Desery
Rogale marcińskie
Składniki
- 1 kg mąki (ok. 3 szklanek)
- 6 jajek
- 250 ml mleka, 50 g drożdży
- 100 g masła
- 40 g cukru
Nadzienie
- 300 g cukru pudru
- po 100 g orzechów laskowych lub włoskich i obranych migdałów
- 100 g białego maku
- 50 ml śmietany
Sposób przygotowania
Rogale marcińskie, to specjalność Poznania. Są one wypiekane tradycyjnie na dzień św. Marcina. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozpuszczamy w połowie letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja ucieramy z resztą cukru na pianę, dolewamy stopione i schłodzone masło. Ubijamy. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo przesianą mąkę, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Na koniec wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Wtedy odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce. Migdały, mak oraz orzechy sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy, dodajemy cukier puder i śmietanę. Ucieramy gładką masę. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i kroimy kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy łyżką nadzienie i zwijamy w rogaliki. Pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Witam mam pytanie odnośnie śmietany czy to słodka kremówka?
Tak chodzi o słodką 30%