Ciasta i ciastkaSłodkości
Mini tarty z malinowym kremem mascarpone
Tarty z malinowym kremem mascarpone to zawsze dobry pomysł na coś słodkiego. Obecnie na targach i w sklepach mamy ogromna dostępność owoców. Korzystajmy z tego czasu, bo sezon na pyszne warzywa i owoce niedługo się kończy. Ten deser to kruche delikatne ciasto, krem z mascarpone i świeżymi malinami to idealne połączenie smaków.
MINI TARTY Z MALINOWYM KREMEM MASCARPONE
Składniki:
CIASTO:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
KREM:
- 250 g mascarpone schłodzone
- 150 g śmietanki 36 % schłodzonej
- 50 g cukru
- 80 g malin lub np. truskawek
- maliny do ozdoby lub inne drobne owoce np. truskawki
Mini tarty z malinowym kremem mascarpone
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mąkę, sól i cukier puder wymieszaj, dodaj śmietanę, jajko i pokrojone zimne masło. Następnie wyrabiaj na gładką masę, ale nie za długo żeby się ciasto nie ogrzało bo zrobi się za rzadkie.
Krok 2:
Wyklej ciastem foremki do mini tart. Następnie spód każdej z nich po nakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij niech ostygną.
Krok 3:
Śmietankę ubij z mascarpone, następnie dodaj cukier puder i świeże maliny. Miksuj jeszcze chwilkę, aby maliny się rozdrobniły.
Krok 4:
Na koniec gotowy krem włóż do ostudzonych mini tart. Udekoruj malinami i gotowe!
Mini tarty z malinowym kremem mascarpone
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<