X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDesery

Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową

Czerwiec to miesiąc stworzony do świętowania: dzień dziecka, dzień ojca, początek wakacji oraz moje urodziny 🙂 Dlatego postanowiłem dzisiaj przygotować przepis na ciasto, które będzie z pewnością idealne na każdą z tych okazji. Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową wychodzi puszysta, kremowa z delikatną kwaskową nutą konfitury i truskawek. Poniżej znajdziesz dokładny przepis krok po kroku i przekonasz się, że przygotowanie tego ciasta jest bez wątpienia dziecinnie proste.

ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM I KONFITURĄ AGRESTOWĄ 

Składniki:

BISZKOPT:

  • 5 jajek rozmiar „M” (jajka powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru np. drobnego lub cukru pudru
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM:

  • 400 ml zimnej śmietanki 30% do ubijania
  • 250 g sera mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru + odrobina do dekoracji
  • 250 g konfitury agrestowej lub innej ulubionej
  • 400 g truskawek (możesz użyć innych owoców sezonowych np. borówek)

Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Następnie na mniejszych obrotach wmieszaj kolejno żółtka, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.

Krok 2:

Formę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm (lub odrobinę większą) wyłóż papierem do pieczenia Wylej masę biszkoptową, następnie rozprowadź równomiernie za pomocą szpatułki. Piecz w 190°C „góra – dół” przez 11-12 minut. Pamiętaj żeby nie przepiec biszkoptu, ponieważ będzie suchy i może się kruszyć.

Krok 3:

Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, odstaw na 5 minut żeby przestygł. Następnie odklej od papieru i jeszcze ciepły zawiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, w nowy, natłuszczony arkusz papieru. Dzięki temu zabiegowi biszkopt będzie elastyczny i łatwo będzie się zawijał.

Krok 4:

Na koniec przygotuj krem. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wmieszaj na średnich obrotach miksera dodając po łyżce mascarpone, aż do połączenia składników.

Krok 5:

Rozwiń roladę, następnie wyłóż na niej krem zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu. Nałóż pasek konfitury agrestowej.

Krok 6:

Wierzch kremu posyp drobno pokrojonymi truskawkami i zwiń roladę. Ciasto zawiń w folię spożywczą, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową najładniej prezentuje się udekorowana różyczkami z kremu, truskawkami i oprószona cukrem pudrem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram 

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również