X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluskiRóżne przepisy

Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia

Idealne ciasto na pierogi – to takie ciasto które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne, gładkie i wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi! 

 

 

Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem pierogów. Śmiało możesz mi uwierzyć, wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe przepisy na ciasto pierogowe. 

To ciasto jest bardzo delikatne, z łatwością można je cienko rozwałkować. Nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów. Tych wytrawnych jak i słodkich. 

 

Idealne ciasto na pierogi:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

 

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól.

 

Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. 

 

Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki.

W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę.

Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut. 

 

 

Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów.

 

 

Swoje pierogi zrobiłem z kapustą i grzybami. Przepis znajdziesz TU

 

 

Na swojej stronie mam jeszcze kilka przepisów na pierogi oto one:

  1. Pierogi ruskie Kuroniów
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Pierogi z soją
  4. Pierogi drożdżowe ukraińskie
  5. Pierogi w kruchym cieście
  6. Pierogi z podrobami
  7. Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
  8. Pierogi z kaszanką
  9. Pierogi lwowskie z kaszą i wątróbką

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Zbigniew

    Przepis na ciasto świetny, nareszcie otrzymałem to co chciałem. Drobna uwaga. W przepisie na pierogi ruskie Kuroniow jest błąd. 200ml płynu to nie pół szklanki!
    Pozdrawiam serdecznie

    • Jakub Kuroń

      Dzięki za miłe słowa, błąd już poprawiony 🙂

      Pozdrawiam

  2. Magda

    A czy jajka się nie zetną od gorącej wody?

    • Jakub Kuroń

      Wypróbuj koniecznie i napisz jak wyszły ale gwarantuje, że pierogi będą obłędne 🙂

  3. Magda

    A czy jajko od gorącej wody się nie zetnie w cieście??

    • Jakub Kuroń

      Nie. Przepis wypróbowany 1000 z 1000 pozytywnych komentarzy 🙂

      Pozdrawiam

  4. Wanda

    Robiłam wiele ciast na pierogi nawet z maślanką, ale to ciasto jest super!!!

    • Jakub Kuroń

      Wanda,

      Też wypróbowałem setki, to jest najlepsze.

      Pozdrawiam

  5. Justa

    No wiec zrobilam drugie podejście, pierogi wyszły super! Ciasto jest miękkie nawet po ostygnięciu. Pierogi po ulepieniu podgotowalam 2-3 minuty, natarlam delikatnie olejem i zamrozilam, nic sie nie przykleilo, nic sie nie rozlecialo podzczas gotowania. Na drugi dzien po ugotowaniu i podsmazeniu ciasto nadal miekkie. Uzylam maki Basia do naleśników i wyrabialam ciasto jakies 10-15 minut. Dziekuje za przepis, kolejne zrobię z miesem. I ten kolor ciasta, takie zolte dzięki jajkom, nie sine, jak moje pierwsze

    • Jakub Kuroń

      Justa,

      Bardzo się cieszę, że ciasto się spodobało. Zapraszam po więcej inspiracji 🙂

  6. Beata

    Co może być przyczyną, że pierogi po ugotowaniu są wręcz płaskie? Co robię źle? Dodam, że w smaku są bardzo dobre

    • Jakub Kuroń

      Myślę, że może nałożyłaś za mało farszu do środka.

  7. Justa

    Kiedys robilam pierogi i mi nie wyszly. Jutro robie kolejne podejscie z tym przepisem na ciasto 🙂

    • Jakub Kuroń

      Z tym ciastem na pewno Ci się uda! Daj znać jak Ci smakują.

  8. Vancouver-owianki

    Przepis podala mi kolezanka! Swietny! Pozdrawiamy w Vancouver! Ania i Aga

    • Jakub Kuroń

      Dzięki za komentarz! Bardzo mi miło!

  9. Anna

    Witam, który typ mąki jest najlepszy do pierogów?

    • Jakub Kuroń

      Ja używam typ 500 ciasto z tej mąki jest lekkie i elastyczne

  10. Jusia

    Moje dzisiejsze pierwsze pierogi ….ciasto MEGa ….sama Pani Gessler może się uczyć

    • Jakub Kuroń

      Jusia,

      Super, że przypadło Ci do gustu. Zawsze robimy z tej receptury i nigdy nas nie zawiodła 🙂

  11. Kinga

    Pod linkiem na farsz do pierogów znajduje się filmik, zawierający inny przepis na ciasto na pierogi (nie ma tam tylu jajek i masła). Stąd moje pytanie, które ciasto jest lepsze?mam zamiar dziś lepić.

    • Jakub Kuroń

      Kinga,

      Ja wolę ten przepis z jajkami i masłem . Ten w filmik nakręciłem kilka lat wstecz, uważałem że wtedy jest najlepszy.
      Jak dodasz 1 jajko z 2 żółtkami powinno być ok. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody, jeżeli za miękkie dodaj odrobinę mąki.

