrać nadmiar łyżką. Nie ma potrzeby odciskania ziemniaków. Do startych ziemniaków dodaj wszystkie składniki: przesmażoną cebulę z boczkiem i kiełbasą, jajko, śmietanę, mąkę i przyprawy. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Formę ,,Keksówkę” o wymiarach ok. 13 cm na 30 cm. nasmaruj masłem lub olejem i obsyp mąką. Możesz oczywiście użyć innej dowolnej formy o podobnej pojemności. Babkę piecz w 180°C przez 60 minut. Grzanie górą – dół.
Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą – Kartoflak
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Chętnie na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Dzień dobry! Gdzie można kupić odmiany ziemniaków, które wymienia Pan w przepisie? O żadnej z nich nigdy nie słyszałam.
Ja kupuje na bazarze lub w supermarketach takie w woreczkach po 1,5 – 2,5 kg, często odmiana ziemniaków jest podana małymi literami z tyłu opakowania.
Dzień dobry, przymierzam się do tej babki na Wielkanoc, ale pytanko: ile jajek oraz jakich przypraw używamy? W treści jest to uwzględnione ale niestety nie widzę na liście składników.. 🙂
Już poprawiam. Jedno Jajko jedna łyżka majeranku sól i pieprz do smaku.