DróbPrzekąski na zimno
Wątróbka po żydowsku Macieja Kuronia
Składniki
- 300 g wątróbek drobiowych
- pół zielonego kwaśnego jabłka
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- tłuszcz do smażenia (polecam tłuszcz z pieczonej gęsi, kaczki lub ostatecznie z kury)
- szczypta majeranku,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej tłuszcz. Obsuszamy, możemy oprószyć mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy wątróbkę z wszystkich stron do zrumienienia. Następnie dodajemy plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko (usuwamy gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Solimy, pieprzymy doprawiamy majerankiem i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Kiedy wystygnie, siekamy wątróbkę i ugotowane na twardo jaja razem ze wszystkimi składnikami. Można zemleć na maszynce, ale tylko przez sito z dużymi oczkami. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy posiekanym jajem kurzym lub cząstkami ugotowanego na twardo jaja przepiórczego. Serwujemy na półmisku na kanapkach. Zgodnie z żydowską tradycją wątróbkę powinno się podawać na chałce.