Dania głównePotrawy wegetariańskieTarty, quiche i zapiekanki
Tarta rustykalna z pomidorami i kozim serem
Uwielbiam pomidory i bardzo ciężko rozstać mi się z ich boskim smakiem. Ale niestety lato za nami..jesień trwa, ale pieczone pomidory nadal będą smakować świetnie!! Ja kupiłem dzisiaj pomidory malinowe i pomidory żółte. Zainspirowały mnie do zrobienia tarty wytrawnej. Tarta rustykalna z pomidorami i kozim serem to świetne danie główne, ale idealnie sprawdzi się również jako dodatek do mięsa, czy warzywnej sałatki.
Tarta rustykalna z pomidorami i kozim serem
Składniki:
Kruche cisto:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Farsz:
- 2 pomidory malinowe
- 2 pomidory żółte
- 50 g sera koziego twardego
- olej rzepakowy wielkopolski
- zioła prowansalskie lub inne zioła np. bazylia, oregano
- sól
- pieprz
- jajko + łyżka wody do posmarowania
- mieszanka ziaren do posypania lub np. sezam
Przygotowanie:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie przy pomocy wałka do wałkowania lub np. rąk z ciasta uformuj okrąg na papierze do pieczenia.
Krok 2:
Pomidory pokrój w grube plasterki, następnie ułóż je na kruchym cieście tak, by z każdej strony postało około 4-5 cm ciasta. Pomidory skrop olejem, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokruszony kozi ser twardy. Na koniec wszystko posyp ziołami prowansalskimi.
Krok 2:
Pozostawione brzegi ciasta zawiń do środka, mogą na siebie nachodzić. Na koniec przygotowane ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą, posyp mieszanką ziaren i włóż do piekarnika, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!