X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Rolada z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem

Rolada z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem to pomysł nieskomplikowany, aczkolwiek wyszukany obiad. Połączenie piersi z kurczaka, aromatycznych pieczarek, delikatnego szpinaku i zdecydowanej w smaku musztardy wikinga to bez wątpienia prawdziwy strzał w dziesiątkę. Rolada to danie lekkostrawne, ponieważ przygotowane z drobiu i upieczone w piekarniku. Idealnie smakuje z lekką sałatką i kremowym puree ziemniaczanym.

Rolada z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 400 g pieczarek
  • 200 g szpinaku np. świeżego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g piersi z kurczaka (2-3 pojedyncze piersi)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki musztardy wikinga od Roleskiego
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, czarny pieprz
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki drobno posiekaj, możesz je również rozdrobnić w malakserze. Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż cebulę na rumiany kolor. Następnie dodaj pieczarki i smaż aż odparuje z nich cały nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.

Krok 2:

Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cienko pokrojony czosnek, lekko go zeszklij. Następnie dodaj szpinak, smaż 2 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli lubisz gałkę muszkatołową, możesz dodać szczyptę. Następnie odstaw szpinak do przestudzenia.

Krok 3:

Po trzecie piersi z kurczaka rozkrój wzdłuż tak aby powstał „motylek”. Rozklep kurczaka na cienkie płaty. Następnie ułóż mięso na arkuszu folii aluminiowej. Dopraw rozklepane piersi solą i pierzem, posmaruj obfitą warstwą musztardy wikinga.

Krok 4:

Następnie nałóż równomiernie warstwę pieczarek, wałek szpinaku oraz rząd słupków papryki. Na koniec zwiń ciasny rulon zakręcając końce folii aluminiowej jak cukierek.

Piekarnik rozgrzej do 190°C funkcja „góra-dół”. Piecz przez 45 minut. Przed podaniem odstaw na 15-20 minut, rolada łatwiej będzie się kroić.

Rolada z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem

To bardzo fajny pomysł na Wielkanocny obiad. W prosty, nieskomplikowany sposób możesz zaskoczyć swoich gości. Po więcej świątecznych inspiracji zapraszam TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również