X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Wołowina z zieloną fasolką szparagową

Wołowina to mięso, które potrzebuje troszkę więcej naszego czasu. Ale zapewniam Was, że warto jej go poświęcić. Odwdzięczy się pysznym smakiem, delikatnością i kruchością. Dzisiaj u mnie wołowina w roli głównej, a dokładnie wołowina z zieloną fasolką szparagową. 

Wołowina z zieloną fasolką szparagową

Składniki:

  • 450g wołowiny, pokrojonej na kawałki
  • 275 g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub np. mrożonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub np. 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 pomidory
  • 1 litr wody
  • świeża kolendra
  • 1 czerwona papryka
  • 2 świeże papryczki chili

Przygotowanie:

Krok 1:

Podgotuj fasolkę szparagowa w osolonej wodzie (przez ok. 5 min), następnie odcedź i odstaw na bok.

Krok 2:

Podgrzej olej w garnku, następnie podsmaż pokrojoną cebule aż się zarumieni.

Krok 3:

W oddzielnym naczyniu wymieszaj imbir, czosnek, chili w proszku, sól, kurkumę i pokrojone pomidory. Ta mieszankę dodaj do zarumienionej cebuli, następnie smaż przez 5-7 minut.

Krok 4:

Dodaj wołowinę i smaż przez kolejne 3 min. Następnie dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min – mięso powinno być miękkie. Jeśli po tym czasie widelec będzie czuł opór wbijając się w mięso, podgotuj je przez kolejne 10 minut. 

Krok 5:

Dodaj zielona fasolkę szparagową i wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, świeżą kolendrę i pokrojone papryczki chili, gotuj przez kolejne 7-10 min.

Podawaj na ciepło z chlebkiem naan lub np. ryżem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również