X

Czego szukasz?

Przepis

Kotlety rybne to bez wątpienia najlepsze danie na piątkowy obiad. Bardzo soczyste z rumianą, chrupiącą skórką. Cudownie smakują z ziemniakami z koperkiem i sałatą z rzodkiewką i śmietaną. Zachęcam do wypróbowania przepisu na kotlety rybne, będziecie nimi zachwyceni. A przepis w formie krok po kroku nie sprawi Wam żadnego problemu. Na zakończenie poproszę Was o pozostawienie komentarza z Waszymi wrażeniami smakowymi. 

Kotlety rybne – przepis krok po kroku

Składniki na 5-6 kotletów:

  • 500 g zmielonych filetów z białej ryby np. z dorsza
  • 15 cm kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz czarny
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Jeżeli były mrożone upewnij się, że nie mają w sobie wody. Następnie poszatkuj pora, zeszklij do miękkości na dwóch łyżkach oleju roślinnego. Czosnek obierz z łupiny, zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, jajko, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2:

Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety, powinno wyjść 5-6 kotletów. Oczywiście w zależności od wielkości jaką wybierzesz.

Krok 3:

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Powinny się prezentować tak jak na zdjęciu. Pamiętaj aby masa rybna z której formujesz kotlety, nie była bardzo zimna. Ponieważ zanim temperatura dojdzie do środka kotleta z zewnątrz się spali, a w środku będzie surowy. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym.

Najlepiej smakują z ziemniakami z koperkiem, sałatą ze śmietaną lub surówką z kiszonej kapusty.

Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne z sosem cytrynowym, inne bardzo fajne danie na bazie ryby. W tej potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki ryb chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie także, że sos cytrynowy z powyższego przepisu także super zwieńczy kotlety rybne. Dodatek pora, koperku i skórki cytrynowej w rezultacie nadadzą kotletom niepowtarzalny smak. Chrupiąca złocista skórka plus soczysty aromatyczny środek, to gwarancja kulinarnego sukcesu.

Po więcej przepisów z udziałem ryb zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Pyszne ,dobrze dobrane skladniki,do niedawna dodawalam cebule,por jest mniej agresywny do ryby.Dziekuje pozdrawiam

  2. Rybę drobniutko posiekałam, bo nie mam maszynki, ale i tak wyszły przepyszne! Dzięki za kompletny i jasny przepis!

  3. Kotlety wyszły idealne , z tym że mięso z ryby drobno posiekałam , wyszły mięciutkie i chrupiące na zewnątrz . Przepychota !!!

  4. Wyszło bardzo fajnie. Mokre w środku i miło przypieczone na zewnatrz

  5. dzień dobry, wszystko dobrze tylko co się stało z jajkiem, według zdjęcia dodajemy same żółtko a co z białkiem?

  6. Czym mogę zastąpić tutaj jajko? Córka nie toleruje, a rybka na parze już nam się przejadła;-)

    A może by tak spróbować zrobić je w piekarniku;-)

    • W tej materii nie jestem specjalistą, ale podobno 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub lnu wiąże składniki i dodaje wartościowych składników odżywczych.

      Czasami wystarczy też łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.

      Kotlety jak najbardziej mogą być z piekarnika

      Pozdrawiam

      Pozdrawiam

Sprawdź również