Idealne ciasto na pierogi to takie, które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne i przede wszystkim wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi! Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i bez wątpienia dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny, dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem pierogów. Śmiało możesz mi uwierzyć, wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe przepisy na ciasto pierogowe. To ciasto jest bardzo delikatne, z łatwością można je cienko rozwałkować. Z pewnością nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów. Tych wytrawnych jak i słodkich. Na koniec zachęcę Was do pozostawienia komentarza odnośnie Waszych wrażeń smakowych po przetestowaniu przepisu.
Idealne ciasto na pierogi
Składniki:
- 3 szklanki mąki np. pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100-150 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze mąkę wysyp na stolnicę. Następnie dodaj sól.
Krok 2:
Po drugie dodaj 50 g masła pokrojonego w mniejsze kawałki. Następnie zagnieć z mąką do połączenia składników.
Krok 3:
Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki.
Krok 4:
Dodawaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto.
Krok 5:
Gotowe ciasto na pierogi powinno odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Na koniec przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.
Krok 6:
Ciasto rozwałkuj na placek grubości kilku milimetrów. Następnie wycinaj krążki szklanką lub innym okrągłym przedmiotem.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
Bardzo dobre ciasto, dobrze się wałkuje, nie klei się, nie trzeba w ogóle podsypywać mąką. Po nałożeniu farszu pierogi się bardzo ładnie sklejają. Jak w tytule… ciasto poprostu idealne. Zachęcam do wypróbowania przepisu a napewno zagości w kuchni na stałe. Ja innego już nie szukam.
Urszula bardzo mi miło. Dziękuję za tak miły komentarz, cieszę się że ciasto przypadła ci do gustu.
idealne ciasto! Juz nigdy nie zrobię pierogów z innego. Mięciutkie i elastyczne pięknie się wałkuje. Pierogi nie twardnieją. Pycha. Dziekuję za przepis
Polecam to ciasto, jest doskonałe! Proszę mi wierzyć, ale chyba wypróbowałam z 10 przepisów, ale przy tym przepisie zostaję!
Bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz!
Fajne.
No wlasnie, to prawda, pokutuje przekonanie, ze jaja sprawią, ze ciasto bedzie twarde. Mnie wlasnie wychodzilo twarde bez jajek. Ten przepis mam wyprobowany od 2 lat, w tym roku 3 raz robię pierogi i na pewno nie zaryzykuje z innym przepisem. Ciasto idealne po zamrozeniu, co wazne, pierogi ugotowane, czy podsmazone mięciutkie, nawet jak ostygną. Polecam, przepis rewelacja.
Ciasto rewelacyjne, bardzo elastyczne i miękkie po ugotowaniu. Robiłam po raz pierwszy i na pewno przy najbliższej okazji powtórzę. Muszę w końcu stanąć na własnych nogach w produkcji pierogów.
Cieszę się, że mogłem pomóc 🙂
Pozdrawiam
Alleluja, nareszcie przepis na ciasto pierogowe z jajkami! Od pewnego czasu pokutuje w Polsce przekonanie, ze tylko woda i mąka, z czego wychodzą kleiste kłobuchy, więc nie ma gdzie zjeść przyzwoitego pieroga. Panie Kuroń, propaguj Pan ten przepis!
Dzięki Franek,
Staram się przekonywać jak najwięcej osób to tej receptury i grono miłośników rośnie z dnia na dzień.
Trzymaj się ciepło i wpadaj do Nas 🙂
Pzdr
Przepis na ciasto świetny, nareszcie otrzymałem to co chciałem. Drobna uwaga. W przepisie na pierogi ruskie Kuroniow jest błąd. 200ml płynu to nie pół szklanki!
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki za miłe słowa, błąd już poprawiony 🙂
Pozdrawiam
A czy jajka się nie zetną od gorącej wody?
Wypróbuj koniecznie i napisz jak wyszły ale gwarantuje, że pierogi będą obłędne 🙂
A czy jajko od gorącej wody się nie zetnie w cieście??
Nie. Przepis wypróbowany 1000 z 1000 pozytywnych komentarzy 🙂
Pozdrawiam
Robiłam wiele ciast na pierogi nawet z maślanką, ale to ciasto jest super!!!
Wanda,
Też wypróbowałem setki, to jest najlepsze.
Pozdrawiam
No wiec zrobilam drugie podejście, pierogi wyszły super! Ciasto jest miękkie nawet po ostygnięciu. Pierogi po ulepieniu podgotowalam 2-3 minuty, natarlam delikatnie olejem i zamrozilam, nic sie nie przykleilo, nic sie nie rozlecialo podzczas gotowania. Na drugi dzien po ugotowaniu i podsmazeniu ciasto nadal miekkie. Uzylam maki Basia do naleśników i wyrabialam ciasto jakies 10-15 minut. Dziekuje za przepis, kolejne zrobię z miesem. I ten kolor ciasta, takie zolte dzięki jajkom, nie sine, jak moje pierwsze
Justa,
Bardzo się cieszę, że ciasto się spodobało. Zapraszam po więcej inspiracji 🙂
Co może być przyczyną, że pierogi po ugotowaniu są wręcz płaskie? Co robię źle? Dodam, że w smaku są bardzo dobre
Myślę, że może nałożyłaś za mało farszu do środka.
