Ciasta i ciastka
Biszkopt z suszonymi śliwkami i nutellą
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki maki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z Nutellą i śliwkami:
- ½ kg suszonych śliwek (bez pestek)
- wódka do namoczenia śliwek (ok.½ szklanki)
- 25 dag masła
- 20 dag Nutelli
Wierzch:
- ½ litra śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania "śmietan-fix"
Do dekoracji:
- 10 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
1.Suszone śliwki zalać wódką i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień pokroić w kostkę.
2.Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać na sztywno. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. wylać na blachę i piec w piekarniku ok. 25-30 min w temp. 180 stopni.
3.Po ostygnięciu nasączyć delikatnie ponczem (alkohol + mocna herbata) lub innym alkoholem (ja nasączam herbatą + wódka po śliwkach).
4.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę.
5.Dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Nałożyć na biszkopt
6.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.
7.Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.