X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniakówRyby

Krokiety ziemniaczane z łososiem

Krokiety ziemniaczane z łososiem to danie, które możecie przygotować ze składników „zalegających” w lodówce. Wczorajsze ziemniaki i kawałek upieczonego kilka dni temu łososia? Przerób je na pyszne danie w stylu „zero waste„. Aby podkręcić smak krokietów podaj je z kremowym street foodowym sosem ogórkowym. Wystarczy tylko kapka, aby podkreślić smak tego prostego, aczkolwiek wyśmienitego dania.

Krokiety ziemniaczane z łososiem

Składniki:

  • 4 spore ziemniaki, po obraniu wyszło 700 g
  • 300 g upieczonego lub ugotowanego filetu z łososia lub innej ryby
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ew. duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,7 l oleju roślinnego do smażenia
  • do podania sos ogórkowy, ja wybieram Roleskiego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jeżeli nie masz ziemniaków z poprzedniego dnia, ugotuj cztery spore ziemniaki w mundurkach. Wystudzone przeciśnij przez praskę lub przepuść przez maszynkę do mielenia.

Krok 2:

Zmielone ziemniaki przełóż do miski, dodaj poszarpanego dłońmi łososia (lub inną rybę), jajka oraz świeże zioła i przyprawy. Całość wyrób dłońmi, nie za długo tylko do połączenia składników. Jeżeli masa jest za rzadka dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej.

Krok 3:

W rondlu rozgrzej olej roślinny. Zwilżonymi dłońmi formuj 7 centymetrowe wałeczki. Smaż po 3-4 sztuki do uzyskania złotego koloru. Gotowe układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Krokiety ziemniaczane z łososiem podawaj z cząstką cytryny i sosem ogórkowym.

Lubisz ryby??? —>TUTAJ<— znajdziesz więcej przepisów

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również