X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to chyba najbardziej znana wersja wielkanocnego ciasta. Zapewne też najbardziej lubiana wersja 🙂 Ja dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym mazurkiem, nie z gotową puszką kajmaku, tylko z wersją kajmaku znaną nam z dzieciństwa. 

Mazurek kajmakowy Macieja Kuronia

Składniki:

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, następnie dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Na koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania – rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę, a na brzegu przyklej wałeczek. Piecz na złoty kolor przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie „góra dół”, wyjmij i ostudź.

Krok 2:

Zagotuj cukier z mlekiem, następnie podgrzewaj dalej cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny. (Jeśli nie masz ochoty aż tyle czasu stać w kuchni, to możesz użyć 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodą. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu.)

Krok 3:

Odstaw masę do przestudzenia, następnie dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie, tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości (proponuje użyć miksera). Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj ją plastikową łopatką. Wyrównuj, maczając łopatkę w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub np. w wodzie polewę czekoladową. Następnie wyciśnij ją na mazurka tak, by utworzyła dekorację w kształcie kratki. Obsyp boki siekanymi i uprażonymi migdałami. Ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski i siekanymi orzechami laskowymi.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również