X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z kozim serem, orzechami i jabłkiem

Sałatka z kozim serem, orzechami i jabłkiem to bardzo fajna, lekka przystawka. Niesamowicie prosta, bo składa się z czterech prostych składników i delikatnego dressingu na bazie octu jabłkowego i oliwy z oliwek. Muszę powiedzieć, że jedzenie takich sałatek bez wątpienia sprawia mi niesamowitą radochę. Opierają się one na kilku prostych składnikach, delikatnie zaostrzają apetyt przed daniem głównym i łatwo można je modyfikować o dodatkowe składniki.

Sałatka z kozim serem, orzechami i jabłkiem

Składniki:

  • 2 kwaskowe jabłka np. szara reneta
  • garść różnych orzechów np. włoskie, migdały, nerkowce
  • 1 paczka rukoli 125 g
  • 100 g kremowego koziego serka
Sos:
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 80 ml dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka płynnego miodu np. lipowego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, następnie wytnij gniazdo nasienne. Pokrój w cienkie plasterki, skrop jedną łyżką octu jabłkowego. Orzechy podpraż na suchej patelni, odstaw do przestygnięcia.

Krok 2:

Ten rodzaj sałatek podaje na dużym płaskim talerzu lub np. ładnym półmisku. Na przemian ułóż plasterki jabłka, liście rukoli, posyp orzechami. Na koniec udekoruj kawałkami koziego serka.

Sałatkę przed podaniem polej octem jabłkowym, oliwą z oliwek, płynnym miodem, oprósz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sałatka z kozim serem, orzechami i jabłkiem to zawsze dobry pomysł do letniej posiadówki z kieliszkiem dobrego wina.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również