X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Schab po góralsku

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 70 dag schabu bez kości
  • 1 szklanka wywaru z kostki
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • cukier, pieprz i sól

Sposób przyrządzania

Kapustę posiekać, zalać gorącym wywarem i gotować 40 minut pod przykryciem.Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i mąką .Obsmażyć mocno na rozgrzanym tłuszczu ( 1 łyżka). Na pozostałym tłuszczu zarumienić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty.Wymieszać i doprawić roztartym czosnkiem, cukrem oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Ułożyć równą warstwą połowę kapusty, na niej kotlety i przykryć resztą kapusty. Śmietanę wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C.Podawać z kopytkami lub pyzami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również