menu

Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia

Idealne ciasto na pierogi – to takie ciasto które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne, gładkie i wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi! 

 

 

Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem pierogów. Śmiało możesz mi uwierzyć, wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe przepisy na ciasto pierogowe. 

To ciasto jest bardzo delikatne, z łatwością można je cienko rozwałkować. Nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów. Tych wytrawnych jak i słodkich. 

 

Idealne ciasto na pierogi:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

 

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól.

 

Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. 

 

Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki.

W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę.

Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut. 

 

 

Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów.

 

 

Swoje pierogi zrobiłem z kapustą i grzybami. Przepis znajdziesz TU

 

 

Na swojej stronie mam jeszcze kilka przepisów na pierogi oto one:

  1. Pierogi ruskie Kuroniów
  2. Pierogi z kapustą i grzybami
  3. Pierogi z soją
  4. Pierogi drożdżowe ukraińskie
  5. Pierogi w kruchym cieście
  6. Pierogi z podrobami
  7. Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
  8. Pierogi z kaszanką
  9. Pierogi lwowskie z kaszą i wątróbką

32 odpowiedzi na “Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia”

  1. Lubelanka napisał(a):

    Idealny przepis na ciasto pierogowe. Ma Pan rację jest elastyczne i cała frajda je lepić.

  2. Lubelanka napisał(a):

    Zapomniałam napisać wczesniej, ze przepis sprawdziłam osobiście. I od tego czasu lepienie pierogów stało się dla mnie przyjemnością.

  3. Tina napisał(a):

    Czy surowe pierogi z tego przepisu można zamrozić?

  4. anna napisał(a):

    A czy można prosić o przepis na termomix?

  5. Grazyna Kaluza napisał(a):

    Ciekawe mnie co to jest termomix. Moj adres ponizej

  6. Justyna napisał(a):

    Przepis super. Sprawdzilam dziś osobiście nie lubię gotować ale z takim przepisem poszło dość szybko i przyjemnie. Pozdrawiam

  7. Elza napisał(a):

    Ile pierogów wychodzi z takiej porcji?

  8. Ewa napisał(a):

    Tak szukam szukam dobrego przepisu na ciasto do pierogów. Dużo osób piszę że nie dodają jaj do ciasta,ale ten przepis dla mnie jest ciekawy no to zaczynam dam znać czy szukać już nie będe musiała:)Pozdrawiam. Ewa.

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Jestem pewien, że ten przepis przypadnie Ci do gustu! Ja tego przepisu używam w pracy goście są zachwyceni smakiem. Daj znać jak wyszły pierogi. Pozdrawiam.

      • Ewa napisał(a):

        No to już przepis trafił do mojej ulubionej książki kucharskiej.Robiłam z 9 szkl.mąki ciasto jest tak elastyczne i bardzo lekko się wyrabia a nie wspomnę o smaku.Poprostu super.Pozdrawiam serdecznie.

  9. Graża napisał(a):

    Przepis super ( pierwsze pierogi w życiu ) dzięki temu myślę że nie ostatnie. Ciasto robiłam w theromixie.
    Proszę o uściślenie 3 szklanki mąki to wagowo ile ?
    Pozdrawiam

  10. Graża napisał(a):

    Dziekuję,
    Ciasto wyśmienite
    Pozdrawiam serdecznie

  11. Krystyna napisał(a):

    Witam ja posiadam taki przepis:
    1 mąki, 4 żółtka, 1 jajko, 1 1/2 szkl.ciepłej wody, 1/2 szkl
    oleju i sól do gotowania też ciasto bardzo dobre pozdrawiam

  12. Kasia napisał(a):

    To ja dam negatywną opinię. Są tak pyszne że nie nadążam robić bo co chwilę znikają z tależa. Pozdrawiam

  13. Magda napisał(a):

    Magda
    ciasto rewelacja moge lepić pierogi codziennie.

  14. Agnieszka napisał(a):

    Z tym przepisem miałam swój pierogowy debiut i wyszły pyszne tylko pierogi nie chciały się sklejac, jaka mogła być przyczyna?

  15. Agnieszka napisał(a):

    Mąkę tortowa użyłam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję