X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kura rosołowa duszona na maśle z cytryną i natką pietruszki

Mam dzisiaj dla Was przepis na kurę. Kura rosołowa duszona na maśle z cytryną i natką pietruszki. Delikatna, maślana, idealna! Z pewnością świetnie sprawdzi się jako niedzielny obiad w gronie rodziny, przyjaciół. Koniecznie zerknijcie w przepis, wszystko opisałem poniżej. 

Kura rosołowa duszona na maśle z cytryną i natką pietruszki

Składniki:

  • 1 kura rosołowa około 1,5 kg przed ugotowaniem 
  • 80 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu np. drobiowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Ugotowaną w rosole kurę ostudź, następnie podziel ją na części.

Krok 2:

Na dużej patelni lub np. w rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę. Następnie całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż powstanie lekko rumiana zasmażka. Dolewaj porcjami bulion, ale w tym czasie cały czas mieszaj. Kiedy sos się zagotuje, dodaj sok z cytryny i otartą z niej skórkę.

Krok 3:

Do sosu włóż kawałki kury, duś razem 10 minut na małym ogniu. Na koniec przypraw całość do smaku i posyp natką pietruszki.

Taką kurę podaje najczęściej z opiekanymi ziemniakami oraz warzywami z rosołu. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również