X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskie

Wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej

Dzisiaj kolejne danie z serii potraw fast foodowych. Danie, które przypadnie do gustu osobom nie jedzącym mięsa lub np. starającym się ograniczyć jego spożycie, mam na myśli wegetarian lub flexitarian. Śmiało mogę jednak stwierdzić, że wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej zachwyci nie jednego miłośnika mięsnych przysmaków. Kilka razy zdarzyło mi się oszukać w ten sposób zatwardziałych mięsożerców, bo byli przekonani że „musi być w tym mięso”. Mało tego prosili jeszcze o dokładkę i przepis na drogę, tak smakowite są te burgery. Poniżej znajdzie dokładną instrukcję, jak samemu takie pyszności przygotować w domu.

Wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej

Składniki:

Burgery:

  • 2 ugotowane buraki, waga około 500 g
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, ja użyłem wędzonej
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • duża szczypta mielonej kolendry
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ugotowane lub np. upieczone buraki zetrzyj na drobnej tarce. Można je też zmiksować, ale wolę jak mają swoją strukturę. Buraki gotuję w skórach, aż będą „al dente” tzn. miękkie, ale nie w 100%. Mi zajęło to około 90 minut, wszystko zależy od rodzaju buraka i pory roku.

Krok 2:

Następnie do startych buraków dodaj pozostałe składniki. Ugotowaną komosę ryżową, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, utarty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.

Krok 3:

Całość wyrób rękoma do uzyskania jednolitej masy, polecam zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki. Z tak przygotowanej masy powstaną 4 duże burgery lub 5 mniejszych.

Krok 4:

Uformowane burgery smaż na średnio rozgrzanym oleju roślinnym, po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu powinny prezentować się jak na zdjęciu powyżej, lekko rumiane, chrupiące z zewnątrz, soczyste i kremowe wewnątrz. W czasie smażenia burgerów opiecz bułki hamburgerowe, skorzystaj np. z tostera.

Krok 5:

Po usmażeniu kotlety buraczane osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Marchewkę obierz ze skórki, następnie zetrzyj na tych samych oczkach co buraki, dodaj grubo posiekaną kolendrę.

Na koniec zmontuj burgery 🙂 Dolną bułkę posmaruj GRUBĄ warstwą sosu ogórkowego, nałóż porcję surówki z marchewki, buraczanego burgera oraz kilka plastrów pomidorów. Całość przykryj górną bułką i lekko dociśnij.

Smażone czy Pieczone

Wegetariański burger z buraka i komosy ryżowej podawaj np. z domowymi frytkami, ja swoich nie obieram ze skórki.

Jeśli wolisz to takie burgery można przygotować także w piekarniku. Układamy uformowane kotlety na papierze do pieczenia, następnie zapiekamy 15-20 minut w 210°C. Potem obracamy i pieczemy dodatkowe 15 minut.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych wegetariańskich przepisów znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również