Napoje bezalkoholowe
Złote mleko – najlepszy, sprawdzony przepis
W dobie wszechobecnych suplementów diety, gdy na większość schorzeń przemysł farmaceutyczny proponuje odpowiedni środek, zapomnieliśmy, że na wiele dolegliwości odpowiedź znajdziecie w naturze. Dzisiaj mam dla Was napój, który bez wątpienia smakuje rewelacyjnie, oraz ma szereg zdrowotnych właściwości. Złote mleko może przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego stawów, zwiększenia odporności, utrzymania zdrowego serca i układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenia masy ciała i utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, jak przygotować tą prostą, rozgrzewającą miksturę.
Złote mleko
Składniki:
- 1 l mleka krowiego lub np. roślinnego
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku lub np. startego korzenia kurkumy
- 5-6 nasion kardamonu
- 1 kawałek kory cynamonowca lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu faceliowego z Manufaktury Wielkopolskiej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do rondla wlej mleko. Dodaj przyprawy: ziarna kardamonu, kawałek kory cynamonu, czarny pieprz, następnie gałkę muszkatołową.
Krok 2:
Napój doprowadź do lekkiego wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu kilka minut, w trakcie dodaj kurkumę w proszku lub np. starty korzeń kurkumy.
Krok 3:
Złote mleko posłódź miodem faceliowym. Ja najchętniej korzystam z miodu z Manufaktury Wielkopolskiej, ma niepowtarzalny smak i aromat, oraz bajeczny kolor.
Krok 4:
Gotowy, gorący napój przelej do kubeczków lub szklanek.
Niezbędny element każdej zimowej wyprawy
Tak przygotowane złote mleko możecie pić przez cały rok, ale wybitnie sprawdza się w chłodne jesienne i zimowe miesiące. Uwielbiamy wypić kubek tego gorącego napoju do śniadania, lub jako rozgrzewkę po powrocie ze spaceru. Składniki do przygotowania złotego mleka zabieram praktycznie na każdy wypad narciarski lub w góry.
Dodatkowo napój ten możecie przygotować z dowolnego mleka: krowiego, owczego, koziego lub roślinnego (ryżowego, migdałowego czy kokosowego). Pamiętajcie, aby do napoju dodać miód – najlepiej faceliowy i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Zawarta w pieprzu piperyna poprawia przyswajalność pro zdrowotnych związków, które są obecne w kurkumie.
Jeśli masz problem z odpornością, oprócz domowych probiotyków proponuję od czasu do czasu wspomóc się szklaneczką złotego mleka.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych pomysłów na napoje znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Ja zawsze do wody lubię dodawać imbir starty na tarce. Jak jest natomiast zima lub taki okres przeziębień to dodaję trochę kurkumy, goździka, trochę szałwii i macierzankę oraz co tam jeszcze jest pod ręką. Robię to o czy mówięczyli po prostu napar z zwykłych ziół dostępnych w domu. Co ciekawe od 20 lat nie chorowałem na przeziębienia.
Wyszlo bardzo smaczne. Zamiast nasion kardamonu dodalam mielony.