Przepis
Ciasta i ciastka
Rurki z bitą śmietaną
Składniki
- 250 g ciasta francuskiego
Nadzienie:
- 250 ml śmietany 30%
- 30 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- ew. cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto wałkujemy na placek grubości 3 mm i z niego wykrajamy podłużne pasy o szerokości 2,5-3 cm. Do wykonania rurek potrzebujemy specjalnych metalowych foremek w kształcie stożków, na które nawijamy spiralnie pasy ciasta. Każde przygotowane do pieczenia ciastka z ciasta francuskiego wkładamy do lodówki na 15 minut. Układamy rurki na blasze do pieczenia i pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut) w temperaturze 240-250ºC. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i po ostudzeniu, rurki nadziewamy przy pomocy szprycy. Jeśli za mało nam kalorii i słodyczy, to możemy dodatkowo posypać rurki cukrem pudrem.