X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Sękacz w formie

Postanowiłem podać Wam przepis na uproszczonego sękacza, pieczonego w tortownicy lub w okrągłej formie z kominkiem. Sękacz jest pysznym ciastem i jak pisałem doświadczone gospodynie potrafią upiec cudo o wysokości metra i więcej. Możemy upiec sobie takiego sękacza w naszym piekarniku. Uprzedzam jednak, że i tak wymaga czasu i pieczołowitości.

Sękacz w formie Macieja Kuronia

Składniki:

  • 150 g maki pszennej (ok. 1 szklanki)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 7 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 50 g migdałów
  • ew. 1 łyżka rumu

Przygotowanie:

Krok 1:

Oddziel żółtka od białek. Utrzyj je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dolej roztopione i przestudzone masło. Dodaj obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.

Krok 2:

Formę posmaruj masłem, następnie wlej na dno cienką warstwę ciasta. Włóż formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180° piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlej na nie kolejną cienką warstwę. Wkładamy formę na 5 minut do piekarnika. Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmij, a gdy ostygnie posyp ją cukrem pudrem

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram 

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również