Dania główneWołowina, Cielęcina
Wołowina z zieloną fasolką szparagową
Wołowina to mięso, które potrzebuje troszkę więcej naszego czasu. Ale zapewniam Was, że warto jej go poświęcić. Odwdzięczy się pysznym smakiem, delikatnością i kruchością. Dzisiaj u mnie wołowina w roli głównej, a dokładnie wołowina z zieloną fasolką szparagową.
Wołowina z zieloną fasolką szparagową
Składniki:
- 450g wołowiny, pokrojonej na kawałki
- 275 g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub np. mrożonej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, poszatkowana
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- sól
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub np. 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 pomidory
- 1 litr wody
- świeża kolendra
- 1 czerwona papryka
- 2 świeże papryczki chili
Przygotowanie:
Krok 1:
Podgotuj fasolkę szparagowa w osolonej wodzie (przez ok. 5 min), następnie odcedź i odstaw na bok.
Krok 2:
Podgrzej olej w garnku, następnie podsmaż pokrojoną cebule aż się zarumieni.
Krok 3:
W oddzielnym naczyniu wymieszaj imbir, czosnek, chili w proszku, sól, kurkumę i pokrojone pomidory. Ta mieszankę dodaj do zarumienionej cebuli, następnie smaż przez 5-7 minut.
Krok 4:
Dodaj wołowinę i smaż przez kolejne 3 min. Następnie dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min – mięso powinno być miękkie. Jeśli po tym czasie widelec będzie czuł opór wbijając się w mięso, podgotuj je przez kolejne 10 minut.
Krok 5:
Dodaj zielona fasolkę szparagową i wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, świeżą kolendrę i pokrojone papryczki chili, gotuj przez kolejne 7-10 min.
Podawaj na ciepło z chlebkiem naan lub np. ryżem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<