X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieNapoje bezalkoholowePrzetworyRóżne przepisy

Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku.

 

IDEALNY ZAKWAS Z BURAKÓW

 

Może trudno w to uwierzyć ale do świąt pozostało niewiele ponad miesiąc.

 

Przypominam o moim KALENDARZU PRZYGOTOWAŃ ŚWIĄTECZNYCH

 

Dla mnie to znak, że należy nastawić zakwas z buraków. Nie jestem jakimś wyjątkowym kulinarnym ortodoksem ale nie wyobrażam sobie świat z barszczem na bazie kupnego zakwasu.

 

Przy wielu okazjach staram się w kuchni iść na skróty i ułatwić sobie życie, wszak z natury jestem leniwy. Jeżeli chodzi o święta Bożego Narodzenia to wszystko musi być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest to pracochłonne zajęcie i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Ukiszone buraki można potem wykorzystać do konsumpcji, świetnie komponują z kozim serem, wędzonym łososiem czy rukolą. Zatem spektrum wykorzystania jest szerokie, grzanki z kozim serem, sałatkę z rukolą czy surówka do obiadu z dodatkiem słodkiego jabłka. Ważne jest aby buraki możliwie cienko pokroić, zbyt grube plasterki są ciężkie do pogryzienia. Dlatego ja stosuję tzw. mandolinę, foto poniżej. Dla wyjątkowo wybrednych osobników, warzywo można obrać.

 

Zakwas z buraków składniki:

 

  • 1 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • około 1,5 l wody

 

Sposób przygotowania:

 

Wyszorowane buraki pokrój jak najcieniej za pomocą noża lub na mandolinie. Proponuje użyć rękawiczek 😉

 

 

Czosnek przekrój w poprzek, nie baw się w obieranie w ten sposób odda więcej aromatu. Gotowy zakwas i tak należy przed użyciem przecedzić. 

 

Po kolei dodaj wszystkie składniki do szklanego lub ceramicznego słoja.

 

 

Wlej wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia. Dobrze jest docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden składnik nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni.

 

 

Tak przygotowany „zestaw” odstaw w spokojne miejsce z dala od dzieci lub kotów. Najlepiej w ciemne zimne miejsce. Zapewne wiele razy słyszałeś o dodawaniu kromki chleba razowego do zakwasu. Ja dodaję tylko wtedy gdy muszę przyśpieszyć proces fermentacji. Miesiąc przed świętami nie ma takiej potrzeby, na pewno będzie gotów na czas. 

 

 

Zakwas jest gotowy po 14 dniach. Dla mnie idealny smak osiąga po 21, wtedy odcedzam warzywa i przyprawy a płyn przelewam do słoików lub butelek. Następnie przechowuje go w lodówce.

Podrzucam Wam jeszcze przepis na BARSZCZ CZERWONY!

SMACZNEGO!

 

Zakwas na Barszcz Czerwony WIDEO

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Anna

    Gorąco Polecam zakwas wyszedł super zwłaszcza że to mój pierwszy raz a kucharzem nie jestem. Mam rodzinkę i poprostu gotuję próbując różnych rzeczy jak np korzystanie z Pańskich przepisów. Pozdrawiamy:)

    • Jakub Kuroń

      Jest mi niezwykle miło 🙂

      Pozdrawiam i miłego piątku życzę.

  2. Anna

    Dzisiaj był mój pierwszy raz z barszczem czerwonym na własny zakwasie oczywiście z Pańskiego przepisu. Jestem w szoku że okazał się taki dobry. Nie jestem kucharzem poprostu mam rodzinkę i gotuję. Strona super i próbujemy kolejne przepisy. Gorąco POLECAM! i oczywiście Pozdrawiamy 🙂

    • Jakub Kuroń

      Bardzo miło mi to słyszeć. Cieszę się, że wszystko się udało.

      Pozdrawiam i zapraszam częściej Aniu 🙂

  3. Benia

    Witam! Co mogłam zrobić nie tak, że pojawiła się pleśń?

    • Jakub Kuroń

      Może brudny słoik? Może być wiele czynników…

  4. Aga

    Zrobilam wasz przepis na zakwas i wyszło mi coś dziwnego, tzn. Na samej górze taka brązowa ciecz. Reszta ładna czerwona a góra brązowa i piana. Czy to tak ma być?

    • Jakub Kuroń

      Zbierz brązową pianę czystą łyżką i tyle.

  5. Anna

    Małe pytanko. Na zdjęciu słój jest zakręcony natomiast z tekstu wynika że zakwasu nie powinno się zamykać zaraz po przygotowaniu. Więc?

    • Jakub Kuroń

      Zrób tak jak w tekście, przez pierwsze dni słoik musi być otwarty, potem zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

  6. Alicja

    Elżunia pisze:
    1 lipca 2019 o 12:07
    Śmiało możesz posolić, nawet niedużo, dla smaku. Buraki mają to do siebie, że obniżają ciśnienie! Warto poczytać o właściwościach buraka.

  7. Alicja

    p.s.Dobra podpowiedź z czosnkiem, serdeczne dzięki! Ja również robię w słoju galonowym (prawie 4 litry), z tego mam półtora litra i ćwiartuchę soku.
    Zawsze robię drugi zalew – nic już nie trzeba robić, poza dodaniem przegotowanej wody. Jak ktoś z komentujących wspomniał – też wolę dodać przestudzoną, żeby nie tracić niektórych witamin. Dodam, że rozpropagowałam ten sok między znajomymi, przecież to prosta robota – pół godziny a nawet mniej przygotowania, a robi się samo 🙂

  8. Alicja

    Jestem od lat absolutną zwolenniczką zakwasu buraczanego i robię go prawie na okrągło – w gorące lato taki sok z lodówki to wspaniała sprawa! Buraki są tanie („jak barszcz”!), a korzyści z picia są nie do przecenienia, któraś z komentujących wspomniała o „zapomnieniu o anemii – no właśnie!!!
    Robię dokładnie według przepisu Gospodarza tego bloga, ostatnio dodałam szczyptę suszonej, ostrej chili, bo ja wszystko lubię na wytrawno i ostro.
    Pozdrawiam Gospodarza – pierwszy raz tu wdepnęłam, ale widzę, że warto 🙂
    „Zakładkuję” tę stronę.

    • Jakub Kuroń

      Ja też przepadam za zakwasem, ale lubię większość kwaśnych probiotyków: sok z kiszonych ogórków i kapusty też.

  9. Elżunia

    Mój sprawdzony przepis na zakwas buraczany robiony latem do picia .
    Składniki :
    3 kg buraków
    3 liście duże bobkowe
    8 ziaren ziela angielskiego
    1 duża główka czosnku
    woda letnia przegotowana .
    Buraki płuczę , obieram cienko ze skórki i kroję na 8 części . Na spód słoja 5 l daję liście , ziele ,czosnek , na to wrzucam buraki , lekko dociskam i zalewam letnią wodą.
    W słoju powinno być 60% objętości buraków .Woda zalana po sam czubek .
    Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu ale nie na słońcu .
    Po trzech dniach sprawdzam co dzieje się na powierzchni , ściągam czystą łyżką wzburzone bąbelki i wszystko zlewam po 4 dniach .
    Najpierw zlewam przez czyste sito a następnie jeszcze przez potrójną gazę .
    Wlewam do butelek po czubek a na górę wlewam trochę oleju rzepakowego , zamykam i daję do spiżarni .
    Tak przygotowany zakwas może stać nawet pół roku , ale szybko robię następny , bo
    pijemy je w czasie upałów .
    schodzi jak świeże bułeczki !
    Nie daję soli , bo to dla osób z układem krążenia jest niewskazane!

    • Jakub Kuroń

      Dzięki za przepis 🙂

    • Jakub Kuroń

      Dziękujemy za tak świetnie opisaną recepturę.

