menu

Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia

Idealne ciasto na pierogi – to takie ciasto które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne, gładkie i wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi! 

 

 

Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem pierogów. Śmiało możesz mi uwierzyć, wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe przepisy na ciasto pierogowe. 

To ciasto jest bardzo delikatne, z łatwością można je cienko rozwałkować. Nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów. Tych wytrawnych jak i słodkich. 

 

Idealne ciasto na pierogi:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

 

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól.

 

Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. 

 

Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki.

W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę.

Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut. 

 

 

Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów.

 

 

Swoje pierogi zrobiłem z kapustą i grzybami. Przepis znajdziesz TU

 

 

Na swojej stronie mam jeszcze kilka przepisów na pierogi oto one:

  1. Pierogi ruskie Kuroniów
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Pierogi z soją
  4. Pierogi drożdżowe ukraińskie
  5. Pierogi w kruchym cieście
  6. Pierogi z podrobami
  7. Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
  8. Pierogi z kaszanką
  9. Pierogi lwowskie z kaszą i wątróbką

13 odpowiedzi na “Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia”

  1. Lubelanka napisał(a):

    Idealny przepis na ciasto pierogowe. Ma Pan rację jest elastyczne i cała frajda je lepić.

  2. Lubelanka napisał(a):

    Zapomniałam napisać wczesniej, ze przepis sprawdziłam osobiście. I od tego czasu lepienie pierogów stało się dla mnie przyjemnością.

  3. Tina napisał(a):

    Czy surowe pierogi z tego przepisu można zamrozić?

  4. anna napisał(a):

    A czy można prosić o przepis na termomix?

  5. Grazyna Kaluza napisał(a):

    Ciekawe mnie co to jest termomix. Moj adres ponizej

  6. Justyna napisał(a):

    Przepis super. Sprawdzilam dziś osobiście nie lubię gotować ale z takim przepisem poszło dość szybko i przyjemnie. Pozdrawiam

  7. Elza napisał(a):

    Ile pierogów wychodzi z takiej porcji?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *