X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPrzekąski na zimno

Wątróbka po żydowsku Macieja Kuronia

Składniki

  • 300 g wątróbek drobiowych
  • pół zielonego kwaśnego jabłka
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia (polecam tłuszcz z pieczonej gęsi, kaczki lub ostatecznie z kury)
  • szczypta majeranku,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej tłuszcz. Obsuszamy, możemy oprószyć mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy wątróbkę z wszystkich stron do zrumienienia. Następnie dodajemy plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko (usuwamy gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Solimy, pieprzymy doprawiamy majerankiem i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Kiedy wystygnie, siekamy wątróbkę i ugotowane na twardo jaja razem ze wszystkimi składnikami. Można zemleć na maszynce, ale tylko przez sito z dużymi oczkami. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy posiekanym jajem kurzym lub cząstkami ugotowanego na twardo jaja przepiórczego. Serwujemy na półmisku na kanapkach. Zgodnie z żydowską tradycją wątróbkę powinno się podawać na chałce.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również