X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRóżne przepisyRyby

Kotlety rybne. Przepis krok po kroku.

 Kotlety rybne to najlepsze danie na piątkowy obiad. Bardzo soczyste z rumianą, chrupiącą skórką. Cudownie smakują z ziemniakami z koperkiem i sałatą z rzodkiewką i śmietaną.  Kotlety rybne. Przepis krok po kroku  Składniki na 5-6 kotletów: 
  • 500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby
  • 15 cm kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz czarny
  • olej roślinny do smażenia
 Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Jeżeli były mrożone upewnij się, że nie mają w sobie wody. Pora poszatkuj, zeszklij do miękkości na dwóch łyżkach oleju roślinnego. Czosnek obierz z łupiny, zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, jajko, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy. Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety, powinno wyjść 5-6 kotletów. Oczywiście w zależności od wielkości jaką wybierzesz 🙂 Kotlety smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Powinny się prezentować tak jak na zdjęciu. Pamiętaj aby masa rybna z której formujesz kotlety, nie była bardzo zimna. Ponieważ zanim temperatura dojdzie do środka kotleta z zewnątrz się spali, a w środku będzie surowy. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym. Najlepiej smakuje z ziemniakami z koperkiem, sałatą ze śmietaną lub surówką z kiszonej kapusty. 
Idealne na piątek
 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kotlety rybne. Danie idealne na piątek ale zważywszy, że ryby powinno się jeść jak najczęściej to możesz je przygotować w tygodniu lub weekend 🙂 
Inne danie rybne warte waszej uwagi
 Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne z sosem cytrynowym, inne bardzo fajne danie na bazie ryby. W tej potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki ryb chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie także, że sos cytrynowy z powyższego przepisu także super zwieńczy kotlety rybne. 
Gwarancja kulinarnego sukcesu
 Dodatek pora, koperku i skórki cytrynowej nadadzą kotletom niepowtarzalny smak. Chrupiąca złocista skórka plus soczysty aromatyczny środek, to gwarancja kulinarnego sukcesu 🙂 
Jestem na posterunku
 Zachęcam do wypróbowania przepisu na kotlety rybne, będziecie nimi zachwyceni. A przepis w formie krok po kroku nie sprawi Wam żadnego problemu. Jeżeli byłoby inaczej piszcie komentarze, jestem na posterunku 🙂

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kotlety wyszły idealne , z tym że mięso z ryby drobno posiekałam , wyszły mięciutkie i chrupiące na zewnątrz . Przepychota !!!

  2. Wyszło bardzo fajnie. Mokre w środku i miło przypieczone na zewnatrz

  3. dzień dobry, wszystko dobrze tylko co się stało z jajkiem, według zdjęcia dodajemy same żółtko a co z białkiem?

  4. Czym mogę zastąpić tutaj jajko? Córka nie toleruje, a rybka na parze już nam się przejadła;-)

    A może by tak spróbować zrobić je w piekarniku;-)

    • W tej materii nie jestem specjalistą, ale podobno 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub lnu wiąże składniki i dodaje wartościowych składników odżywczych.

      Czasami wystarczy też łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.

      Kotlety jak najbardziej mogą być z piekarnika

      Pozdrawiam

      Pozdrawiam

Sprawdź również