      Pozdrawiam 🙂

  10. Ela

    Dziękuję za poradę. Pozdrawiam

  11. Ela

    Hej
    Chcę nastawić zakwas w ciągu paru dni. Jak przechowywać zakwas jeśli temperatura na zewnątrz sięga ok 30 stopni? Mieszkam w bloku, mam kuchnię bez okna i połączoną z salonem. Czy wstawić do lodówki, czy do szafki. Zaznaczę, że teraz w chałupie bez wiatraka się nie obejdzie.

    • Jakub Kuroń

      Cześć przechowuj zakwas w lodowce. Na pewno proces fermentacji będzie spowolniony, ale nie spleśnieje

  12. Paula

    Zakwas jest boski 🙂 wręcz nekatar 🙂 ale co zrobić z resztą buraków – jest na to jakieś danie?

    • Jakub Kuroń

      Możesz dodać do sałatki lub zjeść jako dodatek na kanapce

  13. Anna

    Mam pytanie – czy kamionka powinna być całkiem zakryta (pokrywką) czy na przykład czystą ściereczką, która przepuszczałaby powietrze?

    • Jakub Kuroń

      Zakwas musi oddychać, może być przykrywka uchylona ale ściereczka/gaza będzie lepsza.

      Pozdrawiam 🙂

  14. Betika

    Ja robię zakwas, a właściwie sok z kiszonych buraków przez całą zimę. Nie dodaję soli, tylko łyżkę miodu, czosnek i kawałek imbiru oraz szklankę „starego” zakwasu. Po ok tygodniu (max 10 dni) zlewam zakwas, a buraki, czosnek i imbir przepuszczam przez sokowirówkę, mieszam z zakwasem przelewam do butelek szklanych i do lodówki. Zostawić szklankę soku ns kolejny zakwas.
    Jest pyszny i zdrowy, raz spróbuj już innego nie zrobisz. Kto lubi można dodać 1 łyżeczkę soli różowej na 3 litrowy słój. Soli nie wolno nadużywać

    • Jakub Kuroń

      Betika,

      Dziękuję za przepis. Muszę nastawić nowy zakwas, może skorzystam z twojej receptury 🙂

      Pozdrawiam

  15. Wioletta

    Bardzo przepraszam oczywiście wg przepisu Pana Jakuba miało byc ( chyba to słownik spłatała figla)
    Pozdrawiam serdecznie

    • Jakub Kuroń

      Wioletta,

      Nie ma problemu, często mówią mi Jacek, Maciek lub Jasiek 😉

  16. Wioletta

    Witam! Pierwszy raz w zyciu robilam zakwas na barszcz wigilijny z przpisu Pana Jacka. Zakwas wyszedl MEGA PRZEPYSZNY! O mial cudowny kolor! Najpyszniejszy barszczyk Jaki Jadlam w zyciu! Jesli ktos sie zastanawia- zrob jak najszybciej A nie pozalujesz! POLECAM!

    • Jakub Kuroń

      Wioletta,

      Bardzo mi miło z jedną drobną uwagą…mam na imię Kuba 😉

      A za miłe słowa dziękuję i pozdrawiam

  17. Agnieszka

    Dobry wieczór. Robiłam zakwas pierwszy raz
    Jaka powinna być jego konsystencja i smak. U mnie wygląda jak syrop. Czy to dobrze?

    • Jakub Kuroń

      Jest w porządku, często się tak dzieje, że zakwas gęstnieje. W smaku powinien być kwaśny, słony i powinnaś czuć wyraźnie czosnek.

  18. Agnieszka

    Dobry wieczór. Robiłam zakwas pierwszy raz. Jaka powinna być jego konsystencja? U mnie jak lejący kisiel. Czy to dobrze?

    • Jakub Kuroń

      Tak, często tak się dzieje, że zakwas gęstnieje. Jest jak najbardziej dobry.

