Dania główneDrób
Rolada z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem
Rolada z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem to pomysł nieskomplikowany, aczkolwiek wyszukany obiad. Połączenie piersi z kurczaka, aromatycznych pieczarek, delikatnego szpinaku i zdecydowanej w smaku musztardy wikinga to bez wątpienia prawdziwy strzał w dziesiątkę. Rolada to danie lekkostrawne, ponieważ przygotowane z drobiu i upieczone w piekarniku. Idealnie smakuje z lekką sałatką i kremowym puree ziemniaczanym.
Rolada z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
- 1 duża cebula
- 400 g pieczarek
- 200 g szpinaku np. świeżego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 600 g piersi z kurczaka (2-3 pojedyncze piersi)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2-3 łyżki musztardy wikinga od Roleskiego
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, czarny pieprz
- ew. szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki drobno posiekaj, możesz je również rozdrobnić w malakserze. Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż cebulę na rumiany kolor. Następnie dodaj pieczarki i smaż aż odparuje z nich cały nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
Krok 2:
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cienko pokrojony czosnek, lekko go zeszklij. Następnie dodaj szpinak, smaż 2 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli lubisz gałkę muszkatołową, możesz dodać szczyptę. Następnie odstaw szpinak do przestudzenia.
Krok 3:
Po trzecie piersi z kurczaka rozkrój wzdłuż tak aby powstał „motylek”. Rozklep kurczaka na cienkie płaty. Następnie ułóż mięso na arkuszu folii aluminiowej. Dopraw rozklepane piersi solą i pierzem, posmaruj obfitą warstwą musztardy wikinga.
Krok 4:
Następnie nałóż równomiernie warstwę pieczarek, wałek szpinaku oraz rząd słupków papryki. Na koniec zwiń ciasny rulon zakręcając końce folii aluminiowej jak cukierek.
Piekarnik rozgrzej do 190°C funkcja „góra-dół”. Piecz przez 45 minut. Przed podaniem odstaw na 15-20 minut, rolada łatwiej będzie się kroić.
Rolada z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem
To bardzo fajny pomysł na Wielkanocny obiad. W prosty, nieskomplikowany sposób możesz zaskoczyć swoich gości. Po więcej świątecznych inspiracji zapraszam TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram