X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku.

Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku.
  Uwielbiam zupy, a zwłaszcza uwielbiam te kwaśne: żurek, szczawiowa, barszcz oraz oczywiście kapuśniak. Wersja z żeberkami to opcja optymalna. W chłodne dni pokrzepi i doda energii, zwłaszcza z kawałkiem dobrego ciemnego pieczywa. Przepisy na inne pyszne zupy znajdziecie TUTAJ. Żeberka surowe możesz śmiało zamienić na wędzone lub dodać kawałek wędzonego boczku, jeżeli lubisz smak wędzonki.    
Składniki:
   
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • sól, pieprz czarny
  • natka pietruszki do posypania
 
Przygotowanie:
  Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą. Dopraw solą i pieprzem, podsmaż je z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru na oleju roślinnym. Zdejmij żeberka z patelni, przełóż do garnka.   Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę oraz poszatkowanego pora. Pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy, majeranek i kminek. Uwolnią one swoje olejki eteryczne i nadadzą zupie niepowtarzalny smak. Podsmażone składniki odstaw na bok.   Do garnka w którym znajdują się żeberka pokrojone w półplasterki lub kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i selera. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, zalej wodą. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa i żeberka zmiękną. Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj do miękkości, około 10-15 minut.   Następnie zawartość patelni podsmażonego pora i cebulę z przyprawami oraz poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeżeli szukacie dobrej kapusty kiszonej, wytwarzanej tradycyjnymi metodami bez ulepszaczy to TUTAJ macie link do tej uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu, aż kapusta odda smak do zupy i zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli kapuśniak okaże się za mało kwaśny dodaj soku z kiszonej kapusty. Zupę podawaj z kromką ciemnego pieczywa z masłem i posiekaną natką pietruszki.   Jeżeli choć raz przygotujecie Kapuśniak na żeberkach z mojego przepisu przekonacie się, że to najlepszy przepis w sieci. Przygotowany w formie krok po kroku nie sprawi nikomu problemu.   SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Witam! Kapuśniak na żeberkach jest przepyszny! Polecam gorąco! Troche dużo roboty, ale ogarnołem tą znakomita zupkę ja na drugi raz! Rodzińce bardzo smakowała! Jakub masz przepyszne przepisy! Tylko szkoda że tak mało masz przepisów krok po kroku Obserwuje Cię na fanpage! Pozdrówki

  2. Wlasnie gotuje .Super przepis.Ale najbardziej dziekuje za link do sklepu internetowego,maja wysylke za granice,a maja wszystkie super produkty.

  3. jestem w trakcie gotowania ale sam zapach jest wspaniały to zupa musi być pyszna

  4. Jeżeli już na trafiłaś/na trafiles na ten przepis, to zostań! Jest przepyszny!! Zupa wychodzi idealna, nawet największy krytyk kulinarny w Waszyn domu będzie się zajadał! Obiecuje Wam! Jest to Mój pierwszy przepis od Jakuba Kuronia, ale nie ostatni, przeglądam dalej przepisy i do kuchni! 🙂
    Pozdrawiam.

  5. Nie podsmażyłam żeberek, ale i tak pycha! Dziękuję za przepis 🙂

  6. Wlasnie zjadłem zupke wg przepisu p. Jakuba. Nie wiem, czy jest to najlepszy przepis, ale zupka jest pyszna, jak zreszta wszystko p. Jakuba.

  7. Bardzo pyszny wyszedł kapuśniak. Taki smak pamiętam z dzieciństwa, szczególnie w połączeniu z prażuchami. Pychotka. Rodzinka najedzona i zadowolona.

  8. Wprost idealnie wpadl mi pod reke ten przepis ! Juz od kilku miesiecy chodzila za mna ta zupka. Do tej pory przyrzadzala mi ja mama,a tersz sprobuje ja. Serdecznie dziekuje, jutro zabieram sie za kapusniak <3

  9. Kapuśniaczek dziś zrobiony i wyszedł przeeeepyszny.Na pewno zagości na stałe w moim menu obiadowym

Sprawdź również