X

Czego szukasz?

Przepis
GrzybySosy zimne

Oliwa grzybowa

Oliwa grzybowa to wyjątkowy dodatek, który wzbogaca potrawy głębokim, leśnym aromatem. Delikatna oliwa z oliwek nasycona smakiem suszonych grzybów sprawia, że nawet najprostsze dania nabierają wyrazistego charakteru. Ponadto przygotowanie oliwy grzybowej w domu jest niezwykle proste i pozwala cieszyć się jej niepowtarzalnym aromatem przez wiele tygodni.

Oliwa grzybowa – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 ml dobrej jakości oliwy z oliwek

  • 20 g suszonych grzybów (np. borowików lub podgrzybków)

  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowanie grzybów

Suszone grzyby delikatnie oczyść, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Jeśli są większe, możesz je pokruszyć na mniejsze kawałki.

Krok 2: Podgrzewanie oliwy

W rondelku na bardzo małym ogniu podgrzej oliwę. Dodaj suszone grzyby oraz opcjonalnie rozgnieciony ząbek czosnku. Uważaj, aby oliwa się nie zagotowała – powinna się tylko delikatnie podgrzewać.

Krok 3: Nasycanie aromatem

Podgrzewaj oliwę z grzybami przez około 15 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Krok 4: Przechowywanie

Przelej oliwę razem z grzybami do szklanej butelki lub słoika. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Przed użyciem możesz odcedzić oliwę lub pozostawić w niej grzyby dla intensywniejszego smaku.

Krok 5: Użycie

Oliwa doskonale nadaje się do sałatek, makaronów, risotto, pieczonych warzyw oraz jako aromatyczny dodatek do mięs i kanapek.

Ciekawostka kulinarna

W kuchni europejskiej, zwłaszcza francuskiej i włoskiej, aromatyzowane oliwy od dawna stanowią ważny element podkreślający smak sezonowych składników. Co ciekawe, suszone grzyby, dzięki skoncentrowanemu aromatowi, idealnie nadają się do przygotowywania olejów smakowych, które wzbogacają potrawy nawet niewielką ilością. W związku z tym oliwa grzybowa to doskonały sposób na wprowadzenie głębi smaku do codziennego gotowania.

Podsumowanie

Oliwa to prosty, a zarazem efektowny sposób na wzbogacenie dań niepowtarzalnym, leśnym aromatem. W związku z tym warto przygotować ją samodzielnie, aby mieć zawsze pod ręką wyjątkowy dodatek, który odmieni smak sałatek, makaronów i wielu innych potraw. Podsumowując, domowa oliwa grzybowa to kwintesencja natury i elegancji w jednej butelce.


Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również