Kiedys robilam pierogi i mi nie wyszly. Jutro robie kolejne podejscie z tym przepisem na ciasto 🙂
Z tym ciastem na pewno Ci się uda! Daj znać jak Ci smakują.
Przepis podala mi kolezanka! Swietny! Pozdrawiamy w Vancouver! Ania i Aga
Dzięki za komentarz! Bardzo mi miło!
Witam, który typ mąki jest najlepszy do pierogów?
Ja używam typ 500 ciasto z tej mąki jest lekkie i elastyczne
Moje dzisiejsze pierwsze pierogi ….ciasto MEGa ….sama Pani Gessler może się uczyć
Jusia,
Super, że przypadło Ci do gustu. Zawsze robimy z tej receptury i nigdy nas nie zawiodła 🙂
Pod linkiem na farsz do pierogów znajduje się filmik, zawierający inny przepis na ciasto na pierogi (nie ma tam tylu jajek i masła). Stąd moje pytanie, które ciasto jest lepsze?mam zamiar dziś lepić.
Kinga,
Ja wolę ten przepis z jajkami i masłem . Ten w filmik nakręciłem kilka lat wstecz, uważałem że wtedy jest najlepszy.
Jak dodasz 1 jajko z 2 żółtkami powinno być ok. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody, jeżeli za miękkie dodaj odrobinę mąki.
Jeśli mam tylko wiejskie dwużółtkowe jajka to ile jajek powinnam dodać (ile żółtek)?
Jaki powinien być czas gotowania pierogów od wpłynięcia, aby ciasto było idealne?
Kinga,
Około 3 minuty na małym ogniu.
Witam, chętnie wypróbuję ten przepis, ale potrzebowałbym większą ilość pierogów. W kilku przepisach widziałam, że przy zwiększaniu ilości mąki i wody, ilość jajek i masła pozostaje taki sam. Czy w tym przepisie wszystkie składniki pomnożyć 2 albo 3 razy?
Ewelina,
Pytanie ile pierogów potrzebujesz? Albo dla ilu osób chcesz je zrobić? Z podanej w przepisie ilości wychodzi około 100 pierogów. Można ilości mnożyć x 2 lub x 3 🙂
Lepiej użyć mąki pszennej czy tortowej?woda ma być gorąca?słyszałam, że moi znajomi zaparzają ciasto wrzątkiem…
Kinga,
Do pierogów używam bardo gorącej wody, prawie wrzątku. Mąka pszenna typ 500 jest moim zdaniem najlepsza.
Pozdrawiam 🙂
A czy mozna wymieszac ciastoza pomoca robota kuchennego?
Tak, można.
Czy ja także mogę poprosić o przepis na pierogi z termomixa
Kasiu,
Jako takiego przepisu na pierogi z TM nie mam. Z tego przepisu możesz zrobić pierogi w TM.
https://kuron.com.pl/idealne-ciasto-na-pierogi/
Pozdrawiam
Witam, zaciekawiła mnie ta gorąca woda. Lepie pierogi czesto, przepis mój różni sie włanie wodą. Do wyrabiania ciasta dodaje letnią wodę. Na czym polega różnica ?
Basiu,
Gorąca woda „aktywuje” gluten i ciasto staje się bardziej elastyczne. W wielu przepisach znajdziesz gorącą wodę.
Pozdrawiam
Czy ten przepis na ciasto można wykorzystać do zrobienia uszek
Jak najbardziej, nadaje się super. Ciasto jest elastyczne i łatwo się klei 🙂
Można zastąpić wodę mlekiem ? Będą bardziej delikatne ?
Koleżanka właśnie mówiła że zamiast wody daje mleko Ale hmmm pierwsze słyszę
Gosia,
Można, jak najbardziej. Ale czy będą bardziej delikatne?? Nie jestem pewien. Proponuję zrobić najpierw z naszego przepisu, jest genialny. A potem przy następnej okazji wypróbować z mlekiem.
Pozdrawiam 🙂
Panie Jakubie wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. A jak to bywa z pierogami, każda okazja jest dobra. Ps. Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany wg pana przepisu. Pozdrawiam
Bardzo mi miło. Trzymam kciuki za zakwas 😉 i czekam na informację jak smakowały pierogi.
Jakie masło dodać??
Najlepiej prawdziwe z 82 % tłuszczu.
Zrobiłem dziś po raz pierwszy pierogi według Pana przepisu. Są rewelacyjne. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Łatwo się je robi. Do dzis bylam laikiem w kwestii ciasta na pierogi. Dziękuję za super przepis. Następne będę robiła z kapustą i grzybami. Pozdrawiam.
