Składniki
- 200 g masła
- 270 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 120 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 180 g mielonych orzechów laskowych, włoskich lub ew. migdałów
- 1 żółtko
- konfitura owocowa
- 250 ml polewy czekoladowej
- ew. do dekoracji możemy też przygotować trochę posiekanych orzechów
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodajemy żółtko. Przesiewamy do masy mąkę oraz dodajemy posiekane orzechy albo migdały. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie porcje, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki. Po co najmniej 2 godzinach wyjmujemy kolejno każdą porcję ciasta i rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 cm. Wycinamy z placków równe kwadraciki lub prostokąty. Układamy je na blasze i pieczemy 12 minut w temperaturze 180-190ºC. Po wyjęciu i ostudzeniu połowę ciastek smarujemy konfiturą, np.: morelową. Nakładamy pozostałe ciastka, a wierzch polewamy polewą (najlepiej z gorzkiej czekolady) i posypujemy posiekanymi orzechami. Takie ciasteczka możemy przygotować bez żadnej konfitury i polewy. Po prostu wystarczy posypać ciasteczka cukrem pudrem. Świetnie nadają się do przechowywania, ale oczywiście w tylko sobie znanym miejscu.