  12. Kinga

    Jeśli mam tylko wiejskie dwużółtkowe jajka to ile jajek powinnam dodać (ile żółtek)?

  13. Kinga

    Jaki powinien być czas gotowania pierogów od wpłynięcia, aby ciasto było idealne?

    • Jakub Kuroń

      Kinga,

      Około 3 minuty na małym ogniu.

  14. Ewelina

    Witam, chętnie wypróbuję ten przepis, ale potrzebowałbym większą ilość pierogów. W kilku przepisach widziałam, że przy zwiększaniu ilości mąki i wody, ilość jajek i masła pozostaje taki sam. Czy w tym przepisie wszystkie składniki pomnożyć 2 albo 3 razy?

    • Jakub Kuroń

      Ewelina,
      Pytanie ile pierogów potrzebujesz? Albo dla ilu osób chcesz je zrobić? Z podanej w przepisie ilości wychodzi około 100 pierogów. Można ilości mnożyć x 2 lub x 3 🙂

  15. Kinga

    Lepiej użyć mąki pszennej czy tortowej?woda ma być gorąca?słyszałam, że moi znajomi zaparzają ciasto wrzątkiem…

    • Jakub Kuroń

      Kinga,

      Do pierogów używam bardo gorącej wody, prawie wrzątku. Mąka pszenna typ 500 jest moim zdaniem najlepsza.

      Pozdrawiam 🙂

  16. ANNA

    A czy mozna wymieszac ciastoza pomoca robota kuchennego?

    • Jakub Kuroń

      Tak, można.

  17. Kasia

    Czy ja także mogę poprosić o przepis na pierogi z termomixa

  18. Barbara

    Witam, zaciekawiła mnie ta gorąca woda. Lepie pierogi czesto, przepis mój różni sie włanie wodą. Do wyrabiania ciasta dodaje letnią wodę. Na czym polega różnica ?

    • Jakub Kuroń

      Basiu,

      Gorąca woda „aktywuje” gluten i ciasto staje się bardziej elastyczne. W wielu przepisach znajdziesz gorącą wodę.

      Pozdrawiam

  19. Iwona

    Czy ten przepis na ciasto można wykorzystać do zrobienia uszek

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej, nadaje się super. Ciasto jest elastyczne i łatwo się klei 🙂

  20. Gosia

    Można zastąpić wodę mlekiem ? Będą bardziej delikatne ?
    Koleżanka właśnie mówiła że zamiast wody daje mleko Ale hmmm pierwsze słyszę

    • Jakub Kuroń

      Gosia,
      Można, jak najbardziej. Ale czy będą bardziej delikatne?? Nie jestem pewien. Proponuję zrobić najpierw z naszego przepisu, jest genialny. A potem przy następnej okazji wypróbować z mlekiem.

      Pozdrawiam 🙂

  21. Asia

    Panie Jakubie wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. A jak to bywa z pierogami, każda okazja jest dobra. Ps. Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany wg pana przepisu. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło. Trzymam kciuki za zakwas 😉 i czekam na informację jak smakowały pierogi.

  22. Monika

    Jakie masło dodać??

    • Jakub Kuroń

      Najlepiej prawdziwe z 82 % tłuszczu.

  23. Dorota

    Zrobiłem dziś po raz pierwszy pierogi według Pana przepisu. Są rewelacyjne. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Łatwo się je robi. Do dzis bylam laikiem w kwestii ciasta na pierogi. Dziękuję za super przepis. Następne będę robiła z kapustą i grzybami. Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że Ci smakuje! Pozdrawiam

  24. Maria

    A ja robię idealne ciasto na pierogi z przepisu na thermomix(ruskie pierogi),tylko zamiast oleju dodaję 2-3 łyżki dobrej śmietany.Ciasto po wyrobieniu(nie może być za twarde,raczej miękkie)zawijam w folìę spodżywczą i na 20 min.do lodówki.Po tym czasie ciasto pięknie się wałkuje, jest elastyczne i nie trzeba dużo mąki podsypywać.

    • Jakub Kuroń

      Dzięki za podpowiedź 🙂 Sprawdzę ten przepis. Pozdrawiam

  25. Dorota

    Super. Będę robiła w weekend. Mam nadzieję że wyjdą smaczne. Ale farsz będzie z białego sera. Dziękuję za poradę

    • Jakub Kuroń

      To ciasto pasuje do każdego rodzaju farszu. Pozdrawiam

  26. Dorota

    Panie Jakubie a jakiej innej mąki można zrobić te pierogi?

    • Jakub Kuroń

      Doroto,

      Myślę, że żytnia lub orkiszowa będą się nadawać. Najwyżej trzeba będzie dodać odrobinę więcej wody lub mąki.

