X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Wołowina w sosie pieprzowym Chefa

Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na wołowinę. Wołowina w sosie pieprzowym Chefa, to delikatne i aromatyczne mięso, utopione w pysznym sosie. Danie z pewnością zasmakuje Tobie i całej Twojej rodzinie. Koniecznie wypróbuj przepis i daj znać w komentarzu jak Ci smakowało. 

Wołowina w sosie pieprzowym Chefa

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (np. górna zrazówka)
  • 1 kieliszek ok 100 g czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
  • 1 łyżka czerwonego winnego octu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka bulionu np. wołowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1:

Przygotuj marynatę: dokładnie wymieszaj 2 łyżki oliwy, wino, ocet, pieprz i pokrajane ząbki czosnku. Zalej mięso marynatą, następnie marynuj w lodówce przez dwa dni szczelnie zawinięte.

Krok 2:

Wyjmij mięso z lodówki i odczekaj aż uzyska pokojową temperaturę (około 20*C). W brytfannie rozgrzej 2 łyżki oliwy z 1 łyżką masła, następnie obsmaż mięso z wszystkich stron.

Krok 3:

Wlej marynatę wraz z czosnkiem i pieprzem i duś na małym ogniu podlewając bulionem przez 3 do 4 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Krok 4:

Sos z pieczeni wymieszaj dokładnie, następne dodaj rozpuszczone masło i zagęść śmietaną i zblenduj sos na gładką masę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również