X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluskiRóżne przepisy

Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia

Idealne ciasto na pierogi to takie, które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne i wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi!

Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem pierogów. Śmiało możesz mi uwierzyć, wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe przepisy na ciasto pierogowe.

To ciasto jest bardzo delikatne, z łatwością można je cienko rozwałkować. Nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów. Tych wytrawnych jak i słodkich.

Idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól.

Krok 2:

Dodaj 50 g masła pokrojonego w mniejsze kawałki. Zagnieć z mąką do połączenia składników.

Krok 3:

Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki.

Krok 4:

Dodawaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto.

Krok 5:

Gotowe ciasto na pierogi powinno odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut. Ciasto rozwałkuj na placek grubości kilku milimetrów. Wycinaj krążki szklanką lub innym okrągłym przedmiotem. Jesteś gotowy, aby przygotować swoje IDEALNE PIEROGI!!!. Na swojej stronie mam jeszcze kilka przepisów na pierogi. Znajdziesz je —>TUTAJ<— Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ciasto rewelacyjne, bardzo elastyczne i miękkie po ugotowaniu. Robiłam po raz pierwszy i na pewno przy najbliższej okazji powtórzę. Muszę w końcu stanąć na własnych nogach w produkcji pierogów.

  2. Alleluja, nareszcie przepis na ciasto pierogowe z jajkami! Od pewnego czasu pokutuje w Polsce przekonanie, ze tylko woda i mąka, z czego wychodzą kleiste kłobuchy, więc nie ma gdzie zjeść przyzwoitego pieroga. Panie Kuroń, propaguj Pan ten przepis!

  3. Przepis na ciasto świetny, nareszcie otrzymałem to co chciałem. Drobna uwaga. W przepisie na pierogi ruskie Kuroniow jest błąd. 200ml płynu to nie pół szklanki!
    Pozdrawiam serdecznie

  4. Robiłam wiele ciast na pierogi nawet z maślanką, ale to ciasto jest super!!!

  5. No wiec zrobilam drugie podejście, pierogi wyszły super! Ciasto jest miękkie nawet po ostygnięciu. Pierogi po ulepieniu podgotowalam 2-3 minuty, natarlam delikatnie olejem i zamrozilam, nic sie nie przykleilo, nic sie nie rozlecialo podzczas gotowania. Na drugi dzien po ugotowaniu i podsmazeniu ciasto nadal miekkie. Uzylam maki Basia do naleśników i wyrabialam ciasto jakies 10-15 minut. Dziekuje za przepis, kolejne zrobię z miesem. I ten kolor ciasta, takie zolte dzięki jajkom, nie sine, jak moje pierwsze

  6. Co może być przyczyną, że pierogi po ugotowaniu są wręcz płaskie? Co robię źle? Dodam, że w smaku są bardzo dobre

  7. Kiedys robilam pierogi i mi nie wyszly. Jutro robie kolejne podejscie z tym przepisem na ciasto 🙂

  8. Przepis podala mi kolezanka! Swietny! Pozdrawiamy w Vancouver! Ania i Aga

  9. Moje dzisiejsze pierwsze pierogi ….ciasto MEGa ….sama Pani Gessler może się uczyć

  10. Pod linkiem na farsz do pierogów znajduje się filmik, zawierający inny przepis na ciasto na pierogi (nie ma tam tylu jajek i masła). Stąd moje pytanie, które ciasto jest lepsze?mam zamiar dziś lepić.

    • Kinga,

      Ja wolę ten przepis z jajkami i masłem . Ten w filmik nakręciłem kilka lat wstecz, uważałem że wtedy jest najlepszy.
      Jak dodasz 1 jajko z 2 żółtkami powinno być ok. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody, jeżeli za miękkie dodaj odrobinę mąki.

  11. Jeśli mam tylko wiejskie dwużółtkowe jajka to ile jajek powinnam dodać (ile żółtek)?

  12. Jaki powinien być czas gotowania pierogów od wpłynięcia, aby ciasto było idealne?

  13. Witam, chętnie wypróbuję ten przepis, ale potrzebowałbym większą ilość pierogów. W kilku przepisach widziałam, że przy zwiększaniu ilości mąki i wody, ilość jajek i masła pozostaje taki sam. Czy w tym przepisie wszystkie składniki pomnożyć 2 albo 3 razy?

  14. Lepiej użyć mąki pszennej czy tortowej?woda ma być gorąca?słyszałam, że moi znajomi zaparzają ciasto wrzątkiem…

  15. Witam, zaciekawiła mnie ta gorąca woda. Lepie pierogi czesto, przepis mój różni sie włanie wodą. Do wyrabiania ciasta dodaje letnią wodę. Na czym polega różnica ?

  16. Można zastąpić wodę mlekiem ? Będą bardziej delikatne ?
    Koleżanka właśnie mówiła że zamiast wody daje mleko Ale hmmm pierwsze słyszę

  17. Panie Jakubie wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. A jak to bywa z pierogami, każda okazja jest dobra. Ps. Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany wg pana przepisu. Pozdrawiam

  18. Zrobiłem dziś po raz pierwszy pierogi według Pana przepisu. Są rewelacyjne. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Łatwo się je robi. Do dzis bylam laikiem w kwestii ciasta na pierogi. Dziękuję za super przepis. Następne będę robiła z kapustą i grzybami. Pozdrawiam.

  19. A ja robię idealne ciasto na pierogi z przepisu na thermomix(ruskie pierogi),tylko zamiast oleju dodaję 2-3 łyżki dobrej śmietany.Ciasto po wyrobieniu(nie może być za twarde,raczej miękkie)zawijam w folìę spodżywczą i na 20 min.do lodówki.Po tym czasie ciasto pięknie się wałkuje, jest elastyczne i nie trzeba dużo mąki podsypywać.

  20. Super. Będę robiła w weekend. Mam nadzieję że wyjdą smaczne. Ale farsz będzie z białego sera. Dziękuję za poradę

  21. Z tym przepisem miałam swój pierogowy debiut i wyszły pyszne tylko pierogi nie chciały się sklejac, jaka mogła być przyczyna?

  22. To ja dam negatywną opinię. Są tak pyszne że nie nadążam robić bo co chwilę znikają z tależa. Pozdrawiam

  23. Witam ja posiadam taki przepis:
    1 mąki, 4 żółtka, 1 jajko, 1 1/2 szkl.ciepłej wody, 1/2 szkl
    oleju i sól do gotowania też ciasto bardzo dobre pozdrawiam

  24. Przepis super ( pierwsze pierogi w życiu ) dzięki temu myślę że nie ostatnie. Ciasto robiłam w theromixie.
    Proszę o uściślenie 3 szklanki mąki to wagowo ile ?
    Pozdrawiam

  25. Tak szukam szukam dobrego przepisu na ciasto do pierogów. Dużo osób piszę że nie dodają jaj do ciasta,ale ten przepis dla mnie jest ciekawy no to zaczynam dam znać czy szukać już nie będe musiała:)Pozdrawiam. Ewa.

  26. Przepis super. Sprawdzilam dziś osobiście nie lubię gotować ale z takim przepisem poszło dość szybko i przyjemnie. Pozdrawiam

  27. Zapomniałam napisać wczesniej, ze przepis sprawdziłam osobiście. I od tego czasu lepienie pierogów stało się dla mnie przyjemnością.

  28. Idealny przepis na ciasto pierogowe. Ma Pan rację jest elastyczne i cała frajda je lepić.

Sprawdź również