X

Czego szukasz?

Przepis
Makaron

Makaron penne z tuńczykiem

Składniki

  • 200 gram makaronu penne
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki
  • sól
  • pieprz biały
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron penne w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy. Na patelni podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki. Dodajemy tuńczyka wraz z sosem, chwilę podsmażamy i zalewamy wszystko śmietanką. Dusimy aż całość zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem. Uwaga: niestety jakość tuńczyka ma ogromne znaczenie bo przy gorszej jakości wychodzi szara bryja.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również