Przepis
Sałatka z bobem i pomidorami to fajne, sezonowe danie. Szczególnie pasuje jako letnia przekąska z dodatkiem chrupiących grzanek. Śmiało możecie wykorzystać bób, który został wam z poprzedniego dnia.
Jak gotować bób
Jak gotować bób? Dużo osób ma z tym problem. Głównym powodem jest fakt, że bób staje się z wiekem twardszy i od tego właśnie zależy czas gotowania. Młody bób wystarczy gotować 7-10 minut, potem ten czas wzrasta nawet do 15 minut. W wielu przepisach spotkałem się z czasem do 20 minut. Osobiście nigdy tyle czasu bobu nie „męczyłem”, lubię jak nasiona trzymają jeszcze swoją strukturę, zwłaszcza w sałatkach.Dodatki
Klasycznym dodatkiem do gotowania bobu jest świeży koperek oraz kilka ząbków czosnku. W tym wypadku można powiedzieć, że klasyka sama się broni i są to najlepsze dodatki. Zamiast całych gałązek koperku, możesz wykorzystać same łodygi. Natomiast czosnku nie musisz nawet obierać z łupin 🙂Sałatka z bobem i pomidorami
Składniki:
- 500 g bobu
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 4 łyżki sosu jogurtowego oryginalnego, ja wybieram Roleskiego
- sól, pieprz