menu

Pulpety rybne. Przepis krok po kroku.

 

 

Pulpety rybne. Przepis krok po kroku.

 

 

Składniki:

 

  • 200 g filetów z łososia 
  • 300 g filetów z dorsza
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, czarny pieprz

 

Sos:

 

  • 400 ml śmietanki 30% UHT
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

 

Przygotowanie:

 

 

Filety rybne pozbawione ości przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na dwóch łyżkach oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.

 

 

Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około 3,5 cm. Układaj desce posypanej bułką tartą.

 

 

Pulpeciki ugotuj na parze, od momentu zagotowania około 15 minut. Ja użyłem przystawki Varoma do Thermomixa. Można je także ugotować w bulionie lub osolonej wodzie, około 10 minut na małym ogniu.

 

 

Do rondelka wlej śmietankę. Doda skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier do smaku. Gotuj 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

 

 

Pulpety podawaj z sosem, ziemniakami z koperkiem i klasyczną surówką z kiszonej kapusty.

 

 

Dzisiejszy przepis stworzony został z myślą o piątkowym szybkim obiedzie. Jest to najlepszy sprawdzony przepis na pulpety rybne. Bardzo aromatyczne, pachnące skórką cytrynową i koperkiem.

 

Piątkowe danie idealne

 

Do przygotowania tego dania użyłem filetów z dorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia to, że potrawa nie będzie wysuszona. Jako dodatek idealnie pasuje ekspresowy sos cytrynowy. Żeby go przygotować wystarczy dosłownie 15 minut. Jednym słowem piątkowe danie idealne 😊 Jeżeli szukacie innych piątkowych inspiracji, to z czystym sumieniem polecam zaprzyjaźnionego bloga Przepisy Joli.

 

I tyle w temacie 😊 Pulpety rybne polecają się do przygotowania. Przepis nie powinien sprawić żadnego problemu, w końcu przygotowany jest krok po kroku. Jeżeli jednak pojawią się jakieś pytania, piszcie komentarze. Jestem do waszych usług, w granicach normy oczywiście 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję