X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Mini tarty z malinowym kremem mascarpone

Mini tarty z malinowym kremem mascarpone to zawsze dobry pomysł na coś słodkiego. Obecnie na targach i w sklepach mamy ogromna dostępność owoców. Korzystajmy z tego czasu, bo sezon na pyszne warzywa i owoce niedługo się kończy. Ten deser to kruche delikatne ciasto, krem z mascarpone i świeżymi malinami to idealne połączenie smaków. 

Mini tarty z malinowym kremem mascarpone

Składniki:

Ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
Krem:
  • 250 g mascarpone schłodzone
  • 150 g śmietanki 36 % schłodzonej
  • 50 g cukru
  • 80 g malin lub np. truskawek
  • maliny do ozdoby lub inne drobne owoce np. truskawki

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę, sól i cukier puder wymieszaj, dodaj śmietanę, jajko i pokrojone zimne masło. Następnie wyrabiaj na gładką masę, ale nie za długo żeby się ciasto nie ogrzało bo zrobi się za rzadkie.

Krok 2:

Wyklej ciastem foremki do mini tart. Następnie spód każdej z nich po nakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij niech ostygną.

Krok 3:

Śmietankę ubij z mascarpone, następnie dodaj cukier puder i świeże maliny. Miksuj jeszcze chwilkę niech maliny się rozdrobnią.

Krok 4:

Na koniec gotowy krem włóż do ostudzonych mini tart. Udekoruj malinami i gotowe!

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również