X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Sztufada po włosku Macieja Kuronia

Sztufada po włosku, czyli pieczeń wołowa. A dokładnie pieczone mięso wołowe nabite kawałkami słoniny. Jeśli nie znacie tego dania koniecznie musicie nadrobić ten smak. Kruche, delikatne mięso, w aromatycznym sosie. Koniecznie dajcie mi znać w komentarzu jak Wam smakowało, jak już wypróbujecie przepis. 

Sztufada po włosku Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg wołowiny – np. zrazówki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g ziemniaków
  • 100 g słoniny
  • po 2 średniej wielkości marchewki i pietruszki
  • 1 mały seler
  • 500 ml wywaru np. wołowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki np. pszennej
  • sól
  • pieprz
Marynata
  • 50 ml madery
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały seler

Przygotowanie:

Krok 1:

Ze startych jarzyn, oliwy i madery utrzyj  marynatę, następnie natrzyj nią mięso. Odstaw w chłodne miejsce na 48 godzin.

Krok 2:

Połowę słoniny pokrój w słupki, wstaw do zamrażarki.

Krok 3:

Mięso wyjmij, wytrzyj z jarzyn i naszpikuj stwardniałą słoniną. Resztę słoniny bardzo drobno pokrój i duś w brytfannie razem z ząbkami obranego czosnku, aż do zeszklenia. Następnie usuń czosnek. Do słoniny dodaj posiekaną cebulę, aż się zeszkli.

Krok 4:

Włóż mięso i obsmaż ze wszystkich stron, dodaj starte warzywa. Oprósz solą i pieprzem, następnie podlej wywarem i winem. Duś w szczelnie przykrytej brytfannie, aż do miękkości.

Krok 5:

Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry. Pół godziny przed końcem duszenia mięso wyjmij, sos przetrzyj przez sito, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zagęść mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotowuj w brytfannie.

Krok 6:

Mięso pokrój w poprzek włókien na skośne plastry. Na koniec włóż do sosu razem z ziemniakami i duś jeszcze pół godziny. Wyjmuj na ogrzany półmisek, obłóż ziemniakami i polej sosem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również