X

Czego szukasz?

Przepis

Jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną? Znacie to danie? Ja je bardzo lubię i wiąże się ono z miłymi wspomnieniami z czasów dzieciństwa. Musiałem koniecznie odtworzyć ten smak, tak właśnie powstała poniższa babka ziemniaczana. Kto nie jadł niech spróbuje, myślę, że smak bez wątpienia Was zaskoczy. A z dodatkiem zimnego kefiru to już niebo. Na koniec poproszę Was żebyście napisali w komentarzu jak Wam babka smakowała.

Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej starych, mają więcej skrobi)
  • 2 łyżki mąki np. pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do oprószenia formy

Przygotowanie:

Krok 1:

Ziemniaki obierz, umyj i osusz, następnie zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Krok 2:

Cebule oraz boczek pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju z posiekanym czosnkiem.
Następnie zawartość patelni ostudź, wymieszaj z ziemniakami, dodaj jajko, mąkę, majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj.

Krok 3:

Przełóż masę do formy keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub np. kaszą manną.

Krok 4:

Na koniec wstaw babkę do piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
Podawaj obowiązkowo ze szklanką kefiru.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Fantastyczny przepis. Babka bardzo aromatyczna i smakowita. Tak pysznej jeszcze nie jadłem

Sprawdź również