X

Czego szukasz?

Przepis

Bliny żytnie ze śmietaną i owocami to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych!  To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Bliny świetnie pasują do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również na słono. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na bliny żytnie z łososiem. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

BLINY ŻYTNIE ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 

Składniki na 16 dużych blinów:

  • 300g mąki żytniej typ 720
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
Dodatki:
  • śmietana 18%
  • cukier puder
  • drobne owoce np. truskawka, malina, borówka
  • świeże zioła np. mięta

Bliny żytnie ze śmietaną i owocami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże rozetrzyj w szklance (250 ml) ciepłego mleka z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować.

Krok 2:

W dużej misce połącz mąkę z jajkami, pozostałym mlekiem (150 ml), olejem i solą. Na koniec dodaj pracujący zaczyn, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 3:

Następnie wyrośnięte ciasto nabieraj łyżką i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni z obu stron.

Krok 4:

Na koniec bliny udekoruj kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Posyp drobnymi ulubionymi owocami i ozdób miętą.  

Bliny żytnie ze śmietaną i owocami

Smacznego! 

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również