X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z bobem i pomidorami

Sałatka z bobem i pomidorami to fajne, sezonowe danie. Szczególnie pasuje jako letnia przekąska z dodatkiem chrupiących grzanek. Śmiało możecie wykorzystać bób, który został wam z poprzedniego dnia.
Jak gotować bób
Jak gotować bób? Dużo osób ma z tym problem. Głównym powodem jest fakt, że bób staje się z wiekem twardszy i od tego właśnie zależy czas gotowania. Młody bób wystarczy gotować 7-10 minut, potem ten czas wzrasta nawet do 15 minut. W wielu przepisach spotkałem się z czasem do 20 minut. Osobiście nigdy tyle czasu bobu nie „męczyłem”, lubię jak nasiona trzymają jeszcze swoją strukturę, zwłaszcza w sałatkach.
Dodatki
Klasycznym dodatkiem do gotowania bobu jest świeży koperek oraz kilka ząbków czosnku. W tym wypadku można powiedzieć, że klasyka sama się broni i są to najlepsze dodatki. Zamiast całych gałązek koperku, możesz wykorzystać same łodygi. Natomiast czosnku nie musisz nawet obierać z łupin 🙂

Sałatka z bobem i pomidorami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ugotowany bób obierz ze skórek, przełóż do miski. Dodaj pokrojone w ósemki lub kostkę pomidory, oraz cebulę cienko pokrojoną w piórka.

Krok 2:

Warzywa skrop sokiem z cytryny oraz sosem jogurtowym. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka z bobem i pomidorami podawaj z chrupiącymi grzankami. Danie możesz wzbogacić o świeże zioła: natkę pietruszki, miętę, kolendrę lub bazylie. Jeżeli smakują ci moje sałatki —>TUTAJ<— znajdziesz więcej inspiracji.
Smacznego!
 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również