X

Czego szukasz?

Przepis

Ciasta drożdżowe należą do najtrudniejszych, wymagają dużej cierpliwości przy wyrabianiu i „ciepłego” otoczenia, ale gdy się udadzą zrekompensują wszystkie trudności. Baba puchowa obok szafranowej i podolskiej stanowi jeden z najbardziej znanych staropolskich wypieków. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem. Baba puchowa z pewnością chętnie zagości na Waszych Wielkanocnych stołach. 

BABA PUCHOWA Z PRZEPISU MACIEJA KURONIA

Składniki:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 250 ml mleka
  • 70 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru (nieco ponad 1 szklanka)
  • 150 g masła
  • kieliszek rumu (ok. 25 ml) lub np. zapach rumowy
  • 150– 200 g rodzynek
  • szczypta soli

Baba puchowa  

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj rozczyn: Zalej 250 g przesianej mąki wrzącym mlekiem, a gdy wszystko ostygnie dodaj pokruszone drożdże. Postaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 2:

Ubij żółtka z cukrem do białości. Połącz ze sobą utarte żółtka, resztę mąki (również przesianej) oraz rozczyn. Wyrabiaj ciasto, a gdy już odchodzi od ręki dodaj rum, roztopione i schłodzone masło oraz szczyptę soli. Dalej wyrabiaj. Na koniec dosyp rodzynki, umyte, osączone i posypane mąką.

Krok 3:

Ciasto włóż do formy wysmarowanej masłem, tak żeby napełnić ją do połowy. Formę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto w formie urośnie wsadź formę do nagrzanego piekarnika 180 stopni, grzanie „góra dół” i piecz około godzinę.

Krok 4:

Tak jak w przypadku innych ciast drożdżowych można sprawdzić czy ciasto już się upiekło wsadzając w nie patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Babę puchową możesz na koniec posypać cukrem pudrem lub np. polukrować. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również