  19. Aga

    Proszę o poradę. Pierwszy raz spróbowałam zrobić zakwas z buraków (z dodatkiem kilku łyżek zalewy z ogórków kiszonych). Dziś, po 7 dniach, odcedziłam, ale nie jestem pewna, czy zakwas się nadaje. Na wierzchu był dość gruby kożuszek, w kolorze nieco jaśniejszym niż sam zakwas. Taki karbowany jak faktura flaków. Na brzegach kożuszek utworzył kilka podniesionych ognisk bąbli. Nie zauważyłam koloru pleśni. Czy tak może być, czy może lepiej wylać? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Jeśli nie było pleśni to zakwas się nadaje. przecedź go przez gazę i trzymaj w lodówce.

  20. megi1964

    Zakwas wyszedł znakomity. Wykorzystam do świątecznego barszczu. Od razu robię kolejny, tym razem wszystko wypiję. Dziękuję.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! Smacznego! 🙂

  21. Janka

    Dzień dobry,

    czy zakwas który przybrał brązowawy kolor mniej więcej od połowy słoika nada się na zrobienie barszczu ? nie było na nim żadnej pleśni przez cały okres kiszenia niestety martwi mnie ten kolor.
    Dlaczego mogło się tak stać ?

    • Jakub Kuroń

      Janka,

      Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Też tak kiedyś miałem, zależy chyba od buraka. Muszę się udać chyba do IŻŻ żeby mi odpowiedzieli na to pytanie. Jaki tam proces zachodzi.
      Musisz zamieszać i spróbować, jeżeli jest kwaśny, lekko gazowany i orzeźwiający to wszystko jest OK.

      Pozdrawiam

  22. Lapczak

    Właśnie nastawiam po raz drugi zakwas. W ubiegłym roku wyszedł super. Zobaczymy jak tym razem. Ale mam pytanie, czy te ukiszone buraki można jakoś zagospodarować? W ubiegłym roku włożyłam do słoików i zagotowalam. Dodawałam do drugiego dania i do kanapek. Czy ktoś ma pomysł na te ukiszone buraki. Szkoda ich wyrzucać.

    • Jakub Kuroń

      Ja też zjadam je na kanapce lub robie sałatkę z burakami i kozim serem.

  23. Violetta

    Witam, jeśli dzisiaj zrobiłam zakwas to na Święta będzie dobry? Czy może zbyt późno się za to zabrałam? Jeśli tak, to co zrobić aby był idealny?

    • Jakub Kuroń

      Tak, będzie ok. Trzymaj go w temperaturze pokojowej i codziennie przemieszaj czystą łyżka.

  24. Kaśka

    Witam. Tydzień temu przygotowałam zakwas, stał w kąciku w kuchni, ciemno i chłodno. Dziś zauważyłam, że
    zawartość ma jakby dwie części, na dole słoja jest ładny kolor, a na górze mętny. Pleśni brak, odrobina piany i widać pęcherzyki powietrza wędrujące w górę. Czy zakwas trzeba wyrzucić?

    • Jakub Kuroń

      Kaśka,

      Pianę można co kilka dni zebrać, a codziennie dobrze jest czystą łyżką przemieszać. Wtedy zakwas będzie miał jednolity kolor.
      Bąbelki to normalna oznaka procesu który zachodzi, jak w ogórkach kiszonych.

      Pozdrawiam

  25. Waldemar

    Panie Jakubie z tym staniem w chłodnym miejscu to przesada,o to chodzi ,żeby fermentacja przebiegła szybciej ,w lecie gotowy jest już pięciu dniach w zimie po siedmiu,biały nalot to nie pleśń ,trzeba codziennie przemieszać ,polecam ksiazki dzika fermentacja i sztuka fermentacji Sandra Ellix Katza. Ja kiszę w dębowej beczce ,palce lizać :))

    • Jakub Kuroń

      Waldemar,

      Znam tę książkę, Niestety dębowej beczki nie mam 😉 Niestety wielu osobom trafia się pleśń, wiem to po zdjęciach które mi wysyłają. Dlatego wolę trochę dłuższy proces ale bezpieczniejszy.

