Przekąski na ciepło
Paszteciki półkruche z grzybami
Składniki
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka i 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól
Farsz
- 60 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 bułka, 1,5 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy z proszkiem na stolnicę, dodajemy żółtka, jajo, masło, śmietanę i sól. Wszystkie składniki siekamy nożem, na koniec wyrabiamy rękami i wkładamy do lodówki. Grzyby moczymy co najmniej 2 godziny, gotujemy w wodzie, w której się moczyły do miękkości, odcedzamy – w wywarze po gotowanych grzybach moczymy bułkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Grzyby i odciśniętą bułkę mielimy, dodajemy cebulę, tartą bułkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość pół cm w prostokąt długości 30 cm i szerokości 10 cm. Z nadzienia formujemy wałek o długości 30 cm i nakładamy na ciasto w odległości 2 cm od brzegu. Zwijamy ciasto z nadzieniem, spłaszczamy nożem i kroimy na prostokąty, lub kwadraty. Smarujemy roztrzepanym jajem i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10–15 minut w temperaturze 200ºC.