X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Rurki z bitą śmietaną

Składniki

  • 250 g ciasta francuskiego

Nadzienie:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 30 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • ew. cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Ciasto wałkujemy na placek grubości 3 mm i z niego wykrajamy podłużne pasy o szerokości 2,5-3 cm. Do wykonania rurek potrzebujemy specjalnych metalowych foremek w kształcie stożków, na które nawijamy spiralnie pasy ciasta. Każde przygotowane do pieczenia ciastka z ciasta francuskiego wkładamy do lodówki na 15 minut. Układamy rurki na blasze do pieczenia i pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut) w temperaturze 240-250ºC. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i po ostudzeniu, rurki nadziewamy przy pomocy szprycy. Jeśli za mało nam kalorii i słodyczy, to możemy dodatkowo posypać rurki cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również