menu

Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia

Idealne ciasto na pierogi – to takie ciasto które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne, gładkie i wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi! 

 

 

Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem pierogów. Śmiało możesz mi uwierzyć, wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe przepisy na ciasto pierogowe. 

To ciasto jest bardzo delikatne, z łatwością można je cienko rozwałkować. Nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów. Tych wytrawnych jak i słodkich. 

 

Idealne ciasto na pierogi:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

 

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól.

 

Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. 

 

Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki.

W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę.

Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut. 

 

 

Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów.

 

 

Swoje pierogi zrobiłem z kapustą i grzybami. Przepis znajdziesz TU

 

 

Na swojej stronie mam jeszcze kilka przepisów na pierogi oto one:

  1. Pierogi ruskie Kuroniów
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Pierogi z soją
  4. Pierogi drożdżowe ukraińskie
  5. Pierogi w kruchym cieście
  6. Pierogi z podrobami
  7. Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
  8. Pierogi z kaszanką
  9. Pierogi lwowskie z kaszą i wątróbką

83 odpowiedzi na “Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia”

  1. Lubelanka pisze:

    Idealny przepis na ciasto pierogowe. Ma Pan rację jest elastyczne i cała frajda je lepić.

  2. Lubelanka pisze:

    Zapomniałam napisać wczesniej, ze przepis sprawdziłam osobiście. I od tego czasu lepienie pierogów stało się dla mnie przyjemnością.

  3. Tina pisze:

    Czy surowe pierogi z tego przepisu można zamrozić?

  4. anna pisze:

    A czy można prosić o przepis na termomix?

  5. Grazyna Kaluza pisze:

    Ciekawe mnie co to jest termomix. Moj adres ponizej

  6. Justyna pisze:

    Przepis super. Sprawdzilam dziś osobiście nie lubię gotować ale z takim przepisem poszło dość szybko i przyjemnie. Pozdrawiam

  7. Elza pisze:

    Ile pierogów wychodzi z takiej porcji?

  8. Ewa pisze:

    Tak szukam szukam dobrego przepisu na ciasto do pierogów. Dużo osób piszę że nie dodają jaj do ciasta,ale ten przepis dla mnie jest ciekawy no to zaczynam dam znać czy szukać już nie będe musiała:)Pozdrawiam. Ewa.

    • Jakub Kuroń pisze:

      Jestem pewien, że ten przepis przypadnie Ci do gustu! Ja tego przepisu używam w pracy goście są zachwyceni smakiem. Daj znać jak wyszły pierogi. Pozdrawiam.

      • Ewa pisze:

        No to już przepis trafił do mojej ulubionej książki kucharskiej.Robiłam z 9 szkl.mąki ciasto jest tak elastyczne i bardzo lekko się wyrabia a nie wspomnę o smaku.Poprostu super.Pozdrawiam serdecznie.

  9. Graża pisze:

    Przepis super ( pierwsze pierogi w życiu ) dzięki temu myślę że nie ostatnie. Ciasto robiłam w theromixie.
    Proszę o uściślenie 3 szklanki mąki to wagowo ile ?
    Pozdrawiam

  10. Graża pisze:

    Dziekuję,
    Ciasto wyśmienite
    Pozdrawiam serdecznie

  11. Krystyna pisze:

    Witam ja posiadam taki przepis:
    1 mąki, 4 żółtka, 1 jajko, 1 1/2 szkl.ciepłej wody, 1/2 szkl
    oleju i sól do gotowania też ciasto bardzo dobre pozdrawiam

  12. Kasia pisze:

    To ja dam negatywną opinię. Są tak pyszne że nie nadążam robić bo co chwilę znikają z tależa. Pozdrawiam

  13. Magda pisze:

    Magda
    ciasto rewelacja moge lepić pierogi codziennie.

  14. Agnieszka pisze:

    Z tym przepisem miałam swój pierogowy debiut i wyszły pyszne tylko pierogi nie chciały się sklejac, jaka mogła być przyczyna?

  15. Agnieszka pisze:

    Mąkę tortowa użyłam

  16. Dorota pisze:

    Panie Jakubie a jakiej innej mąki można zrobić te pierogi?

  17. Dorota pisze:

    Super. Będę robiła w weekend. Mam nadzieję że wyjdą smaczne. Ale farsz będzie z białego sera. Dziękuję za poradę

  18. Maria pisze:

    A ja robię idealne ciasto na pierogi z przepisu na thermomix(ruskie pierogi),tylko zamiast oleju dodaję 2-3 łyżki dobrej śmietany.Ciasto po wyrobieniu(nie może być za twarde,raczej miękkie)zawijam w folìę spodżywczą i na 20 min.do lodówki.Po tym czasie ciasto pięknie się wałkuje, jest elastyczne i nie trzeba dużo mąki podsypywać.

  19. Dorota pisze:

    Zrobiłem dziś po raz pierwszy pierogi według Pana przepisu. Są rewelacyjne. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Łatwo się je robi. Do dzis bylam laikiem w kwestii ciasta na pierogi. Dziękuję za super przepis. Następne będę robiła z kapustą i grzybami. Pozdrawiam.

