Dania główneDrób
Kura rosołowa duszona na maśle z cytryną i natką pietruszki
Mam dzisiaj dla Was przepis na kurę. Kura rosołowa duszona na maśle z cytryną i natką pietruszki. Delikatna, maślana, idealna! Z pewnością świetnie sprawdzi się jako niedzielny obiad w gronie rodziny, przyjaciół. Koniecznie zerknijcie w przepis, wszystko opisałem poniżej.
Kura rosołowa duszona na maśle z cytryną i natką pietruszki
Składniki:
- 1 kura rosołowa około 1,5 kg przed ugotowaniem
- 80 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu np. drobiowego
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Ugotowaną w rosole kurę ostudź, następnie podziel ją na części.
Krok 2:
Na dużej patelni lub np. w rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę. Następnie całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż powstanie lekko rumiana zasmażka. Dolewaj porcjami bulion, ale w tym czasie cały czas mieszaj. Kiedy sos się zagotuje, dodaj sok z cytryny i otartą z niej skórkę.
Krok 3:
Do sosu włóż kawałki kury, duś razem 10 minut na małym ogniu. Na koniec przypraw całość do smaku i posyp natką pietruszki.
Taką kurę podaje najczęściej z opiekanymi ziemniakami oraz warzywami z rosołu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<