Ciasta i ciastkaWielkanoc
Sękacz w formie
Postanowiłem podać Wam przepis na uproszczonego sękacza, pieczonego w tortownicy lub w okrągłej formie z kominkiem. Sękacz jest pysznym ciastem i jak pisałem doświadczone gospodynie potrafią upiec cudo o wysokości metra i więcej. Możemy upiec sobie takiego sękacza w naszym piekarniku. Uprzedzam jednak, że i tak wymaga czasu i pieczołowitości.
SĘKACZ W FORMIE z przepisu Macieja Kuronia
Składniki:
- 150 g maki pszennej (ok. 1 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 7 jajek
- 200 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 50 g migdałów
- ew. 1 łyżka rumu
Sękacz w formie
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Oddziel żółtka od białek. Utrzyj je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dolej roztopione i przestudzone masło. Dodaj obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
Krok 2:
Formę posmaruj masłem, następnie wlej na dno cienką warstwę ciasta. Włóż formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180° piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlej na nie kolejną cienką warstwę. Wkładamy formę na 5 minut do piekarnika. Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmij, a gdy ostygnie posyp ją cukrem pudrem.
Sękacz w formie
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej przepisów np. wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<
Jakie wymiary ma tortownica?
Tortownica ma wymiary 23 cm.