Przepis
Składniki
- 1,5 kg mielonego mięsa (najlepiej po równo: wieprzowiny, wołowiny i cielęciny)
- 250 ml wywaru cielęcego (może być z kostki)
- 10 jajek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka tartej bułki
Sposób przygotowania
Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy dwa jaja, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. 8 jaj gotujemy na twardo w odsolonej wodzie. Obieramy i odkrawamy „piętki”, tak aby widoczne było żółtko. Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jaja, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z folii wprost do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°, Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco.