Dania głównePotrawy z ziemniakówPrzekąski na ciepło
Babka ziemniaczana
Jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną? Znacie to danie? Ja je bardzo lubię i wiąże się ono z miłymi wspomnieniami z czasów dzieciństwa. Musiałem koniecznie odtworzyć ten smak, tak właśnie powstała poniższa babka ziemniaczana. Kto nie jadł niech spróbuje, myślę, że smak bez wątpienia Was zaskoczy. A z dodatkiem zimnego kefiru to już niebo. Na koniec poproszę Was żebyście napisali w komentarzu jak Wam babka smakowała.
Babka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej starych, mają więcej skrobi)
- 2 łyżki mąki np. pszennej
- 1 jajko
- 200 g boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
- masło i bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz, następnie zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Krok 2:
Cebule oraz boczek pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju z posiekanym czosnkiem.
Następnie zawartość patelni ostudź, wymieszaj z ziemniakami, dodaj jajko, mąkę, majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj.
Krok 3:
Przełóż masę do formy keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub np. kaszą manną.
Krok 4:
Na koniec wstaw babkę do piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
Podawaj obowiązkowo ze szklanką kefiru.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Fantastyczny przepis. Babka bardzo aromatyczna i smakowita. Tak pysznej jeszcze nie jadłem
Jacek,
Dzięki bardzo 🙂 Cieszę się, że smakowała 🙂