      Dziękuję za uwagi i pozdrawiam 🙂

  26. Waldemar

    Panie Jakubie z tym staniem w chłodnym miejscu to przesada,o to chodzi ,żeby fermentacja przebiegła szybciej ,w lecie gotowy jest już pięciu dniach w zimie po siedmiu,biały nalot to nie pleśń ,trzeba codziennie przemieszać ,polecam ksiazki dzika fermentacja i sztuka fermentacji Sandra Ellix Katza. Ja kiszę w dębowej beczce ,palce lizać :))

  27. Justyna z Krakowa

    Nastawilam, oby wyszedl bo w tym roku u mnie rodzina na wigilii 😉

    • Jakub Kuroń

      Justyna,

      Trzymam kciuki 🙂 Pamiętaj aby stał możliwie najchłodniejszym i najciemniejszym miejscu i żaden ze składników nie wystawał nad poziom płynu.

      Pozdrawiam

  28. Dorota

    Hmmm, dopadaja mnie obawy 🙁 co prawda zakwas nabrał pięknego koloru ale robi się na nim bolą pianka którą zbieram. I ma kiszono- ziemisty smak. Czy tak ma być?
    Pozdrawiam
    Dorota

    • Jakub Kuroń

      Dorota,

      Piana to naturalny proces. Jeżeli chodzi o buraki to zdarzyły mi się takie buraki, których ziemisty smak przytłoczył smak zakwasu. Wyszedł jakiś taki gorzki. Ale z ostateczną opinią poczekaj aż się całkowicie zakwasi.

  29. Dorota

    Dzięki za odpowiedź Jakubie:) postawiłam przy oknie, gdzie jest chłodniej, bez dostępu do światła.
    Co ma być to będzie!
    Pozdrawiam wszystkich fanów zakwasu 🙂

    • Jakub Kuroń

      Będzie dobrze, trzymam kciuki 🙂

  30. Dorota

    Trzymajcie kciuki! Wczoraj nastawilam:) tylko mam dylemat, bo w mailach powyżej raz czytam że ma stać w chłodzie a raz że pod kaloryferem stoi…to ja bym poprosiła o odpowiedź wprost: ciemno i ciepło czy na oknie od którego zawsze trochę ciągnie chlodkiem.
    Z góry dziękuję
    Pozdrawiam
    Dorota

  31. Dorota

    Trzymajcie kciuki! Wczoraj nastawilam:) tylko mam dylemat, bo w mailach powyżej raz czytam że ma stać w chłodzie a raz że pod kaloryferem stoi…to ja bym poprosiła o odpowiedź wprost: ciemno i ciepło czy na oknie od którego zawsze trochę ciągnie chlodkiem.
    Z góry dziękuję
    Pozdrawiam
    Dorota

    • Jakub Kuroń

      Dorota,

      Ja trzymam w chłodnym i ciemnym miejscu. Może proces zachodzi wolniej ale na pewno się nic nie wydarzy.

      Pozdrawiam 🙂

  32. Magda

    Dziekuje za odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanko. Czy delikatne babelki na wierzuchu, taka lekka piana gdzieniegdzie jest normalna? To moj pierwszy zakwas wiec jestem zielona w temacie. Pozdawiam.

    • Jakub Kuroń

      To normalny proces. Lepiej tylko zebrać delikatnie pianę i już 🙂

  33. Magda

    Wlasnie nastawilam zakwas. Czy ziele angielskie moze sobie plywac po wierzchu? Za nic nie moge go utopić

    • Jakub Kuroń

      Tak, może pływać. Nic nie powinno się wydarzyć.

  34. Aga

    Okazalo sie ze mam za duzy sloik i plynu jest jakies 3.4 sloika mam nadzieje ze moze tak zostac , no i czym docisnac buraki w sloiku ? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz tak zostawić. Ja dociskam w słoiku malą filiżanką lub kokilką do zapiekania.

  35. Monika

    Witam. Czym przycisnąć buraki, żeby nie wypływały? Niestety nie miałam tak dużych żeby je zaklinować pozdrawiam i życzę wesołych świąt i oczywiście pysznego barszczyku

    • Jakub Kuroń

      To dobre pytanie…Może jakimś spodkiem, pokrywką lub czymś innym ciężkim co zmieści się w słoju.

