Sałatki
Chrupiąca sałatka z krewetkami
Chrupiąca sałatka z krewetkami to jedna z moich ulubionych sałatek z owocami morza. Szybka, świeża, oparta na kilku prostych składnikach. Połączenie krewetek i młodej kapusty może zaskakiwać, ale zapewniam Was, że wszystko w tym daniu się ze sobą zgadza. Dzięki połączeniu akurat tych warzyw sałatka jest bez wątpienia wyjątkowo chrupiąca i świeża. Bardzo fajna przekąska lub przystawka, w sam raz na romantyczną kolację. Ostatnio pobiłem swój rekord i przygotowałem to danie w mniej niż 10 minut. Tak, ta sałatka jest aż tak prosta.
Chrupiąca sałatka z krewetkami
Składniki:
- 225 g krewetek
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 świeży ogórek
- 5 rzodkiewek
- liście mięty i kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu tysiąca wysp, ja wybieram Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1:
Krewetki podsmaż na oliwie z oliwek, aż będą rumiane. Nie przesadzaj, wystarczy kilka minut. Pod koniec dopraw solą i czarnym pieprzem. Krewetki odstaw na bok.
Krok 2:
Teraz zajmij się warzywami. Młodą kapustę cienko poszatkuj. Marchew i ogórka pokrój w słupki, następnie rzodkiewkę w cienkie plastry.
Krok 3:
Warzywa ułóż w naczyniu, posyp usmażonymi krewetkami oraz grubo posiekanymi liśćmi mięty i kolendry. Na końcu polej sosem tysiąca wysp.
Chrupiąca sałatkę z krewetkami podawaj z grzankami i cząstką cytryny lub np. limonki. Zioła po jakie sięgnąłem bardzo fajnie się komponują, ale śmiało możesz skorzystać z klasycznej bazylii lub jej tajskiej odmiany. Ewentualnie zamiast sosu tysiąca wysp, możesz sięgnąć po sos sezamowy. Równie dobrze sprawdzi się w tej sałatce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<