Dania główneWołowina, Cielęcina
Wołowina w sosie pieprzowym Chefa
Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na wołowinę. Wołowina w sosie pieprzowym Chefa, to delikatne i aromatyczne mięso, utopione w pysznym sosie. Danie z pewnością zasmakuje Tobie i całej Twojej rodzinie. Koniecznie wypróbuj przepis i daj znać w komentarzu jak Ci smakowało.
Wołowina w sosie pieprzowym Chefa
Składniki:
- 1 kg wołowiny (np. górna zrazówka)
- 1 kieliszek ok 100 g czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
- 1 łyżka czerwonego winnego octu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu np. wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj marynatę: dokładnie wymieszaj 2 łyżki oliwy, wino, ocet, pieprz i pokrajane ząbki czosnku. Zalej mięso marynatą, następnie marynuj w lodówce przez dwa dni szczelnie zawinięte.
Krok 2:
Wyjmij mięso z lodówki i odczekaj aż uzyska pokojową temperaturę (około 20*C). W brytfannie rozgrzej 2 łyżki oliwy z 1 łyżką masła, następnie obsmaż mięso z wszystkich stron.
Krok 3:
Wlej marynatę wraz z czosnkiem i pieprzem i duś na małym ogniu podlewając bulionem przez 3 do 4 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Krok 4:
Sos z pieczeni wymieszaj dokładnie, następne dodaj rozpuszczone masło i zagęść śmietaną i zblenduj sos na gładką masę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<