Potrawy wegetariańskieŚniadania
Smażone tosty ze szpinakiem i kozim serem
Szukacie fajnego pomysłu na śniadanie? Dzisiaj przychodzę do Was z pysznymi tostami. Smażone tosty ze szpinakiem i kozim serem z dodatkiem pomidorów to pyszna śniadaniowa propozycja. Tosty genialnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Więc bez wątpienia idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy.
Smażone tosty ze szpinakiem i kozim serem
Składniki:
- 10 kromek pieczywa tostowego
- Opakowanie sera koziego twardego dojrzewającego w plastrach
- Pomidor malinowy lub np. żółty
- 150 g szpinaku świeżego
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka masła
- 3 jajka
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Łyżkę masła rozgrzej na patelni, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smaż i dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 3-4 minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Zdejmij szpinak z patelni.
Krok 2:
Z kromek chleba tostowego odkrój skórki. Pomidora pokrój w plasterki. Następnie na 5 kromek chleba połóż pół plasterka sera koziego, łyżkę szpinaku, plaster pomidora, ponownie ser kozi i kromkę chleba. Lekko przygnieć tost dłonią.
Krok 3:
Jajka roztrzep w miseczce z solą i pieprzem. Każdy przygotowany tost obtocz w jajku, następnie smaż na oleju na złoty kolor.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!