Boże NarodzenieRóżne przepisyRyby
Kotlety rybne
Kotlety rybne to bez wątpienia najlepsze danie na piątkowy obiad. Bardzo soczyste z rumianą, chrupiącą skórką. Cudownie smakują z ziemniakami z koperkiem i sałatą z rzodkiewką i śmietaną. Zachęcam do wypróbowania przepisu na kotlety rybne, będziecie nimi zachwyceni. A przepis w formie krok po kroku nie sprawi Wam żadnego problemu. Na zakończenie poproszę Was o pozostawienie komentarza z Waszymi wrażeniami smakowymi.
Kotlety rybne – przepis krok po kroku
Składniki na 5-6 kotletów:
- 500 g zmielonych filetów z białej ryby np. z dorsza
- 15 cm kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- skórka otarta z jednej cytryny
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz czarny
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Jeżeli były mrożone upewnij się, że nie mają w sobie wody. Następnie poszatkuj pora, zeszklij do miękkości na dwóch łyżkach oleju roślinnego. Czosnek obierz z łupiny, zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie umyj i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę. Wszystkie składniki: rybę, pora czosnek, skórkę cytrynową, bułkę tartą, jajko, koperek oraz sól i pieprz czarny, wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2:
Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety, powinno wyjść 5-6 kotletów. Oczywiście w zależności od wielkości jaką wybierzesz.
Krok 3:
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Powinny się prezentować tak jak na zdjęciu. Pamiętaj aby masa rybna z której formujesz kotlety, nie była bardzo zimna. Ponieważ zanim temperatura dojdzie do środka kotleta z zewnątrz się spali, a w środku będzie surowy. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym.
Najlepiej smakują z ziemniakami z koperkiem, sałatą ze śmietaną lub surówką z kiszonej kapusty.
Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne z sosem cytrynowym, inne bardzo fajne danie na bazie ryby. W tej potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki ryb chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie także, że sos cytrynowy z powyższego przepisu także super zwieńczy kotlety rybne. Dodatek pora, koperku i skórki cytrynowej w rezultacie nadadzą kotletom niepowtarzalny smak. Chrupiąca złocista skórka plus soczysty aromatyczny środek, to gwarancja kulinarnego sukcesu.
Po więcej przepisów z udziałem ryb zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Moje ulubione kotlety. Zrobiłam z pstrąga, też były dobre
Pyszne ,dobrze dobrane skladniki,do niedawna dodawalam cebule,por jest mniej agresywny do ryby.Dziekuje pozdrawiam
Rybę drobniutko posiekałam, bo nie mam maszynki, ale i tak wyszły przepyszne! Dzięki za kompletny i jasny przepis!
Kotlety wyszły idealne , z tym że mięso z ryby drobno posiekałam , wyszły mięciutkie i chrupiące na zewnątrz . Przepychota !!!
Miśka,
Miód na moje serduszko. Uwielbiam czytać takie komentarze 🙂
Dziękuję i pozdrawiam
Czyli kotletów już nie obtaczamy w bułce tartej?
Nie ja nie obtaczałem, ładnie się usmażyły bez bułki tartej.
Wyszło bardzo fajnie. Mokre w środku i miło przypieczone na zewnatrz
Julek,
Wielkie dzięki za komentarz. U nas dzisiaj były pulpety rybne 🙂
dzień dobry, wszystko dobrze tylko co się stało z jajkiem, według zdjęcia dodajemy same żółtko a co z białkiem?
Już poprawiłem, 2 x w przygotowaniu była „bułka tarta” a brak było jajka. Dodajemy całe jedno jajko, na zdjęciu białko już zleciało do masy.
Za trudności przepraszamy i dziękujemy za zwrócenie uwagi 🙂
Czym mogę zastąpić tutaj jajko? Córka nie toleruje, a rybka na parze już nam się przejadła;-)
A może by tak spróbować zrobić je w piekarniku;-)
W tej materii nie jestem specjalistą, ale podobno 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub lnu wiąże składniki i dodaje wartościowych składników odżywczych.
Czasami wystarczy też łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Kotlety jak najbardziej mogą być z piekarnika
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jutro zrobię, ślinka cieknie.
Pozdrawiam
Koniecznie daj znać jak wyszły 🙂
Pozdrawiam
Jutro robię zobaczę czy minwyjda 😉
Koniecznie daj znać jak wyszły, bo wyjdą na pewno. W razie problemów pisz do mnie, tutaj lub na FB lub na IG.
Pozdrawiam
Przepyszne kotleciki!
Polecam bardzo gorąco!
Bardzo nas to cieszy. Zapraszamy częściej 🙂