X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniakówRyby

Krokiety ziemniaczane z łososiem

Krokiety ziemniaczane z łososiem to danie, które możecie przygotować ze składników „zalegających” w lodówce. Wczorajsze ziemniaki i kawałek upieczonego kilka dni temu łososia? Przerób je na pyszne danie w stylu „zero waste„. Aby podkręcić smak krokietów podaj je z kremowym street foodowym sosem ogórkowym. Wystarczy tylko kapka, aby podkreślić smak tego prostego, aczkolwiek wyśmienitego dania.

Krokiety ziemniaczane z łososiem

Składniki:

  • 4 spore ziemniaki, po obraniu wyszło 700 g
  • 300 g upieczonego lub ugotowanego filetu z łososia lub np. dorsza
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ew. duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,7 l oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowy
  • do podania sos ogórkowy, ja wybieram Roleskiego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jeśli nie masz ziemniaków z poprzedniego dnia, ugotuj cztery spore ziemniaki w mundurkach. Wystudzone przeciśnij przez praskę lub np. przepuść przez maszynkę do mielenia.

Krok 2:

Zmielone ziemniaki przełóż do miski, następnie dodaj poszarpanego dłońmi łososia (lub inną rybę), jajka oraz świeże zioła i przyprawy. Całość wyrób dłońmi, nie za długo tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest za rzadka dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej.

Krok 3:

W rondlu rozgrzej olej roślinny. Zwilżonymi dłońmi formuj 7 centymetrowe wałeczki. Następnie smaż po 3-4 sztuki do uzyskania złotego koloru. Gotowe układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Krokiety ziemniaczane z łososiem podawaj z cząstką cytryny i sosem ogórkowym.

Lubisz ryby??? —>TUTAJ<— znajdziesz więcej przepisów
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również