    • Jakub Kuroń

      ja zazwyczaj dociskam małym talerzykiem lub małą filiżanką.

  36. Monika

    Kochani z całego serca polecam ten przepis. Kilka razy już robiłam barszczyk. Jest PYSZNY !!!! Nigdy nie zawiodłam sie na tym przepisie ❤

    • Jakub Kuroń

      Monika,

      Bardzo nam miło. Pozdrawiamy 🙂

  37. Zołza

    Ile.litrow ma ten słoik?

    • Jakub Kuroń

      Na 99% 3 litry.

  38. Kasia

    Zrobiła mi się pleśń. Czy mogę to przecedzić i użyć czy lepiej wszystko wylac

    • Jakub Kuroń

      Kasia,
      Jak pojawi się pleśń to znaczy, że coś poszło nie tak lepiej wylać i nastawić jeszcze raz.

  39. Dorota Kwiatkowska

    Ja trzymam w szklanym słoiku i jest zamknięty. Też pijemy codziennie dla zdrowia. Można wlać trochę wody z kiszonych ogórków żeby szybciej ruszyła fermentacja. Polecam

    • Jakub Kuroń

      Dorota,
      Dziękuję za patent z sokiem z ogórków kiszonych. Jak mam w domu zakwas też szybciutko znika. Sok z kiszonych ogórków i kapusty też popijam, to świetne probiotyki.

  40. Małgorzata

    Robię co roku. Świetny . Teraz trzeba sie zabrać aby zdążyć☺

    • Jakub Kuroń

      Małgorzata,

      Ja też co roku robię. Bez zakwasu Barszcz to nie barszcz 🙂

  41. Basia Żanetka

    Ten zakwas jest obłędnyzawsze mi wychodziodkąd piję ten cudowny eliksir to zapomniałam o anemii z którą zmagałam się latami.Oczywiscie tylko z tego przepisu.Kubuś dziękuję ☺

    • Jakub Kuroń

      Basia Żanetka,

      Pozdrawiam serdecznie i Smaczności życzę 🙂

  42. Ilona

    Witam poda mi pan przepis jak gotuje się barszcz aby po zagotowaniu nie robił się jaśniejszy

    • Jakub Kuroń

      Nie można go gotować, na koniec dodaję zakwas ewentualnie trochę octu. Oczywiście dużo buraków.

  43. Aneta

    Robię bardzo podobnie, te same składniki; buraki obieram;
    Z tym czosnkiem to ciekawa informacja 🙂

    Też zakwas już nastawiłam i zawsze robię go sama 🙂

    • Jakub Kuroń

      Super 🙂 Domowy zakwas najlepszy.

  44. Ala

    Pierwszy raz robilam.i niestety zrobila mi sie biala pierzynka na wierzchu ..plesn?Cos zle zrobilam ..O czyms zapomnialam ? Buraki byly obrane i byla kromka chleba razowego .Czy buraki byly nie takie jak powinny byc ..Jesli zrobi sie ta biala warstwa ..to czy jest wowczas juz do wyrzucenia wszystko ?Musze zrobic nowy ale teraz juz dobrze ..czy najlepszy jest sloik?Dziekuje za odpowiedz ..Pozdraeiam

  45. Ala

    Pierwszy raz robilam.i niestety zrobila mi sie biala pierzynka na wierzchu ..plesn?Cos zle zrobilam ..O czyms zapomnialam ?Czy buraki byly nie takie jak powinny byc ..Jesli zrobi sie ta biala warstwa ..to czy jest wowczas juz do wyrzucenia wszystko ?Musze zrobic nowy ale teraz juz dobrze ..czy najlepszy jest sloik?Dziekuje za odpowiedz ..Pozdraeiam

    • Jakub Kuroń

      Ala,
      Najlepszy jest słoik lub jakieś kamionkowe naczynie.Przyczyn może kilka. Nie do końca czyste buraki lub jakieś pędzone na nawozach, nie do końca czysty słoik, za wysoka temperatura przechowywania. Najlepsza jest dość niska jak w lodówce.
      Najlepiej jeżeli tylko coś zaczyna się dziać niepokojącego, przecedzić do butelek i do lodówki.

