X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy zimne

Sos cumberland

Składniki

  • 100 g galaretki z czerwonej porzeczki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 pomarańcz
  • 1 łyżeczka musztardy typu sarepska lub inna ostra
  • 1 cytryna
  • pół łyżeczki czerwonego octu winnego 6%
  • cukier

Sposób przygotowania

Pomarańcz i cytrynę myjemy, obieramy ze skórki – najlepiej cieniutko przy pomocy specjalnego nożyka. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z galaretką z porzeczki, musztardą i czerwonym winem. Skórki cytrusów zalewamy wrzątkiem. Jeżeli mamy słodsze wino, to nie dodajemy cukru, jeżeli wino jest wytrawne to dodajemy szczyptę do posłodzenia. Do całości dodajemy pół łyżeczki octu winnego lub łyżeczkę soku z cytryny, dorzucamy kilka paseczków skórki pomarańczowej i odrobinę cytrynowej. Mieszamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również