Dzisiaj kolejne danie z serii potraw fast foodowych. Danie, które przypadnie do gustu osobom nie jedzącym mięsa lub starającym się ograniczyć jego spożycie, mam na myśli wegetarian lub flexitarian. Śmiało mogę jednak stwierdzić, że wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej zachwyci nie jednego miłośnika mięsnych przysmaków. Kilka razy zdarzyło mi się oszukać w ten sposób zatwardziałych mięsożerców, bo byli przekonani że „musi być w tym mięso”. Mało tego prosili jeszcze o dokładkę i przepis na drogę, tak smakowite są te burgery. Poniżej znajdzie dokładną instrukcję, jak samemu takie pyszności przygotować w domu.
Wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej
Składniki:
Burgery:
2 ugotowane buraki, waga około 500 g
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, ja użyłem wędzonej
Ugotowane lub upieczone buraki zetrzyj na drobnej tarce. Można je też zmiksować, ale wolę jak mają swoją strukturę. Buraki gotuję w skórach, aż będą „al dente” tzn. miękkie, ale nie w 100%. Mi zajęło to około 90 minut, wszystko zależy od rodzaju buraka i pory roku.
Krok 2:
Do startych buraków dodaj pozostałe składniki. Ugotowaną komosę ryżową, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, utarty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.
Krok 3:
Całość wyrób rękoma do uzyskania jednolitej masy, polecam zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki. Z tak przygotowanej masy powstaną 4 duże burgery lub 5 mniejszych.
Krok 4:
Uformowane burgery smaż na średnio rozgrzanym oleju roślinnym, po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu powinny prezentować się jak na zdjęciu powyżej, lekko rumiane, chrupiące z zewnątrz, soczyste i kremowe wewnątrz. W czasie smażenia burgerów opiecz bułki hamburgerowe, ja skorzystałem z tostera.
Krok 5:
Po usmażeniu kotlety buraczane osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na tych samych oczkach co buraki, dodaj grubo posiekaną kolendrę.
Na koniec zmontuj burgery 🙂 Dolną bułkę posmaruj GRUBĄ warstwą sosu ogórkowego, nałóż porcję surówki z marchewki, buraczanego burgera oraz kilka plastrów pomidorów. Całość przykryj górną bułką i lekko dociśnij.
Smażone czy Pieczone
Wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej podawaj z domowymi frytkami, ja swoich nie obieram ze skórki.
Takie burgery można przygotować także w piekarniku. Układamy uformowane kotlety na papierze do pieczenia i zapiekamy 15-20 minut w 210°C, potem obracamy i pieczemy dodatkowe 15 minut.
Jeżeli szukasz innych przepisów WEGETARIAŃSKICH, znajdziesz je TUTAJ!!!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.