Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Składniki
- 500 g szparagów
- 50 g startego oscypka lub w ostateczności parmezanu
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 łyżki masła
- sól, cukier
#Sos: - po 2 łyżki mąki i masła
- 400 ml mleka
- 4 żółtka
Sposób przygotowania
Szparagi oczyszczamy i gotujemy w posłodzonej i osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie jednym, płynnym ruchem wlewamy mleko i intensywnie mieszamy. Gotujemy. Gdy przestygnie mieszamy sos z roztrzepanymi żółtkami. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, polewamy sosem, posypujemy tartym oscypkiem i tartą bułeczką. Na wierzchu dodatkowo układamy wiórki masła. Zapiekamy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.