  20. Monika pisze:

    Jakie masło dodać??

  21. Asia pisze:

    Panie Jakubie wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. A jak to bywa z pierogami, każda okazja jest dobra. Ps. Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany wg pana przepisu. Pozdrawiam

  22. Gosia pisze:

    Można zastąpić wodę mlekiem ? Będą bardziej delikatne ?
    Koleżanka właśnie mówiła że zamiast wody daje mleko Ale hmmm pierwsze słyszę

    • Jakub Kuroń pisze:

      Gosia,
      Można, jak najbardziej. Ale czy będą bardziej delikatne?? Nie jestem pewien. Proponuję zrobić najpierw z naszego przepisu, jest genialny. A potem przy następnej okazji wypróbować z mlekiem.

      Pozdrawiam 🙂

  23. Iwona pisze:

    Czy ten przepis na ciasto można wykorzystać do zrobienia uszek

  24. Barbara pisze:

    Witam, zaciekawiła mnie ta gorąca woda. Lepie pierogi czesto, przepis mój różni sie włanie wodą. Do wyrabiania ciasta dodaje letnią wodę. Na czym polega różnica ?

  25. Kasia pisze:

    Czy ja także mogę poprosić o przepis na pierogi z termomixa

  26. ANNA pisze:

    A czy mozna wymieszac ciastoza pomoca robota kuchennego?

  27. Kinga pisze:

    Lepiej użyć mąki pszennej czy tortowej?woda ma być gorąca?słyszałam, że moi znajomi zaparzają ciasto wrzątkiem…

  28. Ewelina pisze:

    Witam, chętnie wypróbuję ten przepis, ale potrzebowałbym większą ilość pierogów. W kilku przepisach widziałam, że przy zwiększaniu ilości mąki i wody, ilość jajek i masła pozostaje taki sam. Czy w tym przepisie wszystkie składniki pomnożyć 2 albo 3 razy?

    • Jakub Kuroń pisze:

      Ewelina,
      Pytanie ile pierogów potrzebujesz? Albo dla ilu osób chcesz je zrobić? Z podanej w przepisie ilości wychodzi około 100 pierogów. Można ilości mnożyć x 2 lub x 3 🙂

  29. Kinga pisze:

    Jaki powinien być czas gotowania pierogów od wpłynięcia, aby ciasto było idealne?

  30. Kinga pisze:

    Jeśli mam tylko wiejskie dwużółtkowe jajka to ile jajek powinnam dodać (ile żółtek)?

  31. Kinga pisze:

    Pod linkiem na farsz do pierogów znajduje się filmik, zawierający inny przepis na ciasto na pierogi (nie ma tam tylu jajek i masła). Stąd moje pytanie, które ciasto jest lepsze?mam zamiar dziś lepić.

    • Jakub Kuroń pisze:

      Kinga,

      Ja wolę ten przepis z jajkami i masłem . Ten w filmik nakręciłem kilka lat wstecz, uważałem że wtedy jest najlepszy.
      Jak dodasz 1 jajko z 2 żółtkami powinno być ok. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody, jeżeli za miękkie dodaj odrobinę mąki.

  32. Jusia pisze:

    Moje dzisiejsze pierwsze pierogi ….ciasto MEGa ….sama Pani Gessler może się uczyć

  33. Anna pisze:

    Witam, który typ mąki jest najlepszy do pierogów?

  34. Vancouver-owianki pisze:

    Przepis podala mi kolezanka! Swietny! Pozdrawiamy w Vancouver! Ania i Aga

  35. Justa pisze:

    Kiedys robilam pierogi i mi nie wyszly. Jutro robie kolejne podejscie z tym przepisem na ciasto 🙂

  36. Beata pisze:

    Co może być przyczyną, że pierogi po ugotowaniu są wręcz płaskie? Co robię źle? Dodam, że w smaku są bardzo dobre

  37. Justa pisze:

    No wiec zrobilam drugie podejście, pierogi wyszły super! Ciasto jest miękkie nawet po ostygnięciu. Pierogi po ulepieniu podgotowalam 2-3 minuty, natarlam delikatnie olejem i zamrozilam, nic sie nie przykleilo, nic sie nie rozlecialo podzczas gotowania. Na drugi dzien po ugotowaniu i podsmazeniu ciasto nadal miekkie. Uzylam maki Basia do naleśników i wyrabialam ciasto jakies 10-15 minut. Dziekuje za przepis, kolejne zrobię z miesem. I ten kolor ciasta, takie zolte dzięki jajkom, nie sine, jak moje pierwsze

  38. Wanda pisze:

    Robiłam wiele ciast na pierogi nawet z maślanką, ale to ciasto jest super!!!

  39. Magda pisze:

    A czy jajko od gorącej wody się nie zetnie w cieście??

  40. Magda pisze:

    A czy jajka się nie zetną od gorącej wody?

  41. Zbigniew pisze:

    Przepis na ciasto świetny, nareszcie otrzymałem to co chciałem. Drobna uwaga. W przepisie na pierogi ruskie Kuroniow jest błąd. 200ml płynu to nie pół szklanki!
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję