Przepis
Zupy
Rosół Stanisława Leszczyńskiego
Składniki
- 1,5 l wody
- 700 g wołowiny
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 150 g wątróbek drobiowych
- 1-2 cebule
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 100 g wędzonego boczku
- majeranek, gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez 1–1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy obraną i opłukaną włoszczyznę. Gdy mięso i jarzyny są miękkie rosół przecedzamy. Z mięsa możemy przygotować drugie danie. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również boczek i razem przesmażamy na małej ilości oleju. Wątróbkę mielimy i dodajemy do przesmażonego boczku i cebuli. Łączymy wszystkie składniki z jajem, posiekaną natką pietruszki, przyprawami i tartą bulką. Z otrzymanej masy nabieramy łyżką podłużne kluski, wrzucamy je na wrzący rosół, gotujemy i doprawiamy do smaku.