X

Czego szukasz?

Przepis
Napoje bezalkoholowe

Złote mleko – najlepszy, sprawdzony przepis

W dobie wszechobecnych suplementów diety, gdy na większość schorzeń przemysł farmaceutyczny proponuje odpowiedni środek, zapomnieliśmy, że na wiele dolegliwości odpowiedź znajdziecie w naturze. Dzisiaj mam dla Was napój, który smakuje rewelacyjnie, oraz ma szereg zdrowotnych właściwości. Złote mleko może przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego stawów, zwiększenia odporności, utrzymania zdrowego serca i układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenia masy ciała i utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, jak przygotować tą prostą, rozgrzewającą miksturę.

Złote mleko

Składniki:

  • 1 l mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku lub startego korzenia kurkumy
  • 5-6 nasion kardamonu
  • 1 kawałek kory cynamonowca lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki miodu faceliowego z Manufaktury Wielkopolskiej

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do rondla wlej mleko. Dodaj przyprawy: ziarna kardamonu, kawałek kory cynamonu, czarny pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Krok 2:

Napój doprowadź do lekkiego wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu kilka minut, w trakcie dodaj kurkumę w proszku lub starty korzeń kurkumy.

Krok 3:

Złote mleko posłódź miodem faceliowym. Ja najchętniej korzystam z miodu z Manufaktury Wielkopolskiej, ma niepowtarzalny smak i aromat, oraz bajeczny kolor.

Krok 4:

Gotowy, gorący napój przelej do kubeczków lub szklanek. SMACZNEGO!!!

Niezbędny element każdej zimowej wyprawy

Tak przygotowane złote mleko możecie pić przez cały rok, ale wybitnie sprawdza się w chłodne jesienne i zimowe miesiące. Uwielbiamy wypić kubek tego gorącego napoju do śniadania, lub jako rozgrzewkę po powrocie ze spaceru. Składniki do przygotowania złotego mleka zabieram praktycznie na każdy wypad narciarski lub w góry.

Dodatkowo napój ten możecie przygotować z dowolnego mleka: krowiego, owczego, koziego lub roślinnego (ryżowego, migdałowego czy kokosowego). Pamiętajcie, aby do napoju dodać miód – najlepiej faceliowy i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Zawarta w pieprzu piperyna poprawia przyswajalność pro zdrowotnych związków, które są obecne w kurkumie.

Jeżeli masz problem z odpornością, oprócz domowych probiotyków proponuję od czasu do czasu wspomóc się szklaneczką złotego mleka.

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również