Przepis
Składniki
- 150 g czarnych jagód
- 5 g goździków
- 5 g pokrojonej skorki pomarańczowej
- 0,5 l spirytusu
- 500 g miodu
- 8 g kory cynamonu
- 0,5 l przegotowanej wody
Sposób przygotowania
Do gąsiora wrzucić jagody i korzenie.Zalać spirytusem,zakorkować szczelnie,zamieszać gąsiorem i zostawić na 3 tygodnie.Co jakiś czas zamieszać gąsiorem.Wodę z miodem zagotować, ściągnąć z ognia.Do gorącej wody z miodem powoli wlewać przefiltrowany spirytus,ciągle mieszając.Przelać wszystko znowu do gąsiora,zakorkować szczelnie i zostawić na 3 tygodnie.Ponownie przefiltrować,przelać do butelek i zakorkować.Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu,( dla cierpliwych ) kilka miesięcy. Na zdrowie.