  46. Fifi

    help! mój zakwas pleśnieje 🙁 robi się na nim biały kożuch. ma Pan pomysł co robię źle? a może tak ma być? :/

    • Jakub Kuroń

      Nie powinno tak być…Przyczyn może kilka. Nie do końca czyste buraki lub jakieś pędzone na nawozach, nie do końca czysty słoik, za wysoka temperatura przechowywania. Najlepsza jest dość niska jak w lodówce.
      Najlepiej jeżeli tylko coś zaczyna się dziać niepokojącego, przecedzić do butelek i do lodówki.

  47. DAGMARA

    Jeśli wyszedł kisiel, zlać i wstawić do lodówki – za jakiś czas będzie taki jak trzeba – sprawdzone 😉

  48. Krystyna

    Dlaczego zakwas z burakow jest z posmakiem octu po tygodniu stania w cieplym miejscu.Czy bedzie dobry do picia,mozna go uzywac?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej tak! Jeśli czujesz octowy zapach to znaczy że zakwas jest dobrze ukiszony. Odcedź buraki i przechowuj zakwas w lodówce.

    • Jakub Kuroń

      Eliza to prawda im straszy tym lepszy…podobnie jak z winem 🙂 Ja też robię nie tylko na święta ale tak do picia na co dzień.

  49. Jola Salamon

    Witam!a ją robie ten zakwas już przez drugie czy trzeci rok i używam szklanego słoika z wieczkiem także szklanym czyli jest szczelnie zamkniete -można trzymać nawet wiele tygodni -nic sie z tym wogóle nie dzieje -zero pleśni,kolor rewelacja a smak rewelacyjny!gdybym mogła to dodała bym zdjecie pozdrawiam z Roscommon -jola Salamon

  50. Anulla

    Niestety wyszedł mi kisiel, mało zachęcający może następnym razem.

    • Jakub Kuroń

      Niestety tak się czasem zdarza i jest wiele czynników które mogą na to wpłynąć.

  51. to ja !

    Dobry przepis, dodam jedynie kilka uwag:

    1. dodaje tylko czosnek (można dać śmiało więcej niż w przepisie) i wkładam go na spód słoja, żeby go przykryć burakami(czemu? o tym za chwilę) . Z samym czosnkiem najlepszy, robiłem już z zielem angielskim, liściem laurowym, jabłkiem, paloną na gazie cebulą, warzywami takimi jak seler czy marchew. Ale klasyka najlepsza. Solę łyżkę stołową na litr, wodę gotuje i studzę. Wydaję mi się, że gorąca woda może zabić witaminy z buraków.

    2. Nie pozwólcie by dodatki pływały po wierzchu, wszystkie upakujcie pod buraki a na górę przygotujcie duże kawałki buraków, które zaklinują słój. Pływające po wierzchu „dodatki” czy buraki mogą zacząć pleśnieć lub zacznie się robić biały osad. Tafla wody powinna być czysta.

    3. Nie dodawajcie chleba, sam pięknie się kwasi.

    4. Przykryjcie wierzch czystą grubą szmatą albo kilkoma cienkimi (niech nie dochodzi światło) i dajcie koło kaloryfera, przyśpieszy to reakcje. Nie trzymajcie przy drzwiach wejściowych i w miejscach gdzie temperatura ulega zmianie. Ochłodzenie może zabić proces fermentacji.

    5. Jeżeli usuwacie pianę z wierzchu pamiętajcie by łyżka była sterylna.

    6. Nie musicie obierać buraków, autorka dobrze mówi. Wychodzi znakomity z nieobranych ale za to dobrze wyszorowanych, odcinam jedynie „dupki”.

