Placki i naleśnikiPrzekąski na ciepłoPrzekąski na zimno
Bliny żytnie ze śmietaną i owocami
Bliny żytnie ze śmietaną i owocami to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych! To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Bliny świetnie pasują do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również na słono. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na bliny żytnie z łososiem. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
BLINY ŻYTNIE ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI
Składniki na 16 dużych blinów:
- 300g mąki żytniej typ 720
- 400 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 20 ml oleju roślinnego
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
Dodatki:
- śmietana 18%
- cukier puder
- drobne owoce np. truskawka, malina, borówka
- świeże zioła np. mięta
Bliny żytnie ze śmietaną i owocami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Drożdże rozetrzyj w szklance (250 ml) ciepłego mleka z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować.
Krok 2:
W dużej misce połącz mąkę z jajkami, pozostałym mlekiem (150 ml), olejem i solą. Na koniec dodaj pracujący zaczyn, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 3:
Następnie wyrośnięte ciasto nabieraj łyżką i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni z obu stron.
Krok 4:
Na koniec bliny udekoruj kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Posyp drobnymi ulubionymi owocami i ozdób miętą.
Bliny żytnie ze śmietaną i owocami
Smacznego!
Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.