Potrawy z ziemniakówRyby
Krokiety ziemniaczane z łososiem
Krokiety ziemniaczane z łososiem to danie, które możecie przygotować ze składników „zalegających” w lodówce. Wczorajsze ziemniaki i kawałek upieczonego kilka dni temu łososia? Przerób je na pyszne danie w stylu „zero waste„. Aby podkręcić smak krokietów podaj je z kremowym street foodowym sosem ogórkowym. Wystarczy tylko kapka, aby podkreślić smak tego prostego, aczkolwiek wyśmienitego dania.
Krokiety ziemniaczane z łososiem
Składniki:
- 4 spore ziemniaki, po obraniu wyszło 700 g
- 300 g upieczonego lub ugotowanego filetu z łososia lub np. dorsza
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ew. duża szczypta gałki muszkatołowej
- 0,7 l oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowy
- do podania sos ogórkowy, ja wybieram Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jeśli nie masz ziemniaków z poprzedniego dnia, ugotuj cztery spore ziemniaki w mundurkach. Wystudzone przeciśnij przez praskę lub np. przepuść przez maszynkę do mielenia.
Krok 2:
Zmielone ziemniaki przełóż do miski, następnie dodaj poszarpanego dłońmi łososia (lub inną rybę), jajka oraz świeże zioła i przyprawy. Całość wyrób dłońmi, nie za długo tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest za rzadka dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej.
Krok 3:
W rondlu rozgrzej olej roślinny. Zwilżonymi dłońmi formuj 7 centymetrowe wałeczki. Następnie smaż po 3-4 sztuki do uzyskania złotego koloru. Gotowe układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Krokiety ziemniaczane z łososiem podawaj z cząstką cytryny i sosem ogórkowym.
Lubisz ryby??? —>TUTAJ<— znajdziesz więcej przepisów
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.