    7. Nigdy nie trzymałem 21 dni. Zakwas jest dobry po 7 dniach trzymania w cieple, po 10 jest dla mnie idealny. maksymalnie trzymałem 16dni. Wszystko musicie brać na smak, próbować, kosztować, oceniać. Jak z ogórkami : ) Może w chłodniejszym robić się dłużej, ale te 7 dni to minimum. Zakwas pomimo trzymania w lodówce nadal będzie się lekko zakwaszał. My pijemy codziennie 50ml dla zdrowia, do zup też używany ale szkoda nam zabijać wszystkie jego pozytywne właściwości. Pijcie codziennie bo to cudowny lek, naturalna witamina C z zakwasu plus masa pozytywnych właściwości z buraka. I do tego jest to naprawdę smaczny : ) pozdrawiam

  52. Anula

    Zrobiłam niedawno, to pierwszy raz, więc mam nadzieję,że mi wyjdzie

    • Jakub Kuroń

      Trzymam kciuki

  53. Ana

    Dzień dobry. Buraki należy zalać wodą z kranu czy przegotowaną? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Najlepiej wodą przegotowaną, zmniejszasz wtedy ryzyko powstania pleśni.

  54. Dorota

    Czy słój może stać na oknie? Nie będzie za zimno?
    P.S.
    Jak to wspaniale pachnie…

    • Jakub Kuroń

      Może stać przy oknie tylko raczej w zacienionym miejscu. Mój stoi przy oknie w kuchni już 10 dni. Pod oknem jest kaloryfer i jest mu tu dobrze.

  55. Gosia

    Ile muszę zrobić zakwasu muszę zrobić, żebym mogła nakarmić 20 osób podczas wigilii ?

    • Jakub Kuroń

      Zrób taką ilość jak jest w przepisie na pewno wystarczy.

      • Gosia

        Dziękuje

  56. Magda

    Ten przepis to rewelacja! Ja juz go robilam w poprzednie święta i naprawde był extra. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Dzięki, za ten miły komentarz!

  57. Anka

    Co jest nie tak jezeli zakwas ma kolor brunatny????
    A raz wyszedł o konsystencji gluta.Jaka przyczyna???

    • Jakub Kuroń

      Nie jestem pewien, żeby mieć pewność 100% musiałbym napisać do IŻŻ. Na czuja kolor zależy od buraków, może były kiepskiej jakości. Za dużo światła też może zaszkodzić lub za wysoka temperatura, jeżeli chodzi o kolor.
      Mi też kiedyś wyszedł gęsty zakwas ale się typ nie przejmowałem. Wszystko było ok. Może dlatego, że buraki zawierają sacharozę, glukozę, fruktozę, pektynę i ich duża ilość zagęszcza zakwas.
      Mam nadzieję, że pomogłem.

    • msf

      Glut bo wyrosły inne drobnoustroje. Więcej soli!

  58. kocik29

    Czy słoik ma byc cały czas odkręcony czy go zakręcić po wlaniu wody?

    • Jakub Kuroń

      Nie nie zakręcamy. Zakwas musi oddychać, najlepiej przykryć go gazą lub kawałkiem baweniaego materiału

      • tsh

        Jezeli zakwas ma być przykryty gazą przez ok. 3 tygodnie, to czy trzeba dolewać wody w miarę odparowywania?, czy nakręcić wieczko?

      • Jakub Kuroń

        Ilość która odparuje nie będzie znaczna. Nie zakręcaj słoika zakwas musi oddychać i pamiętaj, że nie może on stać w bardzo ciepłym miejscu, bo przez trzy tygodnie może spleśnieć.

      • msf

        A ja zalewam buraki wrzącą wodą z dodatkiem 20g soli na litr i dodaję łyżeczkę cukru na 2kg buraków żeby fermentacja szybciej zastartowala, po czym zakręcam. Oddycha i tak, bo to nie jest szczelne, wrzątek zabija niechciane drobnoustroje, więcej soli też uniemożliwia im rozwój, a te właściwe bakterie w tych warunkach kwitną i o to chodzi. Przyprawy dodaję po odcedzeniu.

Sprawdź również