Ciasta i ciastka
Sernik z rosą
U nas przygotowania do świąt Bożego Narodzenia powoli wchodzą w kluczową fazę. Choinka stoi już od tygodnia, ciasto na piernik dojrzewa, a zakwas na barszcz powoli się kisi. Dzisiaj mam dla Was kilka świątecznych patentów. Pierwszym jest pomysł na naturalną dekorację stołu. W tym roku użyje naturalnych elementów m. in. gwiazdy betlejemskiej, gałązek świerku oraz ostrokrzewu. Z pewnością powinny ładnie wkomponować się w Bożonarodzeniowy stół. Druga inspiracja jest bez wątpienia kulinarna. W odmętach starych babcinych przepisów znalazłem przepis na sernik z rosą. Postanowiłem odtworzyć tamten smak. Uznałem, że bez wątpienia idealnie sprawdzi się jako świąteczny deser.
SERNIK Z ROSĄ
Składniki:
SPÓD:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 125 g masła
MASA SEROWA:
- ½ szklanki cukru np. trzcinowego
- 1 jajko i 4 żółtka
- 1 kg twarogu sernikowego
- ½ szklanki oleju np. słonecznikowego
- 2 i ½ szklanki mleka
- 1 budyń np. śmietankowy
- 2 łyżki kaszy manny
BEZA:
- 6 białek
- ½ szklanki cukru
Sernik z rosą
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta na spód połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie zawiń ją w folię i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach 25×25 cm. Następnie piecz 20 minut w 180°C.
Krok 2:
W tym czasie przygotuj masę serową. Cukier, olej oraz jajka z żółtkami miksuj na puszystą masę. Następnie w dodawaj po łyżce twarogu, kolejno pozostałe składniki: budyń w proszku, mleko i kasze mannę. Wymieszaj na gładką masę.
Krok 3:
Masę która będzie dość płynna wylej na podpieczony spód. Następnie zapiekaj 50 minut w 180°C.
Krok 4:
Bezę przygotuj 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubij z cukrem na sztywną i gęstą pianę. Na zakończenie wyłóż ją na gorący sernik i wygładź powierzchnię. Piecz w 180°C stopniach przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij sernik i odstaw do wystudzenia.
Sernik z rosą
Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziecie >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.