      Pozdrawiam

  27. Agnieszka

    Mąkę tortowa użyłam

    • Jakub Kuroń

      To raczej nie przez mąkę… Pamiętaj, że farsz nie może dostawać się między brzegi. Wtedy pierogi się rozklejają. U nas zawsze ładnie się klei, trzeba dobrze dociskać, może to jeszcze kwestia braku wprawy???

      • Jakub Kuroń

        Możesz zrobić na zimno jogurtowo ziołowy. Lub ciepły koperkowy 🙂

  28. Agnieszka

    Z tym przepisem miałam swój pierogowy debiut i wyszły pyszne tylko pierogi nie chciały się sklejac, jaka mogła być przyczyna?

    • Jakub Kuroń

      Agnieszka jakiej mąki użyłaś?

  29. Magda

    Magda
    ciasto rewelacja moge lepić pierogi codziennie.

    • Jakub Kuroń

      Super! bardzo mi miło! Cieszę się że smakowało!

  30. Kasia

    To ja dam negatywną opinię. Są tak pyszne że nie nadążam robić bo co chwilę znikają z tależa. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Kasia,

      Więcej takich negatywów poproszę 🙂

      Pozdrawiamy

  31. Krystyna

    Witam ja posiadam taki przepis:
    1 mąki, 4 żółtka, 1 jajko, 1 1/2 szkl.ciepłej wody, 1/2 szkl
    oleju i sól do gotowania też ciasto bardzo dobre pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję, że podzieliłaś się swoim przepisem. Ja na pewno wypróbuję 🙂

      Pozdrawiam

  32. Graża

    Dziekuję,
    Ciasto wyśmienite
    Pozdrawiam serdecznie

    • Jakub Kuroń

      Super, że mogłem pomóc Graża. Wiele było prób i faktycznie wyszło, że te ciasto jest najlepsze.
      Pozdrawiam i polecam się na przyszłość.

  33. Graża

    Przepis super ( pierwsze pierogi w życiu ) dzięki temu myślę że nie ostatnie. Ciasto robiłam w theromixie.
    Proszę o uściślenie 3 szklanki mąki to wagowo ile ?
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Trzy szklanki to 450 gramów mąki.

  34. Ewa

    Tak szukam szukam dobrego przepisu na ciasto do pierogów. Dużo osób piszę że nie dodają jaj do ciasta,ale ten przepis dla mnie jest ciekawy no to zaczynam dam znać czy szukać już nie będe musiała:)Pozdrawiam. Ewa.

    • Jakub Kuroń

      Jestem pewien, że ten przepis przypadnie Ci do gustu! Ja tego przepisu używam w pracy goście są zachwyceni smakiem. Daj znać jak wyszły pierogi. Pozdrawiam.

      • Ewa

        No to już przepis trafił do mojej ulubionej książki kucharskiej.Robiłam z 9 szkl.mąki ciasto jest tak elastyczne i bardzo lekko się wyrabia a nie wspomnę o smaku.Poprostu super.Pozdrawiam serdecznie.

      • Jakub Kuroń

        Wiedziałem, że Ci zasmakuje. Nie usłyszałem jeszcze negatywnego komentarza odnośnie tego przepisu. Pozdrawiam i życzę smacznego.

  35. Elza

    Ile pierogów wychodzi z takiej porcji?

    • Jakub Kuroń

      mi wyszło 54 sztuki, oczywiście każdemu może wyjść inaczej w zależności od średnicy pieroga i grubości rozwałkowanego ciasta. Pozdrawiam

  36. Justyna

    Przepis super. Sprawdzilam dziś osobiście nie lubię gotować ale z takim przepisem poszło dość szybko i przyjemnie. Pozdrawiam

  37. Grazyna Kaluza

    Ciekawe mnie co to jest termomix. Moj adres ponizej

    • Jakub Kuroń

      Grażyno Thermomix to takie urzàdzenie wielofunkcyjne. Bardzo przydatne w kuchni.

  38. anna

    A czy można prosić o przepis na termomix?

    • Jakub Kuroń

      Aniu w tym roku nie planowałem robić już przepisów na Thermomix, ale może zrobię wyjątek

  39. Tina

    Czy surowe pierogi z tego przepisu można zamrozić?

    • Jakub Kuroń

      Można tylko trzeba je zamrozić ułożone na tacy, żeby się nie posklejały. Następnie dopiero można je przełożyć do torebki lub pojemniczka.

  40. Lubelanka

    Zapomniałam napisać wczesniej, ze przepis sprawdziłam osobiście. I od tego czasu lepienie pierogów stało się dla mnie przyjemnością.

    • Jakub Kuroń

      Dzięki

  41. Lubelanka

    Idealny przepis na ciasto pierogowe. Ma Pan rację jest elastyczne i cała frajda je lepić.

    • Jakub Kuroń

      Dziękuje za komentarz!

Sprawdź również