Przepis
Wieprzowina
Schab po góralsku
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 70 dag schabu bez kości
- 1 szklanka wywaru z kostki
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka gęstej śmietany
- cukier, pieprz i sól
Sposób przygotowania
Kapustę posiekać, zalać gorącym wywarem i gotować 40 minut pod przykryciem.Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i mąką .Obsmażyć mocno na rozgrzanym tłuszczu ( 1 łyżka). Na pozostałym tłuszczu zarumienić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty.Wymieszać i doprawić roztartym czosnkiem, cukrem oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Ułożyć równą warstwą połowę kapusty, na niej kotlety i przykryć resztą kapusty. Śmietanę wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C.Podawać z kopytkami lub pyzami.