Cieszę się, że Ci smakuje! Pozdrawiam
A ja robię idealne ciasto na pierogi z przepisu na thermomix(ruskie pierogi),tylko zamiast oleju dodaję 2-3 łyżki dobrej śmietany.Ciasto po wyrobieniu(nie może być za twarde,raczej miękkie)zawijam w folìę spodżywczą i na 20 min.do lodówki.Po tym czasie ciasto pięknie się wałkuje, jest elastyczne i nie trzeba dużo mąki podsypywać.
Dzięki za podpowiedź 🙂 Sprawdzę ten przepis. Pozdrawiam
Super. Będę robiła w weekend. Mam nadzieję że wyjdą smaczne. Ale farsz będzie z białego sera. Dziękuję za poradę
To ciasto pasuje do każdego rodzaju farszu. Pozdrawiam
Panie Jakubie a jakiej innej mąki można zrobić te pierogi?
Doroto,
Myślę, że żytnia lub orkiszowa będą się nadawać. Najwyżej trzeba będzie dodać odrobinę więcej wody lub mąki.
Pozdrawiam
Mąkę tortowa użyłam
To raczej nie przez mąkę… Pamiętaj, że farsz nie może dostawać się między brzegi. Wtedy pierogi się rozklejają. U nas zawsze ładnie się klei, trzeba dobrze dociskać, może to jeszcze kwestia braku wprawy???
Możesz zrobić na zimno jogurtowo ziołowy. Lub ciepły koperkowy 🙂
Z tym przepisem miałam swój pierogowy debiut i wyszły pyszne tylko pierogi nie chciały się sklejac, jaka mogła być przyczyna?
Agnieszka jakiej mąki użyłaś?
Magda
ciasto rewelacja moge lepić pierogi codziennie.
Super! bardzo mi miło! Cieszę się że smakowało!
To ja dam negatywną opinię. Są tak pyszne że nie nadążam robić bo co chwilę znikają z tależa. Pozdrawiam
Kasia,
Więcej takich negatywów poproszę 🙂
Pozdrawiamy
Witam ja posiadam taki przepis:
1 mąki, 4 żółtka, 1 jajko, 1 1/2 szkl.ciepłej wody, 1/2 szkl
oleju i sól do gotowania też ciasto bardzo dobre pozdrawiam
Dziękuję, że podzieliłaś się swoim przepisem. Ja na pewno wypróbuję 🙂
Pozdrawiam
Dziekuję,
Ciasto wyśmienite
Pozdrawiam serdecznie
Super, że mogłem pomóc Graża. Wiele było prób i faktycznie wyszło, że te ciasto jest najlepsze.
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość.
Przepis super ( pierwsze pierogi w życiu ) dzięki temu myślę że nie ostatnie. Ciasto robiłam w theromixie.
Proszę o uściślenie 3 szklanki mąki to wagowo ile ?
Pozdrawiam
Trzy szklanki to 450 gramów mąki.
Tak szukam szukam dobrego przepisu na ciasto do pierogów. Dużo osób piszę że nie dodają jaj do ciasta,ale ten przepis dla mnie jest ciekawy no to zaczynam dam znać czy szukać już nie będe musiała:)Pozdrawiam. Ewa.
Jestem pewien, że ten przepis przypadnie Ci do gustu! Ja tego przepisu używam w pracy goście są zachwyceni smakiem. Daj znać jak wyszły pierogi. Pozdrawiam.
No to już przepis trafił do mojej ulubionej książki kucharskiej.Robiłam z 9 szkl.mąki ciasto jest tak elastyczne i bardzo lekko się wyrabia a nie wspomnę o smaku.Poprostu super.Pozdrawiam serdecznie.
Wiedziałem, że Ci zasmakuje. Nie usłyszałem jeszcze negatywnego komentarza odnośnie tego przepisu. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Ile pierogów wychodzi z takiej porcji?
mi wyszło 54 sztuki, oczywiście każdemu może wyjść inaczej w zależności od średnicy pieroga i grubości rozwałkowanego ciasta. Pozdrawiam
Przepis super. Sprawdzilam dziś osobiście nie lubię gotować ale z takim przepisem poszło dość szybko i przyjemnie. Pozdrawiam
Ciekawe mnie co to jest termomix. Moj adres ponizej
Grażyno Thermomix to takie urzàdzenie wielofunkcyjne. Bardzo przydatne w kuchni.
A czy można prosić o przepis na termomix?
Aniu w tym roku nie planowałem robić już przepisów na Thermomix, ale może zrobię wyjątek
Czy surowe pierogi z tego przepisu można zamrozić?
Można tylko trzeba je zamrozić ułożone na tacy, żeby się nie posklejały. Następnie dopiero można je przełożyć do torebki lub pojemniczka.
Zapomniałam napisać wczesniej, ze przepis sprawdziłam osobiście. I od tego czasu lepienie pierogów stało się dla mnie przyjemnością.
Dzięki
Idealny przepis na ciasto pierogowe. Ma Pan rację jest elastyczne i cała frajda je lepić.
Dziękuje za komentarz!