Ciasta i ciastkaDesery
Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową
Czerwiec to miesiąc stworzony do świętowania: dzień dziecka, dzień ojca, początek wakacji oraz moje urodziny 🙂 Dlatego postanowiłem dzisiaj przygotować przepis na ciasto, które będzie z pewnością idealne na każdą z tych okazji. Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową wychodzi puszysta, kremowa z delikatną kwaskową nutą konfitury i truskawek. Poniżej znajdziesz dokładny przepis krok po kroku i przekonasz się, że przygotowanie tego ciasta jest bez wątpienia dziecinnie proste.
ROLADA BISZKOPTOWA Z KREMEM I KONFITURĄ AGRESTOWĄ
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek rozmiar „M” (jajka powinny być w temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru np. drobnego lub cukru pudru
- 135 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM:
- 400 ml zimnej śmietanki 30% do ubijania
- 250 g sera mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru + odrobina do dekoracji
- 250 g konfitury agrestowej lub innej ulubionej
- 400 g truskawek (możesz użyć innych owoców sezonowych np. borówek)
Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Następnie na mniejszych obrotach wmieszaj kolejno żółtka, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.
Krok 2:
Formę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm (lub odrobinę większą) wyłóż papierem do pieczenia Wylej masę biszkoptową, następnie rozprowadź równomiernie za pomocą szpatułki. Piecz w 190°C „góra – dół” przez 11-12 minut. Pamiętaj żeby nie przepiec biszkoptu, ponieważ będzie suchy i może się kruszyć.
Krok 3:
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, odstaw na 5 minut żeby przestygł. Następnie odklej od papieru i jeszcze ciepły zawiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, w nowy, natłuszczony arkusz papieru. Dzięki temu zabiegowi biszkopt będzie elastyczny i łatwo będzie się zawijał.
Krok 4:
Na koniec przygotuj krem. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wmieszaj na średnich obrotach miksera dodając po łyżce mascarpone, aż do połączenia składników.
Krok 5:
Rozwiń roladę, następnie wyłóż na niej krem zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu. Nałóż pasek konfitury agrestowej.
Krok 6:
Wierzch kremu posyp drobno pokrojonymi truskawkami i zwiń roladę. Ciasto zawiń w folię spożywczą, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową najładniej prezentuje się udekorowana różyczkami z kremu, truskawkami i oprószona cukrem pudrem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<