Ciasta i ciastkaDeseryTarty, quiche i zapiekanki
Tarta z sosem limonkowym bezą włoską i werbeną cytrynową
Przepyszny deser, który zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Trochę przy nim zabawy, ale gwarantuję Wam, że warto. Mini tartaletki to fantastyczny pomysł na przyjęcie, spotkanie towarzyskie, czy też niedzielny obiad w gronie najbliższych. Tarta z sosem limonkowym poniżej:
Tarta z sosem limonkowym bezą włoską i werbeną cytrynową
Składniki:
Ciasto (spód tarty)
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Krem limonkowy
- skórka otarta z trzech limonek (najlepiej ekologicznych)
- 90 ml soku z limonki
- 150 g cukru pudru
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 1 kropla zielonego barwnika cukierniczego
Tarta z sosem limonkowym
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Następnie wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2:
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tartaletek. Ja wcześniej ciasto wałkuje i wycinam z niego spód formy oraz brzeg wszystko łączę w formie. Przykrywam papierem do pieczenia i na wierzch wsypuję garść grochu do obciążenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
Krok 3:
Krem limonkowy
W rondelku zmiksuj jajka z cukrem pudrem, następnie cały czas mieszając dodaj sok z limonki i skórkę otartą z limonki. Całość gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką.
Krok 4:
Gdy masa zgęstnieje dodaj masło i barwnik. Następnie połącz składniki trzepaczką. Gorącą masę wylej na upieczony spód tarty i pozostaw do przestygnięcia.
Na koniec udekoruj kleksem z bezy włoskiej i podaj z gałązką werbeny cytrynowej.
Tarta z sosem limonkowym
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych np. słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<